Newsflash
OPINII

Prof. dr. Marius Sturza, promotor al balneologiei în România

de Dr. Alexandru TRIFAN - oct. 25 2012
Prof. dr. Marius Sturza, promotor al balneologiei în România
   În anul 1942, Valeriu Bologa, marele nostru iatroistoric, publica la Sibiu o broşură intitulată: „Un medic român ardelean: profesorul Marius Sturza“, atunci când acesta împlinise vârsta de 65 de ani şi se retrăsese din învăţământul universitar. În această lucrare sunt reproduse pasaje dintr-un CV redactat de Marius Sturza, cel care poate fi considerat una din acele personalităţi medicale care a îndeplinit vocaţia medicinii româneşti de a fi recunoscută pe plan european. Fiu al unui preot dintr-o comună de lângă Arad, viitorul profesor de balneologie, născut la 27 august 1876, se înscrie, la îndemnul familiei, la Facultatea de Drept din Budapesta, pe care însă o părăseşte după numai trei luni, înscriindu-se la Facultatea de Medicină din Viena, la îndemnul unchiului său, doctorul Ioan Hozan, medic-şef la cunoscutul stabiliment balnear Gräfenberg din Silezia. Despre vacanţele petrecute aici, studentul medicinist scrie mai târziu: „Observaţiile făcute asupra curelor din Gräfenberg şi tot atât de mult practica medicală a unchiului meu au avut o influenţă covârşitoare încă din adolescenţă asupra viitorului meu şi carierei mele. Am îndrăgit de pe atunci medicina şi am voit să mă fac doctor, vindecând şi eu cu apă şi cu mijloace naturale, aşa cum văzusem aceasta în Gräfenberg“.
   Lucrând efectiv la stabilimentele de hidroterapie de acolo, având controlul procedurilor şi executând în acelaşi timp electroterapia, mecano­terapia şi masajul, precum şi munca de laborator, timp de 12–14 ore pe zi, s-a perfecţionat încă de timpuriu în fizioterapie. În ultimii ani ai studiilor, a lucrat voluntar în clinica de medicină internă a profesorului Drasche şi în cea neurologică a profesorului von Frankl-Hochwart. La puţină vreme după ce a fost promovat – cu fastul obişnuit de la Viena – doctor în medicină (iunie 1901), a preluat conducerea Sanatoriului de fizioterapie Wällischhof. Aici, Sturza este cel de-al treilea specialist din Europa care aplică şi perfecţionează cura de aer liber în cabane, băile de aer şi de soare, cu care obţine rezultate de care începe să se vorbească. Instalează, în acelaşi timp, toate cele necesare pentru hidroterapie, electroterapie şi termoterapie. În anul 1910, introduce chiar şi tratamentul cu emanaţii de radiu, ceea ce face din Wällischhof cel mai complet utilat sanatoriu de fizioterapie din Austria. Cum internările se făceau la început numai vara, a putut dispune de timpul necesar pentru perfecţionare la Paris în clinica profesorului Raymond, de la Salpetrière, şi în cea a profesorului Bernheim, de la Nancy.
   După prăbuşirea Imperiului Austro-Ungar, în 1918, s-a întors în Transilvania, la Sibiu, unde a fost numit consilier de resort, intrând în administraţia şi organizarea sanitară. Deziluzionat de faptul că, în ciuda competenţei sale, i se oferă doar un post de medic secundar la Aiud, se reîntoarce, în 1922, la Viena, unde practică pe cont propriu fizioterapia, iar vara preia conducerea staţiunii balneare Sovata.
   Preferinţele lui Marius Sturza se răsfrâng în două sectoare: organizarea balneologiei şi climatologiei în ţara noastră, respectiv activitatea ştiinţifică de cercetare a calităţilor medicale ale apelor minerale. Având o temeinică experienţă în domeniu, participă la organizarea primului congres de balneologie din ţara noastră, prilej cu care se înfiinţează Societatea de Hidrologie Medicală şi Climatologie, sub conducerea generalului dr. N. Vicol. În 1928, contribuie la buna desfăşurare a congresului internaţional de talaso­terapie, prezidat de prof. dr. Anibal Teohari.
   Deceniul al patrulea al secolului trecut este, pentru Marius Sturza, o perioadă de realizări ştiinţifice deosebite. Astfel, devine, în 1931, profesor agregat şi, din 1934, profesor titular şi îşi vede înfiinţată clinica de balneologie din Cluj (găzduită de Clinica de Psihiatrie, într-un subsol) în paralel cu cea din Bucureşti, aflată sub conducerea prof. dr. Anibal Teohari (într-o anexă insalubră a Spitalului Brâncovenesc). Ca urmare a unei activităţi didactice şi de cercetare deosebite, este ales, la 3 iunie 1938, membru de onoare al Academiei Române, care îi dă însărcinarea plină de răspundere ca, împreună cu dr. Cezar Popovici, să instaleze serviciul fizioterapeutic al Spitalului Elias din Bucureşti.
   Două sunt staţiunile balneare pe care acesta le-a studiat îndeaproape: Sovata şi Techirghiol. Proprietăţile curative ale lacului Ursu din Sovata sunt expuse în monografia „Die Kochsalzwasser Rumäniens“, publi­cată în 1930, la Viena, şi în broşura „Bad Sovata“, care, publicată în limba germană la Viena, face cunoscută străinilor staţiunea balneară transil­vană. Din anul 1929, acolo funcţionează instalaţii de hidro- şi fizioterapie, iar doi ani mai târziu se ţin cursuri de specializare în balneofizioterapie, continuate la Cluj, în cadrul catedrei înfiinţate în anul 1931. Societatea balneară pe acţiuni „Sovata“, condusă timp de mulţi ani de prof. dr. Marius Sturza, a fost naţionalizată la 11 iunie 1948.
   În revista Mişcarea Medicală Română, prof. dr. L. Mrazec şi prof. agr. dr. Marius Sturza publică studiul: „Regiunea balneară a lacului Techirghiol“. Articolul cuprinde, în premieră, o descriere detaliată a tuturor elementelor de interes pentru cunoaşterea balneo­terapiei pelagice şi se încheie cu un valoros capitol de concluzii şi propuneri.
   Din literatura de specialitate publicată de prof. dr. Marius Sturza, demne de menţionat sunt lucrările: „Orientări pentru cure balneare şi climaterice de vară“; „Importanţa preventivă şi terapeutică a climei de iarnă“; „Balneologische und balneotherapeutische Bedeutung der Heliothermen“. Importante, pentru grupa specia­lităţilor medicale, mai sunt: „Tratamentul simultan balnear şi climatic al reumatismelor“; „Hidroterapia bolilor tubului digestiv“; „Climatoterapia în tratamentul tuberculozei cu privire specială climatologia României“; „Tratamentul fizioterapeutic al bolilor de femei“. Pe lângă activitatea ştiinţifică, cea didactică a beneficiat de publicarea a două manuale de referinţă, şi anume un util îndreptar medical intitulat „Balneoterapie practică“ şi un documentat „Manual de Balneologie“.
   În ultimii săi ani de viaţă, a lucrat în Ministerul Sănătăţii, pentru organizarea reţelei de balneofizio­terapie. În 1954, s-a stins din viaţă, la Sibiu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe