Newsflash
OPINII

Pe linie ascendentă

de Prof. dr. Ion BRUCKNER - mai 12 2017
Pe linie ascendentă
     Congresul Național de Medicină Internă a intrat în calendarul de tradiție al evenimentelor medicale anuale din țara noastră. Anul acesta, manifestarea științifică a avut loc la Căciulata – la fel ca în cazul ultimelor douăsprezece ediții. Tema acestui an – „Certitudini și incertitudini în Medicina internă” – răspunde progresului rapid al medicinii ultimelor decade. Congresul are în fapt două scopuri: unul educativ – de a aduce în fața practicienilor informații despre progresele actuale în domeniul larg al medicinii interne – și de a permite colegilor participanți împărtășirea preocupărilor, cercetărilor, observațiilor lor cu privire la aceste subiecte.
     Conform tradiției, congresul a fost precedat de o zi de cursuri pentru tinerii medici. Cele patru cursuri de anul acesta au abordat teme de actualitate privind terapia cardiologică, flebologie și schimbarea stilului de viață în sindromul metabolic. Acestea au fost coordonate de prof. dr. Cătălina Arsenescu Georgescu, prof. dr. Daniela Bartoș și prof. dr. Florin Mitu. O noutate a fost cursul de ultrasonografie digestivă coordonat de prof. dr. Carmen Fierbințeanu-Braticevici, cu importante aplicații practice pentru participanți.
     În ceea ce privește latura educativă, congresul a cuprins sesiuni de conferințe, simpozioane și mese rotunde pe teme de actualitate din cardiologie, gastroenterologie, pneumologie și nefrologie. Nu pot să citez toți vorbitorii, deoarece risc să nedreptățesc sau să uit contribuții importante, așa că nu o voi face. Au susținut prezentări specialiști de renume din toate centrele universitare (Arad, Brașov, București, Cluj-Napoca, Constanța, Craiova, Iași, Timișoara etc.) și nu numai. De interes deosebit au fost simpozioanele având ca teme patologia iatrogenă, erorile de diagnostic, comunicarea medic–pacient și evitarea erorilor contextuale.
     La această ediție a congresului s-a oferit mai mult spațiu lucrărilor originale prezentate oral, prezentărilor de cazuri și posterelor electronice. S-au organizat și sesiuni de lucrări realizate de studenți și sesiuni ale tinerilor medici interniști – majoritatea rezidenți – care au putut pe această cale să își confrunte preocupările și realizările.
     Atât conferințele propuse, cât și toate tipurile de lucrări au fost supuse evaluării comitetului științific într-un mod riguros, fiind apreciat conținutul, nu autorul. Au fost acceptate mai puțin de jumătate din materialele prezentate. Putem aprecia că acest eveniment științific s-a plasat pe linia ascendentă a congreselor medicale din ultimii ani, fapt certificat și de cei peste 1.400 de medici care au primit diplome de participare.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe