Newsflash
OPINII

Preţul sănătăţii atunci când cheltuiești banii tăi

de Dr. Nicolae-Iordache IORDACHE - mar. 29 2019
Preţul sănătăţii atunci când cheltuiești banii tăi

O clinică performantă din străinătate angajează foarte mulţi oameni, să zicem 50.000. În mod normal, ca director al unei astfel de instituţii, ţi-ar plăcea să nu-ţi prea lipsească angajaţii de la muncă pe motiv că sunt bolnavi, pentru că îţi generează pierderi. La un număr atât de mare, nu ţi-ar plăcea să le plătești asigurări, riscul fiind oarecum mai mic decât cel din populaţia generală, așa că decizi să îi asiguri tu. Adică le iei niște bani din salariu cu titlu de asigurări și, dacă păţesc ceva, îi tratezi pentru că ești clinică performantă.
Cum ar fi să lucrezi cu bucurie într-un spital performant, dar pe care să nu ţi-l poţi permite când necazul te prinde la înghesuială? Te pui pe măsurat. Cât ai cheltuit, pentru ce fel de afecţiuni, care sunt riscurile cele mai mari la care pacienţii sunt expuși (și, odată cu ei, și bugetul tău), cât te-a costat absenteismul... Și descoperi, de exemplu, că fumătorii te costă mult mai mult decât nefumătorii. Ce faci? Spui „las-o măi, că merge așa”? Îi taxezi mai mult pe fumători? Mai angajezi fumători? Descurajezi fumatul?
Și mai descoperi că obezitatea este următorul factor de risc. Ce faci? Spui „las-o măi, că merge așa”? Îi taxezi mai mult pe obezi? Mai angajezi obezi? Descurajezi obezitatea? Încurajezi un nou stil de viaţă? Ei bine, uite ce faci:
1. Te pui mai întâi în slujba stării de bine și apoi în a îngriji starea de boală;
2. Interzici fumatul în toate spaţiile închise și deschise ale clinicii;
3. Angajezi exclusiv nefumători;
4. Oferi stimulente financiare personalului care renunţă la fumat, slăbește, mănâncă mai bine și își administrează corect afecţiunile cronice;
5. Creezi un institut al stării de bine pentru personal;
6. Faci parteneriate cu guvernul și comunitatea pentru a răspândi ideile despre starea de bine în afara organizaţiei;
7. Elimini băuturile îndulcite și grăsimile trans din restaurante și din automatele din incinte;
8. Oferi gratuit abonamente la săli de gimnastică, pentru menţinerea greutăţii.
Cele de mai sus sunt acţiunile întreprinse în scopul prezentat de Clinica Cleveland, așa cum au fost prezentate în cartea „The Cleveland Clinic Way”, scrisă de medicul Toby Cosgrove, fost președinte și CEO al clinicii menţionate. „Deși doctorii sunt în businessul de îngrijire a sănătăţii, ei își petrec majoritatea timpului îngrijind pacienţi care sunt oricum, dar nu sănătoși. Cum ar fi dacă, în loc să te străduiești în a-i face pe bolnavi bine, Cleveland Clinic se va concentra pe a-i menţine în primul rând sănătoși? Ce-ar fi dacă noi am prelua iniţiativa de a îndepărta America și profesia medicală de la îngrijirea bolnavilor către adevărata îngrijire a sănătăţii?” (Toby Cosgrove). Clinica a făcut economii demarând acest program.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe