Newsflash
OPINII

Personalitatea anului 2013 în sănătate: Institutul Cantacuzino

de Dr. Dragoş DAMIAN - ian. 16 2014
Personalitatea anului 2013 în sănătate: Institutul Cantacuzino
   A declara că Institutul Cantacuzino (mai precis: repornirea acestuia) este „personalitatea anului 2013 în sănătate“ pare, mai degrabă, o opinie medicală, cel mult una socială. Este însă mult mai complicat decât atât, sunt numeroase faţete ce trebuie analizate şi lecţii ce trebuie învăţate pentru cei care se uită atent spre viitor. Personal, văd repornirea Institutului Cantacuzino ca pe o victorie economică, ca pe o frânare – chiar dacă modestă – a dezindustrializării României. Fie că este vorba de neglijenţă sau nepăsare, de management deficitar sau incompetenţă, de fraudă sau de-a dreptul de furt, de lipsă de viziune sau de trădarea intereselor naţionale, industria chimică, începând cu exploatarea resurselor şi până la adăugarea de valoare în produsul finit, cândva fala economiei noastre, alături de industria construcţiilor de maşini şi de cea metalurgică, a fost pusă la pământ în mai puţin de zece ani.
   Revenirea în actualitate a Institutului Cantacuzino mă bucură nu numai ca pe un mare partizan al reindustrializării, ci şi ca pe unul din milioanele de români care, de-a lungul deceniilor, au fost imunizaţi cu produse fabricate aici sau ca pe unul din milioanele de părinţi care şi-au vaccinat sau tratat copiii cu medicamente de la Institut. Nu există multe structuri industriale în lume, indiferent că sunt sub acţionariat public sau privat, probabil doar şapte-opt, care să dezvolte, manufactureze şi comercializeze vaccinuri, reactivi, seruri şi produse biologice. Iar rolul lor pentru siguranţa şi securitatea populaţională este de primă importanţă, indiferent de polemicile iresponsabile ale diverselor curente de pe internet care discreditează actul imunizării (s-a uitat, fără îndoială, de variolă, poliomielită, tuberculoză, gripă, de epidemiile devastatoare din istoria omenirii, astăzi amintiri tocmai din cauza imunizării). Rolul este atât de important, încât unele ţări sunt gata să securizeze, prin pază militarizată, producătorii de vaccinuri, astfel încât să evite o eventuală agresiune de tip terorist, cu posibile efecte cumplite asupra sănătăţii publice.
   Revenind la Institutul Cantacuzino, despre care îndrăznesc să afirm că este personalitatea anului 2013 în sănătate, cred că nu trebuie să vorbim despre trecut şi prezent, ci despre viitor, dacă dorim să ajungă o personalitate şi în economie. Astfel, planurile de măsuri de conformare cu bunele practici de fabricaţie (GMP) sunt capitale, pentru că regulile de calitate din UE privind fabricaţia medicamentelor nu permit abateri sau excepţii, iar costurile de milioane de euro necesare repornirii institutului arată ce înseamnă să nu respecţi regulile jocului. Diversificarea şi modernizarea portofoliului – altfel spus: dezvoltarea afacerii – nu sunt elemente de competitivitate, ci chiar de supravieţuire, într-un domeniu în care investitorii cer industriei mai mult efort pentru inovaţie şi diferenţiere, autorităţile sunt cu ochii-n patru la cheltuieli, iar utilizatorii sunt pretenţioşi, precauţi şi tot mai bine informaţi. Apoi, Institutul Cantacuzino trebuie să înveţe regulile economiei de piaţă, ieşind din zona de confort creată de dependenţa de comenzile publice aşa-zis sigure, creându-şi propria structură comercială, care să acopere nevoile din zona privată. Adică să fie condus ca o afacere. Şi, nu în ultimul rând, Institutul Cantacuzino trebuie să se uite peste graniţe, să găsească parteneri regionali privaţi sau instituţionali, care să-i asigure pieţe de desfacere către Asia, Africa, America de Sud, unde practic nu există producători de vaccinuri şi unde constrângerile legate de costuri pot asigura Institutului supremaţie competitivă. Asta va aduce cu sine şi surse de finanţare care să facă activitatea sustenabilă, reducând dependenţa de sursele publice.
   Există un paradox greu de explicat cu privire la industria locală de medicamente, căruia i-a căzut victimă şi Institutul. Lipsa de viziune a autorităţilor de acum 20 de ani, care au crezut că domeniul nu este de viitor, a salvat fabricile româneşti de medicamente de la destructurarea aplicată restului industriei chimice. Ele au fost privatizate şi au ajuns în proprietatea unor investitori strategici şi financiari care au ştiut să le competitivizeze, în aşa fel încât, astăzi, România este un exportator de medicamente în peste 90 de ţări de pe cinci continente. Aceeaşi lipsă de viziune, în anii din urmă, a făcut ca, prin reglementări defectuoase, începând cu 2009 şi până în 2012, să scadă cu peste 40% producţia locală de medicamente pentru piaţa domestică, astfel că sectorul a contribuit la 15% din deficitul total al balanţei comerciale a României şi, în cele din urmă, s-au închis fabrici întregi.
   Desigur, nu întâmplător Institutul Cantacuzino este repornit în „Anul Ion Cantacuzino“, când aniversăm 150 de ani de la naşterea celui care a contribuit enorm la tezaurul descoperirilor din imunologie. Probabil că nu există o modalitate mai simbolică de a lega tradiţiile Şcolii medicale româneşti cu noua ordine economică decât transformarea Institutului Cantacuzino într-un jucător industrial de talie internaţională.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe