Newsflash
OPINII

Pleacă medicii din România?

de Dr. Dan PEREŢIANU - aug. 9 2016
Pleacă medicii din România?
     Subiectul migrației medicilor români este intens dezbătut, în prezent, în media. Despre câți medici sunt în România am mai scris în „Viața medicală“, dar pentru că subiectul este de multe ori discutat fără a face uz de date statistice, vă voi prezenta câteva aspecte referitoare la numărul de studenți la medicină (inclusiv stomatologie) care pot termina facultățile de medicină și deveni medici în România.
     Conform site-urilor oficiale ale facultăților, precum și datelor din media care se refereau la numărul de locuri de la facultățile de medicină respective, locurile pot fi bugetate, cu taxă în lei, cu taxă în euro/dolari, în limbile română, maghiară, engleză și franceză.
     Peste 6.000 de studenți intră la cele paisprezece facultăți de medicină din România în fiecare an (v. tabel). Am considerat că toți cei care intră la facultățile de medicină generală și stomatologie vor deveni absolvenți ale acelor facultăți. Mici diferențe pot exista în minus, dar și în plus.
     Mulți dintre studenții admiși la facultățile de medicină din România sunt cetățeni străni, care reprezintă și 25% din absolvenți. Ei urmează cursurile facultăților cu taxă. Unii pleacă în țările din care au provenit, dar alții, mai ales arabi, thailandezi și filipinezi încearcă să rămână în țara noastră.
     Integrând datele obținute pentru România cu datele internaționale (obținute de pe site-ul „Health on a glance“ 2015), rezultă că numărul de studenți care sunt admiși și probabil absolvă facultățile de medicină din România raportat la numărul de locuitori este cel mai mare din lume (v. grafic).
   Chiar dacă absolvenții străini părăsesc România, peste 4.500 de absolvenți români rămân în țară pentru a-și disputa cele 3.000–3.900 de locuri la rezidențiat. Dacă aceste posturi de rezidențiat există, putem presupune că autoritățile consideră că aceasta este cifra care poate fi absorbită în sistemul de îngrijiri de sănătate din România. Interesant este că participarea la rezidențiat în ultimii ani a fost mult mai mare decât numărul estimat de absolvenți: 5.400 în 2012, 5.600 în 2014, 5.770 în 2015.
    Aceste date sugerează că un număr mare de absolvenți medici nu pleacă din țară: nici cei 2.800–3.900 care iau rezidențiatul și nici diferența până la media de 5.500 care participă la rezidențiat (adăugându-i pe cei 1.200–1.800 care au rămas din anii anteriori). Ei așteaptă să devină specialiști, dar după cinci până la șapte ani de așteptare, nu mai sunt chiar așa de tineri. De altfel, dr. Ioana Mocanu sugera într-un articol din „Viața medicală“ (nr. 6/2016) că medicii care pleacă au peste 35 de ani.
     În concluzie, pentru că România are un așa de mare număr de absolvenți la medicină, nu cred că trebuie să ne facem probleme în legătură cu numărul de medici din România. Problema nu este a numărului de medici, ci a repartiției lor în teritoriu și pe specialități. Ca exemplu voi lua chiar specialitatea mea: endocrinologia. În „Viața medicală“ (nr. 14/2014), prof. Constantin Dumitrache afirma că există 600 de endocrinologi în țară. În România există și 933 de diabetologi. În SUA, în 2012, existau 6.512 endocrinologi (care sunt și diabetologi). Aceste cifre indică existența a circa trei medici la 100.000 de locuitori în România și circa doi medici la 100.000 de locuitori în SUA. Dacă adăugăm și endocrinologii care se ocupă de diabet (boală endocrină), atunci în România ar fi circa 7,66 medici la 100.000 de locuitori.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe