Newsflash
OPINII

Poate fi mai bine

Poate fi mai bine

Sistemul de servicii medicale este supus unui regim de solicitare, de reglementare și de finanţare deosebit faţă de trecut. Evident, prima cauză la care ne gândim este pandemia. Dar în acest context, pot apărea schimbări de politici în domenii specifice ale serviciilor medicale fără o legătură nemijlocită cu pandemia.

Medicina dentară este „uitată” de 20 de ani în politicile de sănătate gestionate de Casa Naţională de Asigurări de Sănătate (CNAS) și de Ministerul Sănătăţii (MS). Despre starea de sănătate orală a populaţiei României și despre limitarea severă a accesibilităţii la servicii stomatologice compensate a persoanelor asigurate am scris în repetate rânduri. Bugetul mediu anual alocat unui cetăţean român prin casele de asigurări de sănătate a fost și este la o valoare de aproximativ 6 lei, cu variaţii în judeţe între 2 și 10 lei.

Nici pentru profilaxie nu au existat interes și buget alocat. Generaţii de copii au ajuns la vârsta adultă fără să fi beneficiat de dispensarizare stomatologică, de educaţie sanitară sau de tratamente stomatologice interceptive. Solicitările repetate pentru a intra într-o normalitate, raportându-ne la calitatea de stat membru al Uniunii Europene, nu au avut niciun ecou la autorităţile responsabile.

Faţă de cronicizarea gravă a acestei indiferenţe, medicii stomatologi au solicitat în 2021, printr-o moţiune, o reconsiderare a atitudinii faţă de nevoile de îngrijiri medicale stomatologice ale copiilor și cetăţenilor asiguraţi. Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR) a preluat această responsabilitate în calitatea de autoritate publică competentă și a iniţiat proceduri în afara celor curente prevăzute de Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul Sănătăţii, republicată, respectiv de consultări organizate de CNAS și MS.

Au fost luate în considerare și prevederile Legii nr. 52 din 21 ianuarie 2003 privind transparenţa decizională în administraţia publică, în special Art. 7 aliniatul (9) și Art. 12 aliniatul (3). Atât datele statistice și evidenţele, cât și articolele știinţifice din domeniu susţin cu argumente obiective incontestabile punctele de vedere și soluţiile propuse și cerute a fi aplicate prin vocea CMSR.

Starea de urgenţă și apoi starea de alertă au complicat sustenabilitatea la furnizorii de servicii medicale stomatologice, dar cabinetele dentare au trecut cu bine prin aceste perioade datorită managementului competent al medicilor stomatologi titulari de cabinete. Cel mai mult au avut de suferit pacienţii. Nu putem uita că, odată cu sistarea temporară a finanţării serviciilor publice de stomatologie în 2020, a fost sistată și plata pentru serviciile de urgenţă. Prin voluntariat și implicare curajoasă, medicii stomatologi au învins obstacolele și au oferit bolnavilor servicii de urgenţă pentru bolile stomatologice.

Normele de aplicare a contractului-cadru

Anul 2022 începe, ca de obicei, cu lansarea unui proiect de modificare a normelor de aplicare a contractului-cadru pentru serviciile medicale acordate prin sistemul de asigurări sociale de sănătate. Avem în acest moment o schimbare de abordare pentru domeniul medicină dentară. Tarifele pentru procedurile aflate în pachetul de servicii de bază de medicină dentară se pare că vor fi majorate în medie cu 43,26%. Această indexare a tarifelor încearcă să acopere scumpirea tuturor materialelor și a serviciilor, dar nu reușește decât în mică măsură.

Legiuitorii noștri uită uneori să ia în calcul și implicaţiile financiare ale actelor normative. De exemplu, dacă ne referim doar la Ord. ms nr. 1761/2021, acesta prevede foarte multe materiale și dotări de controlare a procedurilor de curăţire, dezinfecţie și sterilizare. Teste, șase feluri de indicatori, depozite de lavete și mopuri încarcă până la urmă nota de plată pentru pacienţi. Doar pentru testul Bowie&Dick făcut zilnic se estimează costuri de cel puţin 20 de milioane de lei anual pentru cabinetele stomatologice. Dacă punem și testul Helix și acele mopuri care trebuie să fie musai plate, ajungem la costuri impresionante. Practic, majorarea de 43,26% va deveni doar cel mult o majorare de 20% în aceste condiţii. Totuși, este mai bine cu această majorare a tarifelor decât fără ea, dar aceasta trebuia să se întâmple cu 4-5 ani în urmă.

Majorarea bugetelor mici

Se intenţionează și o majorare a plafonului de raportare lunară pe medic și pe lună la 4.000 de lei, dar suma este sub plafonul solicitat de CMSR. Bugetul alocat medicinei dentare din FNUASS este însă în continuare foarte mic, cu toate că și aici avem în acest an o majorare, aparent substanţială. Dar la un calcul estimativ, constatăm că majorarea bugetului alocat stomatologiei are cam aceeași valoare cu costurile pentru îndeplinirea cerinţelor recentului Ord. MS nr. 1761/2021, deci cu impact zero pentru creșterea accesibilităţii la servicii a pacienţilor.

Clauzele contractuale ale medicilor stomatologi aflaţi în relaţie cu casele de asigurări de sănătate sunt în pragul colapsului. Prin actualul proiect de modificare a normelor pentru contractul-cadru se ameliorează situaţia dacă normele vor fi puse în aplicare cu completările solicitate de CMSR. O creștere a accesibilităţii populaţiei la serviciile medicale stomatologice va exista, dar încă în foarte mică măsură. Vreau să cred că putem vorbi despre un început de reparaţie pentru reglementarea și finanţarea asistenţei stomatologice, nu de un demers izolat. Vreau să credem că va fi mai bine și că vom putea ajunge mai ușor la cabinetul stomatologic atunci când avem nevoie.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe