Newsflash
OPINII

O, sărmane Archemorus!

de Dr. Richard CONSTANTINESCU - sept. 3 2021
O, sărmane Archemorus!

Unii dintre noi au urmărit, în anii ’90, „Sandybell”, frumoasa serie animată realizată în 1981. Copila de aproape 12 ani, Sandybell Christie încearcă să-și găsească mama, suferind și trecând prin tot felul de încercări.

Amnezica-i mamă, când o întâlnește, nu reușește să-și amintească de ea, însă un eveniment face să i se declanșeze o cascadă de frânturi de trecut. Așa și mie îmi revin multe clipe din șederea mea în subsolul din str. Vasile Alecsandri nr. 9. Ceva îmi retrezește vocea cântecului din deschidere, și serile când îi vedeam, de îndată ce intram în casă, absorbiţi de ecran. Vorbeau cu fetiţa, sufereau pentru ea și se întristau când episodul se încheia și urma muzica temei de final.

        Din toamna lui 1993 n-am mai coborât treptele de la Scara B. De mulţi ani funcţionează un cabinet medical ce adună împreună „urologie, sexologie, chirurgie, psihiatrie, boli de plămâni și medicină internă”. Când locuiam în camera cu gratii pătrate la geam, împreună cu Mihai, student la Stomatologie, eram entuziasmaţi de toate ale medicinei. Un tecucean și un sucevean, care ne cunoscuserăm la cazare. Eu fusesem repartizat în Căminul E1 din Codrescu, el, din păcate, nu primise mult așteptatul loc. Pe hol, mai mult cele care ne însoţeau, bunica mea și mama lui, au interacţionat.

Am mers toţi patru să vedem spaţiul unde urma să fiu cazat, însă nu știu dacă factorii de mediu ori amiciţia instantă m-au făcut să văd cu ochi critici acel cămin. Așa că, având „o rezervă”, cum spunea bunica, aproape de UMF, am bătut la ușa familiei C. și i-am devenit pe loc chiriași. În mărunta bucătărie am început să ne gospodărim din sacii de cartofi aduși de părinţii lui Mihai. Am trăit o frăţietate cum le-aș dori multor studenţi de astăzi. Ne amuza scundaca și uscăcioasa doamnă C. când se întorcea de la piaţă și, cu același glas domol, îi spunea căsașului: „Am luat pitrinjăl!”.

        Într-un miez de noapte ne-au trezit zgomote nefirești. Ne-am dumirit pe loc: cuplul cumsecade devenise violent. Bătrânul C. era furtunos și o lovea. Ea ţipa și se apăra aruncând spre el diverse obiecte. Ne-am fixat scaunul în clanţa ușii, să nu se poată deschide, și am încercat să dormim. Dimineţile erau firești, de parcă fusese vis și nicidecum o hidoasă realitate.

pt richard

Nu știu cum a auzit bunica de conflictele conjugale din familia C. Am aflat doar când incidentul se produsese. Ne întorceam de la facultate și, spre marea mea surprindere, pe banca din grădina din faţa intrării am zărit-o pe bunica-mamă Zonia. Atât mi-a spus: că a fost plesnită de găzdașul nostru. Pornirea a fost să cobor în apartament, însă nu mai știu cine sau ce m-a oprit. Prin nu știu ce minune, bunica ne-a găsit cazare, taman în același cămin, hulit iniţial, în camera 64, nu foarte pe gustul nostru, dar care ne-a oferit amintiri plăcute.

        Neașteptatele evenimente și-au găsit o explicaţie: soţul agresiv fusese eliberat condiţionat după Revoluţia din 1989, cu mult înainte de finalizarea pedepsei pe care o primise pentru uciderea fiului său. Acum înţelegea bunica de ce îi spunea domnul C. să nu stea de vorbă cu vecinii și, mai ales, să nu-și citească rugăciunile de dimineaţă pe banca din grădină. Acolo a aflat bunica povestea de viaţă a celui care ne primise în casa lui.

 

ETICHETESandybell

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe