Newsflash
OPINII

Povara istoriei

de Dr. Vlad STROESCU - feb. 1 2019
Povara istoriei

La finele anului de-abia încheiat, o cunoscută revistă americană de psihiatrie făcea o solicitare de articole, nu știinţifice, ci personale, subiective, în registru de self-disclosure.

M-am hotărât să îmi încerc norocul și cunoștinţele de engleză și am trimis și eu un articol despre începuturile mele în profesie.
Spre surpriza mea, le plăcuseră textul, dar mi-au solicitat niște informaţii și editări suplimentare. Așa ne-am angajat în corespondenţa tipică revizuirii de dinainte de publicare și treaba nu e nici acum terminată.
Deocamdată textul arată ca un puzzle dezordonat, dar e evident că are scop, altă perspectivă. În cele din urmă, mi-au spus că se gândesc să-l publice în decembrie, cu ocazia aniversării morţii lui Ceaușescu.
Mai întâi, am fost descumpănit. Textul meu dintâi nu avea nicio legătură cu Ceaușescu. Aveam zece ani când a murit el. Am suspectat că simplul fapt că sunt român face ca singurul interes pentru cititorii americani sau altminteri internaţionali să fie că l-am apucat pe Ceaușescu.
E drept că îmi amintesc foarte bine de acei zece ani, de atmosfera din casă, de cozi, de Europa Liberă, de felul păzit de a vorbi, de cântecele de propagandă învăţate încă din grupa mică, de gerul crunt din camera mea din 1985, de șezătorile spontane din cartier când se tăia curentul, când lumea ieșea pe stradă și sporovăiam ca vechi prieteni, de sanctuarul de libertate numit bibliotecă.
Pe când mă gândeam eu la câte îmi amintesc, cu piesele de puzzle ale articolului împrăștiate pe masă, mi-am dat seama că întreaga mea viaţă și formarea profesională sunt consecinţele firești și inevitabile ale acelor vremuri. Văzută din afară, nu poţi găsi un sens poveștii mele dacă nu o vâri în interiorul capitolelor de istorie între care stă. Poate că nu putem scăpa de istorie, dar putem spera ca, pentru generaţiile viitoare, ea să fie o povară mai ușor de dus, mai maleabilă, mai ușor de schimbat în ceva nou și mai bun.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe