Newsflash
OPINII

Oameni-cheie și întâmplări memorabile

de Dr. Claudia Seliuc - apr. 15 2022
Oameni-cheie și întâmplări memorabile

Domeniul oncologic poate fi copleșitor, mai ales pentru un medic aflat la început de drum. Este nevoie de empatie multă, dar și de tărie afectivă. Fiecare pacient este diferit și are propria poveste care trebuie înţeleasă și alinată cât mai bine cu putinţă.

Dr. Claudia Selciuc

Debutul carierei de medic rezident, în spital, a venit ca un dar în urma parcurgerii unui drum de șase ani, anevoios de multe ori, dar care mi-a oferit – dincolo de bagajul de informaţii medicale – șansa unor întâlniri cu oameni-cheie și întâmplări minunate. Toate acestea au stat, în momentul potrivit, la baza alegerii specialităţii și îmi sunt și astăzi punct de sprijin în activitatea zilnică.

Primele luni au fost o perioadă de acomodare, de cunoaștere a mediului de lucru, a colegilor și a întregului personal. Ulterior, am încercat să mă integrez cât mai bine în acest cadru, astfel încât să simt că ceea ce fac chiar contribuie atât la bunul mers al lucrurilor în spital, cât și la buna gestionare a fiecărui caz în parte.

Ca rezidenţi, participăm alături de medicii coordonatori la sesiunile de Tumor Board, în care se discută cazurile noi și se încearcă găsirea unei abordări terapeutice optime și personalizate. Este o ocazie bună pentru noi, ca tineri medici, să învăţăm să privim cazurile în ansamblu și să descoperim, ca într-un puzzle, rolul fiecărei piese.

Un domeniu în continuă schimbare

Dincolo de colaborarea între specialităţi, mi-am dorit ca domeniul în care profesez să fie o continuă provocare, să aducă permanent elemente de noutate. Iar Oncologia tocmai asta presupune: dacă secolul trecut a stat sub semnul chirurgiei, al radioterapiei și ulterior al chimioterapiei, ca singure forme de tratament, astăzi pacienţii oncologici pot beneficia, în plus, de imunoterapie și terapii ţintite.

Aceste tratamente au crescut semnificativ supravieţuirea globală în cancer și calitatea vieţii pacienţilor. Deși aceste progrese au transformat cancerul mai degrabă într-o boală cronică, neoplaziile rămân, fără îndoială, un subiect de interes, căutându-se permanent o mai bună înţelegere a biologiei și terapiei cancerului. Este una dintre ramurile medicinei în care inovaţia își găsește ușor locul în activitatea medicului.

În mod aparte, Oncologia poate copleși, mai ales la început de drum, prin încărcătura emoţională pe care o aduce inevitabil în viaţa personalului medical, dar și prin însăși natura patologiei. Este nevoie de empatie multă, dar totodată și de tărie afectivă. Sunt emoţii și calităţi pe care, într-o oarecare măsură, am încercat să le dezvolt de-a lungul anilor, dar pe care încă le învăţ, zi de zi. Asta deoarece fiecare caz este diferit și fiecare pacient are propria poveste care trebuie înţeleasă și alinată cât mai bine cu putinţă.

Diagnostic ca o traumă

Am observat că diagnosticul oncologic vine, de cele mai multe ori, ca o traumă asupra pacienţilor, cu temeri, anxietate și întrebări nenumărate. Spitalul oferă suport psihologic acolo unde este nevoie, însă consider că este important ca și noi, medicii oncologi, să reușim să transmitem încredere și susţinere.

Mi-am dorit mereu ca suportul emoţional să joace un rol important în activitatea pe care o desfășor. Să pot să fiu un aliat pe termen lung în lupta pe care pacientul o duce cu această afecţiune, iar bucuria fiecărei reușite la care am contribuit, cât de puţin, să fie mai mare decât tristeţea adusă de pierderile cu care ne confruntăm deseori.

A fost un prim an de rezidenţiat plin de entuziasm, dar și de temeri. Am avut nerăbdarea și bucuria unui nou început, dar m-am confruntat și cu neliniștea, care probabil încearcă orice om aflat în faţa unei multitudini de lucruri noi, necunoscute. Am avut șansa de a întâlni, atât la Oncologie, cât și în celelalte stagii, colegi și medici îndrumători care să îmi sporească curiozitatea și să îmi atenueze temerile.

Sper ca anii următori să rămână o ocazie de a continua să mă descopăr, prin intermediul a tot ceea ce presupune rezidenţiatul și, poate cel mai important, să mă înveţe cum să îi ajut, mai departe, cât mai bine pe cei care au nevoie de sprijin.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe