După primul an de rezidenţiat pot spune că abia am început primul capitol al carierei mele și că, de acum înainte, am de învăţat mult mai mult decât îmi pot imagina.
Atenţia pentru detalii mi-a fost dintotdeauna o caracteristică dominantă. Poate că acest lucru m-a îndrumat, fără să știu, spre alegerea mea din prezent, și anume rezidenţiatul de Radiologie și Imagistică Medicală.
Pe parcursul facultăţii nu pot spune că am avut o înclinaţie spre o specializare sau alta, ci mai degrabă puneam în balanţă părţile bune și cele mai puţin bune din fiecare stagiu efectuat. Astfel, impresionată fiind de dexteritatea medicilor în efectuarea procedurilor, cândva m-a atras Chirurgia Plastică. Deseori mi-a surâs și Neurologia, însă interacţiunea cu pacienţii ar fi devenit copleșitoare pentru mine la un moment dat. Așadar, după o perioadă de introspecţie și cu puţin ajutor de la cei apropiaţi, am ajuns la concluzia că Radiologia va fi cea mai potrivita alegere.
Încă din prima zi de rezidenţiat ni s-a explicat că fără a cunoaște „normalul” nu vom putea vedea modificările examenelor efectuate. În scurt timp am învăţat cu toţii că munca și studiul individual sunt printre cele mai importante aspecte pentru a deveni eficienţi. Și întotdeauna este mai plăcut când ai colegi cu care te poţi consulta și cu care poţi împărtăși elemente de teorie sau cazuri interesante. Iar specializarea aceasta am observat că asta construiește: echipe care conlucrează în scopul definirii unor rezultate complexe, care îi vor ajuta pe colegii din celelalte specializări să își confirme sau infirme suspiciunile diagnostice și să acţioneze în modul cel mai potrivit pentru pacient.
Patologia întâlnită în cadrul acestei specializări este atât de diversă, încât nu poţi spune că o zi va fi ca alta. La un moment dat vei realiza că ai interacţionat cu toţi ceilalţi colegi din toate specializările medicale. În spitalul în care lucrez ne întâlnim majoritar cu pacienţi oncologici, la care analiza investigaţiei trebuie să fie foarte amănunţită, pentru a nu trece cu vederea, la propriu, peste o leziune care ar putea schimba cu totul o stadializare a unei patologii maligne.
Deși am spus că interacţiunea îndelungată cu pacienţii nu este tocmai unul dintre aspectele mele favorite, nu înseamnă că în cadrul Radiologiei este total exclusă. Atunci când dorim să aflăm detalii legate de simptomele pacienţilor, le putem face o foarte scurtă anamneză pe care să o corelăm cu ceea ce vedem pe imaginea din calculator. Cea mai mare parte a interacţiunii cu aceștia are loc în cadrul examinării ecografice. Aici începe să „lucreze” partea clinică a specializării, când punem întrebări mai amănunţite pacienţilor și când, în urma examinării, le oferim sfaturi, conform ghidurilor actuale, privind monitorizarea unor leziuni observate.
Acum, după primul an de rezidenţiat, pot spune că abia am început primul capitol al carierei mele ca radiolog și că, de acum înainte, am de învăţat mult mai mult decât îmi pot imagina. Ceea ce mă încântă cu adevărat este că știu că am ales o specializare în care diversitatea reprezintă cuvântul-cheie. Astfel, toată viaţa voi fi într-un continuu proces de perfecţionare în scopul eficientizării diagnosticelor medicale.
Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.
Da, sunt de acord Aflați mai multe