Newsflash
OPINII

O lume foarte mare

de Adrian GHEORGHE - mar. 21 2016
O lume foarte mare
     Apa însoțește originea creației într-o serie de mituri cosmogonice. Mai precis, existența apei precede creația întregii lumi. Pur și simplu e acolo înainte ca lumina, pământul, vânturile și oamenii să intre în scenă. Ce nu este aproape niciodată clar este cum a ajuns apa să preceadă creația. O legendă a unui trib din America de Nord începe chiar așa: „Cum a ajuns apa să fie, nu știe nimeni“. Metaforă sau nu, apa e un dat în jurul căruia se construiește lumea întreagă.
     În țările cu sisteme de sănătate aproximative, aflate pe un curs de creștere și de articulare, actul medical se cere în mod acut creat și recreat. O mulțime de lucruri care ar trebui să fie acolo lipsesc cu desăvârșire. Simplul import al acestor elemente nu este suficient, pentru că ele își pot valorifica potențialul numai dacă redefinesc simultan o porțiune a actului medical și una de decizie. Exemplele pot umple o pagină întreagă: personal medical, medicamente, echipament medical, date, standarde de calitate, standarde de integritate, capacitate de planificare și multe altele. Fiecare țară are o listă de cumpărături pentru sănătate; pentru unele e o listuță, pentru altele un catalog. Diferența dintre ele nu se face doar prin cantitate, prin numărul și complexitatea nevoilor, ci și prin terenul pe care ar trebui să fie implementate. În cazul sistemelor de sănătate, această bază e mai puțin clară decât apa cosmogonică și mai mult o zeamă de reușite și de probleme, de încercări ratate și determinism cultural.
     Despre problemele sistemului românesc de sănătate s-a scris constant de-a lungul timpului în „Viața medicală“. Politicul este ingredientul-cheie din supa noastră primordială, cel care dă gust și vâscozitate tuturor acțiunilor. Și aici suntem printre aceia cu liste-catalog. Restructurarea și planificarea capacității spitalelor, evaluarea tehnologiilor medicale, programul național de evaluare a stării de sănătate, alegerile de la Colegiul Medicilor, până și cel mai recent proiect de lege privind prevenția în sănătate, pentru a aminti doar câteva exemple, sunt ori au fost atât de încărcate politic încât fac alte inițiative, bine intenționate, să apară ca vârfuri de cuțit în ditamai cazanul.
     Problema pe care o contemplăm însă este doar un pic mai nuanțată. Politicul nu are cum să nu fie un ingredient și se poate argumenta că nu ar trebui eliminat din ecuație nici dacă ar fi, prin absurd, posibil. Calitatea factorului politic, în schimb, este cea care determină natura rezultatului final. Toate studiile care au investigat factorii-cheie pentru implementarea și sustenabilitatea unor reforme de succes la nivel național sau global, în politici publice în general și în sănătate fără excepție, au identificat sprijinul politic drept factor esențial. Reforme importante – precum introducerea asigurărilor sociale de sănătate în Ghana, introducerea pachetului de servicii de baza în Thailanda sau expansiunea agresivă a asigurărilor de sănătate în Filipine au făcut parte din platforme de campanie electorală care s-au concretizat ulterior. Fără sprijin politic nu se poate întâmpla nimic – nici bun, nici rău. Problema noastră, așadar, nu este neapărat aceea că se iau prea multe decizii pe criterii politice, ci mai degrabă că acest politic atotprezent nu reușește să ne demonstreze că ne vrea binele. În consecință, neîncrederea crește, cercul vicios devine spirală și sfârșește într-o sferă din care nimeni nu mai poate ieși, nici măcar artizanii ei.
     Politizarea despre care vorbim nu se limitează la partidele politice. In extenso, acestea ar avea cel puțin scuza că își urmăresc interesele dictate explicit de propria condiție. Avem de-a face, pe deasupra, cu politica profesională și cu politica de grup. Încrengăturile intereselor și ale puterii traversează locuri, instituții și domenii de activitate într-un continuu sfidător. Nedreptatea și incompetența sunt revelate și semnalate până la greață. Cel mai mare neajuns al politicului nu stă, cu toate astea, în conținutul efectelor sale imediate. La drept vorbind, care sunt șansele ca încă o implementare defectuoasă ori o măsură absurdă să facă și mai mult rău decât s-a făcut deja? Un optimist poate că ar nuanța și ar spune: care sunt șansele să eclipseze definitiv binele care se face în paralel cu atâta efort? Cel mai mare neajuns este însă acela ca politicul atotprezent condensează artificial reprezentarea pe care o are fiecare dintre noi despre restul lumii. O reduce până la anulare. Bancul de circulație națională spune că prostul te bate aducându-te la nivelul lui și apoi te dovedește cu experiența. Reprezentarea care servește perpetuării stării curente de fapt este aceea că totul se reduce la rezolvarea problemelor noastre. Că totul depinde de favorul unuia sau al altuia „din sistem“. Dacă am fi măcar pe jumătate raționali, dezamăgirile de până acum ar trebuie să ne învețe că resuscitare endogenă a practicilor nu prea s-a văzut. O zeamă agitată tot zeamă se numește și tot zeamă rămâne după ce se liniștește. Reorientarea politicului către binele comun nu poate fi spontană. Sau chiar dacă poate fi, la extrem, exemplele sunt prea puține pentru a conta pe ele. Partidele promit un tip sau altul de schimbare. Presupunând că e posibil, cum rămâne cu restul?
     Ne pierdem și viitorul pe care încă nu-l avem atunci când uităm că lumea este, sub toate aspectele, foarte mare. În schema tuturor lucrurilor care se întâmplă astăzi în sănătate, aranjamentele (de exemplu) pentru deschiderea unei nu-știu-care secții inutile și incomplete, pe orgoliul profesorului cutare, sunt fărâme care nu au legătură cu nimic din binele actual. A nu se citi sub nicio formă că rateurile de sistem cu care ne confruntăm în fiecare zi trebuie ignorate. Exact opusul: trebuie abordate ținând în vizor perspectiva, nu punctul. Mai grav decât că simțim acut abuzurile și limitările este că ele ne definesc lumea în măsura în care nu avem alternative. Nu se combat pe termen lung prin concentrarea pe remedii punctuale („cum îl dăm jos pe ăsta?!“), ci întâi prin concentrarea pe menținerea capacității de discernământ. Un primum non nocere reflexiv înainte de orice. Deschiderea, colaborarea, ieșirea din izolare, forțarea legăturilor sunt obligatorii, nu opționale. Nu totul se face doar așa cum vedem în fiecare zi. Există eforturi, soluții și experiență pentru toate problemele noastre replicate în zeci, sute de alte locuri din lume. Nu avem voie să ne simțim singuri atunci când suntem foarte mulți. S-a mai făcut prevenție, s-au mai făcut asigurări de sănătate, s-au mai introdus carduri, s-au mai făcut spitale regionale. La modul cel mai prozaic, a fost nevoie să se care citostatice în bagaj ani întregi din afara țării, în paralel cu ordinea de la acel moment, pentru a se schimba o lege. Putea să nu se modifice nimic, dar s-a modificat. Nu există alternativă la efort și primul efort se cere a fi menținerea cu orice preț a unor repere credibile și reale. Perversitatea politicului este că ne forțează izolarea și asta afectează profund nu doar ce se întâmplă astăzi, ci reperele pe care le vom folosi mâine. Cum vom recunoaște „adevărata schimbare“ atunci când s-o milostivi de noi și ni se va înfățișa? Comparând-o cu zeama de acum?

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe