Autentificare
Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!
#DinRecunostinta
Căutare:
Căutare:
Acasă  »  ACTUALITATE  »  OPINII

Orașul care a interzis circulația mașinilor pentru o zi pe săptămână

Viața Medicală
Conf. dr. Corneliu ZEANA vineri, 10 ianuarie 2020

Ritmul de încălzire a climei se accelerează, iar omenirea, care a provocat-o, este silită să ia atitudine fermă și urgentă.

Ritmul în care se petrece încălzirea climei se accelerează, iar omenirea, care a provocat-o, este silită să ia atitudine fermă și urgentă. Una dintre cauzele principale ale creșterii cuantumului de bioxid de carbon în atmosferă, care induce efectul de seră, este arderea excesivă a combustibililor fosili. Automobilul, simbol al actualei civilizații, este intens poluator. Un număr tot mai mare de automobile consumă cantități imense de carburanți.

oras

Nu sunt mulți cei care au auzit și știu să plaseze pe glob statul Sri Lanka, a cărui capitală, Colombo, a ieșit spectaculos din cvasianonimat, anul trecut. Prin ce anume și când? Prin ziua de 14 iulie, când circulația automobilelor a fost oprită în Colombo. Deplasările s-au făcut prin suplimentarea rețelei de transport în comun. Orașul a fost luat în stăpânire de pietoni, relaxați de această dată, și de bicicliști.

UNICEF, prin Universitatea de Arte, a inițiat programe atractive pentru copii, facilitățile pentru sport au fost amplificate, s-a decretat plastic free zone (zonă liberă de plastic), s-au consumat alimente și băuturi care nu dăunează sănătății, s-a promovat un stil de viață sănătos. Ambasada Olandei a fost intens implicată în acest proiect, ambasadoarea Joanne Doornewaard nu s-a deplasat decât pe bicicletă. La Amsterdam, numărul bicicliștilor îl depășește pe cel al automobilelor, în centrul acestui mare oraș circulația mașinilor este interzisă, s-a dezvoltat o amplă rețea pentru biciclete, calitatea aerului s-a ameliorat simțitor.

Două sute de orașe, printre care unele intens poluate, cum sunt Jakarta și Kuala Lumpur, vor să urmeze exemplul oferit de Colombo, instaurând o duminică pe lună fără automobile. Majoritatea țărilor iau măsuri de combatere a supraîncălzirii planetei. Nu pot spune același lucru despre România, unde se promovează o intensă politică de distrugere a naturii. Sudul Olteniei se transformă sub ochii noștri în deșert, după ce toate perdelele forestiere plantate sub Regimul Ceaușescu au fost înlăturate, inundațiile și viiturile distrugătoare se țin lanț în urma tăierii „la ras” a pădurilor din zonele de munte și de deal. Pe de altă parte, utilizarea excesivă a pesticidelor și insecticidelor a distrus fauna și amenință sănătatea oamenilor, rezervațiile naturale sunt amenințate, nimeni nu este sancționat pentru poluarea cu deșeuri a terenurilor și apelor, educația în spirit ecologic este aproape inexistentă în rândul adulților și elevilor, iar lista poate continua.

Persistența mentalităților totalitare postcomuniste – cu disprețul față de lege și călcarea în picioare a însăși noțiunii de dreptate –, care a determinat milioane de cetățeni români să-și părăsească țara, și politica de împrumuturi înrobitoare din străinătate sunt doar două dintre principalele cauze care agravează declinul țării noastre. Oprirea acestui declin se poate obține numai printr-un act de voință politică și de conștiință.

Foto: rawpixel.com

Etichete: efect de seră Colombo trafic

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
  • Tipărit + digital – 200 de lei
  • Digital – 129 lei
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC
Află mai multe informații despre oferta de abonare.