Newsflash
OPINII

Procesul maimuțelor

de Dr. Richard CONSTANTINESCU - sept. 10 2015
Procesul maimuțelor
     John Thomas Scopes (1900–1970), profesor de științe la un liceu din Dayton, Tennessee, a devenit cunoscut în America și a intrat în istorie datorită procesului „Bryan vs. Scopes“ din anul 1925. Totul a început la 13 martie 1925, când a fost promulgată o lege ce interzicea predarea în școlile statului american Tennessee a teoriei evoluționiste a lui Charles Darwin, precum și a „oricărei teorii care neagă Divina Creație a omului, așa cum este învățată de Biblie, învățând în schimb că omul coboară din ordine inferioare de animale“.
     American Civil Liberties Union (ACLU) a lansat un anunț prin care invita un profesor să ajute la testarea legii în instanță. Orașul Dayton se afla în criză economică și, în consecință, un grup influent din comunitate a intuit că un proces ar putea plasa orașul în centrul atenției presei americane.
     La 5 mai 1925, John Scopes juca tenis. Atunci el a fost invitat la o discuție, într-o farmacie, cu câțiva oameni de afaceri care l-au întrebat dacă este dispus să fie pus sub acuzare pentru predarea teoriei evoluționiste. Deși nu-și amintea să fi predat așa ceva la orele de biologie, pe care le ținea în locul colegului său bolnav, el credea în teoria darwinistă și a acceptat planul. Un complot menit să aducă prosperitate orașului.
     La 10 iulie 1925, oratorul și politicianul William Jennings Bryan (1860–1925), fost candidat la președinția Statelor Unite și „expert în Biblie, supranumit «The Great Commoner»“, l-a acuzat pe prof. Scopes de încălcarea unei legi a statului. Apărătorul profesorului era avocatul Clarence Darrow, un susținător al evoluționismului. Mica sală de judecată a Rhea County Courthouse din Dayton devenise neîncăpătoare datorită sutelor de oameni curioși să afle decizia ce urma a fi luată în „Procesul maimuțelor“, așa cum avea să fie numit ulterior.
     Deși ACLU își dorea un proces pe tema libertății de exprimare, av. Darrow își dorea o confruntare verbală cu Bryan. Dayton a fost arena. „Scopes a devenit, de fapt, reporter la propriul proces“ – așa aveau să scrie unii istorici despre el. Scopes a fost declarat vinovat, judecătorul John Raulston impunându-i să plătească 100 $, amenda minimă permisă de lege. La final, acesta a spus: „Onorată instanță, am sentimentul că am fost condamnat pentru încălcarea unui principiu injust. Voi continua în viitor, așa cum a făcut-o și în trecut, să mă opun legii în orice manieră este posibil.“
     Cinci zile de la încheierea cazului Scopes, William Bryan a murit în somn, iar pe piatra funerară i s-a scris: „Și-a păstrat credința“.
     Acest proces, intens mediatizat de presă, a atras numeroși reporteri, predicatori și vânzători de biblii. S-au adus chiar și doi cimpanzei, unul din ei fiind plimbat pe gazonul din fața tribunalului, purtând costum și jambiere albe, stârnind oamenii adunați la spectacolul din afara sălii de judecată. Organizatorii acestui „proces“ au obținut ce-au vrut, însă cei care veniseră să asiste la proces s-au întors nedumeriți și confuzi.
Întrunirea din farmacie     În 1927, Curtea Supremă de Justiție a anulat verdictul de la „Procesul maimuțelor“, dar a lăsat problemele constituționale nerezolvate până în 1968, când Curtea Supremă a SUA a anulat o lege similară din Arkansas, pe motiv că aceasta a încălcat Primul Amendament.
     Istoricul Kevin Tierney scria că „Scopes a fost folosit. El a fost complet dispus pentru a fi folosit. Dar, în esență, cazul a fost preluat de marile nume“. Pentru Scopes, procesul a fost un calvar. A părăsit orașul, renunțând să mai predea, s-a specialiat în geologie la Universitatea din Chicago și a plecat în Venezuela, ca inginer petrolist, într-un loc unde nu-i știa nimeni povestea.
      În anul 1960, la Dayton, unde a primit cheia orașului, John Scopes s-a putut vedea pe marele ecran, în filmul lui Stanley Kramer, „Inherit the Wind“ – ficționalizarea procesului său, unde era arestat pentru convingerile sale. La șapte ani după premiera filmului, Scopes își publică autobiografia intitulată „Center of the Storm“ în care scria că „soarta unui om, înscrisă în cadrele eredității, ale mediului și de un accident ocazional, este adesea mai ciudată decât orice produs al imaginației“.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe