Newsflash
OPINII

Omul de afaceri din spatele unitului dentar

Omul de afaceri din spatele unitului dentar

     Pe piața de servicii stomatologice din România sunt înregistrați 20.000 de medici dentiști care activează în peste 1.500 de unități furnizoare de servicii de specialitate în domeniul medicinii dentare. Majoritatea furnizorilor de servicii stomatologice sunt din mediul privat și doar 5% din medici lucrează în unități din sistemul bugetar. În acest context, aproximativ 80% din medicii dentiști oferă servicii medicale de specialitate în propriile lor cabinete. Adică peste 15.000 de medici au dublă calitate: de medic și de manager. Formarea profesională a medicilor este aproape exclusiv medicală. Planurile de învățământ ale facultăților de profil au prea puține ore sau nu au deloc în domeniul gestiunii afacerilor. Este evident că inserția profesională este condiționată de aspecte antreprenoriale și manageriale.

     În fiecare an, peste 1.200 de medici tineri intră pe piața muncii în acest domeniu medical. Conform declarațiilor absolvenților și în concordanță cu realitatea din teren, tinerii absolvenți își deschid propriile cabinete după un interval de aproximativ cinci ani de la absolvire. În acești primi ani de la terminarea facultății, ei urmează un rezidențiat sau lucrează ca angajați în cabinete particulare. Rezultă că procentul de medici dentiști care încă nu au propriul lor cabinet este dat de absolvenții facultăților de medicină dentară cu o vechime în muncă mai mică de cinci ani. În acest context, este evident că de-a lungul carierei profesionale fiecare medic va avea, la un moment dat, un cabinet particular propriu. Economic vorbind, medicii dentiști își gestionează în regim propriu forța lor de muncă. Sunt și câteva excepții și, de asemenea, există fenomenul migrației profesionale în Uniunea Europeană.

O astfel de complexitate a exercitării profesiei necesită o formare profesională corespunzătoare. Formarea medicală trebuie dublată de formarea în management. Formatorii, respectiv universitățile de profil medical, trebuie să ia în considerare acest aspect. Organizarea profesională și legislația aferentă exercitării profesiei în astfel de condiții ar trebui să se regăsească și în tematica concursurilor de intrare în rezidențiat pentru specialitățile din domeniul medicinii dentare. Tematica pentru rezidențiat la farmacie conține acest capitol, cu toate că proporția de absolvenți farmaciști care conduc propria lor afacere este mult mai mică decât la medicină dentară.
     Colegiul Medicilor Dentiști din România este preocupat de aceste aspecte și promovează formele de educație medicală continuă cu tematică din management, legislație și gestiunea afacerilor. O experiență relevantă în acest sens este recent încheiata Școală de vară de management (Dental Management Summer University 2016), desfășurată la Cluj-Napoca în perioada 11–14 iulie 2016, în organizarea Colegiului Medicilor Dentiști, Organizației studenților stomatologi și a Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu“ Cluj-Napoca. Au fost patru zile pline, cu program diversificat, cu lectori de referință din țară și din străinătate. Au participat tineri medici și studenți din România, dar și din alte țări. Succesul acestei prime ediții a evenimentului a demonstrat nevoia de informații autorizate pe care o resimt tinerii medici și viitorii medici dentiști. Discuțiile generate de programul evenimentului au relevat și nevoia de reglementări legislative specifice, care să stimuleze și să susțină investițiile private din domeniul medicinii dentare. Finanțarea serviciilor de medicină dentară pentru asigurați și pentru persoanele cu vârsta sub 18 ani este precară, iar finanțarea unor programe naționale de prevenție în medicina dentară este mereu amânată și rămâne mereu un deziderat al unui viitor care nu mai vine. Sunt dorite și facilități pentru deschiderea cabinetelor dentare în zone care au o accesibilitate redusă la serviciile de stomatologie. Armonizarea abilităților manageriale ale medicilor dentiști cu un cadru legislativ favorabil poate crește semnificativ accesibilitatea populației la servicii medicale stomatologice.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe