Newsflash
OPINII

Pionierat în neurochirurgie

Pionierat în neurochirurgie
     Încă din cele mai vechi timpuri au existat încercări de tratament chirurgical al diferitelor leziuni intracraniene. În abordarea patologiei tumorale intracraniene s-au constatat frecvent dificultăți atât în ceea ce privește deschiderea craniului, cât și pentru evacuarea leziunii tumorale, însă, cu toate acestea, numeroase încercări au fost încununate de succes.
     În anul 1885, Francesco Durante (1844–1934) reușește în mod remarcabil, la Roma, evacuarea în totalitate a unui meningiom de canal olfactiv aparținând unei femei în vârstă de 35 de ani, urmată de supraviețuirea pacientei, și aceasta cu toate că, la vremea respectivă, Durante nu avea posibilitatea efectuării transfuziei, iar meningiomul bazal sângera extrem de puternic.
     Diagnosticul în acea perioadă se baza pe datele clinice, urmărindu-se simptome precum cele ale sindromului de HIC, cefalee, vărsături, anosmie bilaterală, ambliopie forte, pareză de nerv cranian III,Craniotomia cu fierăstrăul Gigli tulburări de mers și echilibru, gatism, stare confuzională și edem papilar. De asemenea, nu exista nici posibilitatea realizării radiografiilor, care ar fi arătat amprenta meningiomului pe baza craniului și modificările osoase.
     În lipsa lamei de fierăstrău tip Gigli, inventate de Leonardo Gigli în 1898, pentru deschiderea șanțului olfactiv, Durante a folosit ciocanul și dalta. Mai mult decât atât, intervenția chirurgicală a fost realizată fără anestezie generală, noțiune încă inexistentă atunci.
     Pionieratul profesorului Durante a fost crucial grație evacuării cu succes a tumorii, realizării hemostazei și mai ales supraviețuirii pacientului. Astfel, această lucrare a fost publicată și menționată drept clasică în abordarea leziunilor intracraniene de tip meningiom, mai ales a unor tumori situate în etajul anterior al bazei craniului.
     Pașii efectuați începând cu sfârșitul secolului al XIX-lea au condus treptat la dezvoltarea actuală a unui management perfect al tumorilor de bază craniană, strategia de abord fiind multiplă. Aceasta presupune deschiderea largă bilaterală subfrontală, deschiderea subfrontală unilaterală, deschiderea pterională, abordul endoscopic transetmoidal, embolizarea meningiomului urmată de evacuarea și extragerea aceastuia în totalitate ori craniotomie supraorbitală. Indicațiile acestor tipuri de aborduri variază în funcție de mărimea tumorii, vârsta pacientului, patologia asociată, vascularizația tumorală și includerea sau comprimarea unor formațiuni vasculare (artera cerebrală anterioara sau neruală) sau a nervului optic ori mai ales a nervului olfactiv.
     Toate aceste date de istorie neurochirgicală constituie mici dar importante trepte în rezolvarea cu succes a leziunilor intracraniene, mai ales a meningioamelor care, datorită benignității, prezintă un prognostic extrem de favorabil.
Ciocanul și dalta 

Notă autor:

Bibliografie

1. Durante F: Contribution to endocranial surgery. Lancet 130: 654-655, 1887;

2. Durante F: Estepazione di un tumore endocranico (forma morbosa prima e dopo lòperazione) Boll Accad Med Roma 11: 247-252, 1885;

3. Gigli L: Zur technik der temporaren Scadelresection mit meiner Drahtsage. Centralbl Chir 25:425-528, 1898;

4. Samuel H. Greenblatt, T. Forcht Dagi, Mel H. Epstein: A History of Neurosurgery in Its Scientific and Professional Contexts; The American Association of Neurological Surgeons, 1997.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe