Newsflash
OPINII

Oglinda din pod

de Dr. Vlad STROESCU - sept. 6 2019
Oglinda din pod

Medicina e sub asediu, dar nu ne pasă prea tare. După „cazul Săpoca”, psihiatria continuă să fie nefastul cap de afiș.

Medicina e sub asediu, dar nu ne pasă prea tare. După „cazul Săpoca”, psihiatria continuă să fie nefastul cap de afiș. Un ONG ne arată fotografii cu oameni legaţi de pat, în condiţii greu de comparat cu orice alt mediu. La peste două secole de când Philippe Pinel a desfăcut, emblematic, lanţurile celor internaţi în azile, psihiatria are încă reflexiile propriului tip de iad. Într-o altă secţie de cronici, se suspectează că înșiși îngrijitorii fură banii unor pacienţi care nu sunt în stare să își dea seama.

Au loc inspecţii ministeriale, în care ministerul constată că nimic nu e bine chiar în propria ogradă, cu o surprindere candidă, despre care sper să fie falsă. Dacă e autentică, devine foarte greu de explicat combinaţia dintre memoria scurtă și lipsa de critică de sine, chiar și pentru o instituţie. Zic asta pentru că însuși cuvântul „Instituţie” este unul foarte nefast, așa cum noi, psihiatrii, ar fi trebuit să învăţăm în ultimele două secole.

oglinda sanatate mintala
Putem să fim tentaţi să credem că ceea ce se întâmplă în psihiatrie nu interesează restul medicinei și al lumii. Dar ar însemna să dormim somnul raţiunii. Psihiatria, așa cum se vede din afară, a fost mereu o oglindă a noastră, a societăţii, o oglindă pe care o ţinem încuiată în pod, pentru că nu ne place cum ne vedem în ea. Ea arată cât de empatici suntem, cât și cum ne pasă de semenii noștri. Și asta, după părerea mea, este tot ce contează atunci când judeci o societate. Nimic altceva, nici autostrăzile, nici alegerile, nicio platformă politică. E foarte greu să vedem dincolo de sticla oglinzii, ce se întâmplă cu adevărat, obiectiv. În psihiatrie e mult mai complex decât ce vedem la știri.

Asociaţia Română de Psihiatrie și Psihoterapie a anunţat recent, printr-un comunicat de presă, că este dispusă să ofere consultanţă decidenţilor. E suficient să citești comentariile publice din subsolul comunicatului, ca să intuiești cât de orbi suntem. Dar măcar pe noi înșine să ne vedem. Măcar atât să înţelegem, că omul bolnav psihic nu e mereu altul, că niciunul dintre noi nu e imun la suferinţă și că o imensă parte din suferinţa asta e autoadministrată. Publicul cere ţapi ispășitori. Și se găsesc. Dar chipul responsabililor e ascuns în pod, într-o oglindă în care refuzăm să ne privim.


Notă autor:

Sursa foto: Pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe