Newsflash
OPINII

Odă mediocrității

de Dr. Gabriel DIACONU - apr. 15 2016
Odă mediocrității
     Versatilitate. Învață să o respecți dacă vrei să o combați cu succes. Ne-am obișnuit, din timp imemorial, să ne desenăm liderul, păstorul de oi, drept mare mediocru. Pe cât de mic la stat, pe-atât de mititel la sfat. E deja plictisitor cât de previzibil e discursul dizidentului (și da, periodic ajung să mă plictisesc de mine însumi gândindu-mă la asta) vizavi de prostia sau incompetența celui de deasupra-i. I s-a spus principiul Peter sau cum de-ajung oamenii să urce scara succesului până-și ating maximul incompetenței. Când nu ne plângem, râdem. Ministrul X a gângăvit-o cu sârg. Ministrul Y aduna mere cu pere și-i dădeau chifle. Numai bine ce-am scăpat de el și-a apărut Z. Z promitea. Lui Z i-am dat încredere (și oare ce-o spune asta despre noi). Ce-a făcut Z cu ea? Zero.
     În fiecare zi, România medicală speciază noi forme de viață culturală. Oameni cu idei. Oameni cu valori. Oameni cu morală. Într-o lume cu merit și kratos, ei sunt oamenii care s-ar înălța, ca în mitologia grecilor, spre culmile eroismului. Dar de ce n-ajung acolo? Au mâncat sticlă când erau mici? Chiar așa invizibili sunt? Propun că nu sunt invizibili. Propun că nu sunt interesanți. În timp ce mediocrii da.
     Despre ascensiunea mediocrului către vârf, Freud scrie că obligatoriu se întâmplă, pentru că noi toți delegăm o parte din pornirile noastre oedipiene narcisice aceluia care pare dovedibil, să-i zicem asasinabil, oponentul perfect, doar ca mai apoi să-i suflăm, în grup, la pupă, în timp ce el urcă până acolo unde ne-am fi dorit în tot acest timp să ajungem. Dar, de vreme ce nu, continuăm să cârtim. Cârtitul e cathartic. Cât timp e tembelul la manșă, paradoxal, ne simțim mai bine.
     Mediocrul e adaptabil. Mediocrul, vorba răposatului meu asistent de anatomie, are – spre deosebire de tine – mintea odihnită. El nu face multitasking. În schimb, e mult mai priceput ca tine la zerotasking. E suficient de deștept să știe că nu știe, și-atunci delegă. Nu e înțelept, n-are nevoie de pro- și metaanalize. N-are preocuparea savantului, ci iscusința farsorului. Ei și ce dacă trebuie să trișăm, să o luăm prin miriște, dacă ajungem de la A la B? Culmea e că nici măcar destinația nu-l preocupă. Mediocrul știe să cadă. Că nu cade de sus. Când strigă hopa, suspină Mitică. Și Mitică ești tu. Și-apoi el are ceva ce tu nu ai. Știe să negocieze. Tu doar l-ai citit pe Arghezi. El l-a pus în practică inginerește. De Sfânta Vineri. Tu scrii și vorbești, trudești și te bucuri de bine. Mediocrul nu se bucură, e doar un om pe-un munte. Tu vezi peisajul. El trăiește panta. Spre deosebire de tine, geniu ratat, el e o chinezărie reușită. N-are estetica unui megalodon. Șobolan cum e, supraviețuiește.
     Te întrebi cum de-a ajuns licheaua aia șeful tău? Simplu. Niște deștepți, la fel de deștepți ca tine, s-au gândit că, dacă pun un mediu la manivelă, vor putea să-și atingă diverse vise medii mai ușor. Azi un mediu, mâine-o medie, poimâine v-ați trezit cu toții patronați de ei. Doar că ei, spre deosebire de voi, piramide de înțelepciune și aplomb, colaborează mai bine. Râdeți de gramatica lor aproximativă? E mai eficace sintactic. Cui îi pasă de scop? Mediocrul e fascinat de mijloace. El nu e ca tine, foarte bun sau cel mai bun. E suficient de bun și-i mai rămân resurse și pentru mâine.
     De departe cei mai pocniți miniștri ai sănătății au fost chiar cei care promiteau. Cei care stăteau pe-un IQ dolofan cât girul supramarginal. Eșecul nostru, al doctorilor categoria opincă, e că avem capete prea mari, minte prea multă, spirit de echipă nulificat de propria impresie de importanță. Și-apoi continuăm să credem, infantil, că omul sfințește locul. Excepții există, dar regula e că omul e cheltuibil și facultativ. Vom avea o medicină bună când va funcționa și cu polivalenți, și cu monovalenți. Când mersul lucrurilor n-o să ceară o mână de geniu să acționeze scripetele, când vom ieși din epoca vaporului cu aburi și-a minții providențiale. Stupoarea celor care-așteaptă, cerșetor cu mâna întinsă, să le mângâie careva mândria rănită, e că între timp jocul s-a schimbat. Da, nu-i musai, când ești printre lupi, să urli ca lupii. Dar nici să predici regimul raw-vegan nu e alternativa. Dacă la masă se servește carne, suflecă-ți dintele. Să faci performanță, să fii Apollo e un hobby frumos. Cam ca pescuitul. Dar nu vrei tu mai bine ca, într-o zi obișnuită, măcar să fii suficient de bun? Și să prăsești pe lângă tine suficiența? Dacă ești farmacist, nu vrei tu să te asiguri mai întâi că ai minimul necesar înainte să-ți aduci în farmacie Luis-Vuittoanele antibioticoterapiei? Dacă ești chirurg, nu vrei să te asiguri că ai sala curată înainte să operezi? Și poate și toaletele de pe secție? Și-n loc să te uiți cu dispreț la femeia cu mopul, în loc să te uiți olimpian la brancardier, nu vrei tu să te-amesteci un pic și cu ei, să vezi cum miroase huma de la baza măreției tale?
     Suferim. Suferim prea mult de noi. De‑aia mințim. De-aia ascundem rahaturi sub preș. Nu pentru că ne conduc mediocri. Ci pentru că ne visăm prea zmei. Și chiar dacă noi ne visăm, ei ne consideră. Pacienții sortează sușe medicale patologice, dimpreună cu noi deopotrivă. Dă-i cu eroii înainte. Dă-i cu salvatorii. Dă-i cu îngerii salvatorii de vieți. Dă-i cu buhaiul christic înainte. Și, între timp, cârpește-ți papucul, parchează-ți SUV-ul în castelul de plicuri, visează-te, sărmane Dionis, respectat și reprezentat. Când ai să termini de perorat, mediocrul îți va arunca un os. Și coada va continua să dea din câine.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe