Newsflash
OPINII

Prevenția afecțiunilor stomatologice în regim de voluntariat

Prevenția afecțiunilor stomatologice în regim de voluntariat
Sistemul de sănătate românesc se află în suferință, asemenea unui bolnav care, cu toate că are un diagnostic, nu poate fi tratat din cauza incapacității celor care trebuie să-l trateze. Și stomatologia suferă din cauza politicilor de sănătate promovate împotriva intereselor populației. În prezent, are loc reducerea tot mai evidentă și dureroasă a accesibilității la seviciile de medicină dentară prin subfinanțare și lipsa unor programe naționale de prevenție. Peste 90% din furnizorii de servicii stomatologice sunt din sectorul privat. Cu toate acestea, preocuparea medicilor pentru sănătatea orală a populației este remarcabilă.
 
Recent s-a desfășurat Adunarea Generală a Medicilor Dentiști din România, un eveniment important pentru medicina dentară românească. Peste 350 de medici dentiști din toate județele țării s-au întâlnit pentru a face un bilanț anual și pentru a discuta despre prioritățile din domeniul stomatologic.
 
Confruntarea cu legislația în schimbare din domeniu constituie o provocare permanentă. Noile acte normative au fost o temă majoră a ordinii de zi a întâlnirii. Medicii stomatologi doresc creșterea calității actului medical și sunt hotărâți să facă ceea ce este necesar în acest sens. O astfel de atitudine este firească într-un sector privat de activitate economică de furnizare de servicii medicale. Dar conflictul dintre lucrul arbitrar și pragmatismul managementului performant, specific mediului privat, nu poate fi trecut cu vederea. În acest sens, Colegiul Medicilor Dentiști din România a întreprins o serie de acțiuni în vederea îmbunătățirii colaborării cu autoritățile executive și cu cele legislative pentru elaborarea unor acte normative corecte, fezabile și în interesul sănătății populației. Au fost evaluate consecințele subfinanțării serviciilor medicale stomatologice în sistemul public de asigurări de sănătate. În condițiile actuale de finanțare și cu bugetul alocat pentru asistența de medicină dentară, medicii dentiști nu vor mai putea să încheie contracte pentru servicii compensate acordate prin sistemul de asigurări sociale de sănătate. Pe de altă parte, impunerea unor noi taxe pentru acreditarea cabinetelor va aduce un plus de efort financiar pentru furnizorii de servicii medicale dentare. Acest efort se întrevede dezastruos ca efect asupra accesibilității populației la serviciile stomatologice. 

Cu toate acestea, medicii dentiști sunt motivați și doresc să se implice în activități medicale cu caracter profilactic. În acest sens, numeroși medici stomatologi organizează și iau parte la acțiuni de educație medicală, de prevenție, de diagnostic precoce și de dispensarizare stomatologică a copiilor și tinerilor. Aceste activități sunt derulate în regim de voluntariat. Numeroase astfel de inițiative concretizate în activități medicale profilactice eficiente au fost prezentate în plenul Adunării Generale. Este impresionant entuziasmul cu care unii dintre medici se implică în aceste programe. În unele cazuri, sprijinul autorităților locale este evident și chiar consistent, iar în alte cazuri, fundații sau asociații, în special din afara țării, finanțează astfel de activități. Prezentarea acestor inițiative în cadrul ședinței a fost impresionantă. Totuși, efortul medicilor stomatologi nu poate decât să aducă puțină alinare și speranță pacienților, în special copiilor și tinerilor din colectivități. Tot în acest sens, al promovării profilaxiei bolilor stomatologice și în special al prevenirii cariei dentare, medicii dentiști au solicitat Casei Naționale de Asigurări de Sănătate introducerea în oferta de servicii medicale stomatologice a unor proceduri noi din normele Contractului-cadru: fluorizarea topică a dinților la grupele de vârstă cu susceptibilitatea maximă la caria dentară (copii cu vârste între 6 și 14 ani) și evidențierea plăcii dentare prin colorare. Ambele proceduri vor fi gratuite (compensate 100%) pentru copii și tineri.

Aceste acțiuni rămân însă un tratament paliativ și acordat parțial în raport cu necesitățile reale. Este o diferență mare între ceea ce trebuie și ceea ce se face în acest moment. Așteptăm un răspuns și o implicare concretă și eficientă a autorităților în această direcție. Populația, pacienții interesați de sănătatea lor orală și generală trebuie să susțină aceste demersuri. Dreptul la accesibilitate reală la servicii de asistență medicală stomatologică preventivă și de urgență, dar și curativă, este constituțional și dorim cu toții ca beneficiarii acestui drept să se poată bucura de împlinirea acestui deziderat. Politicile europene în această direcție sunt clare, fără echivoc. Aceste politici trebuie să devină și pentru noi o prioritate în consens politic național. Medicii stomatologi sunt pregătiți să se implice și să pună în aplicare astfel de măsuri.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe