Newsflash
OPINII

O crimă naţională: anihilarea Institutului Cantacuzino

de Prof. dr. Radu IFTIMOVICI - iul. 3 2015
O crimă naţională: anihilarea Institutului Cantacuzino
  O ţară care-şi nesocoteşte istoria şi valorile cultural-ştiinţifice este ameninţată cu dizolvarea lentă într-un conglomerat populaţional în care rege este interesul meschin, profitul oneros. Această afirmaţie, care ar părea o etichetă grandilocventă, este din păcate o crudă realitate în cazul Institutului Cantacuzino.
  Rechinii financiari – români şi străini – interesaţi să acapareze terenul din Cotroceni sau să anihileze concurenţa (loială) a acestui institut pe piaţa biopreparatelor (vaccinuri, seruri, substanţe de diagnostic etc.) ar trebui urgent demascaţi, pentru ca opinia publică să afle, în sfârşit, cine compune această pegră ce nu doar atentează la istoria noastră ştiinţifică, ci reprezintă, în fond, o bandă de jefuitori ai banilor publici care ar trebui să intre în vizorul SRI, DNA şi justiţiei (ce se pretind independente de politic şi apărătoare ale interesului naţional). Faptul că, până în prezent, toate mişculaţiile samsarilor se află ascunse într-o umbră de nepătruns, că se caută noi şi noi motive pentru ca Institutul Cantacuzino să nu funcţioneze, să nu se retehnologizeze, reprezintă în fond un atac la siguranţa naţiunii române.
  Există ţări în Uniunea Europeană care nu numai că nu ar torpila un institut cu istoria celui ce poartă numele pasteurianului I. Cantacuzino, dar s-ar mândri cu trecutul şi prezentul acestui centru de cercetări medicale şi de producţie de biopreparate (fiindcă institutului de pe malul Dâmboviţei nu trebuie în niciun caz să îi fie amputată partea de producţie de biopreparate, făcând astfel jocul celor care-l doresc lipsit de fonduri, deci vulnerabil).
  Om în vârstă cum sunt, îmi amintesc de o conversaţie pe care am purtat-o cu profesorul Mihai Ciucă (1883–1969), unul din cei mai mari microbiologi şi malariologi din Europa interbelică. Acest cantacuzinist îmi povestea în 1964 că, prin 1915, când la Bucureşti se discuta cu înfrigurare despre o eventuală intrare a României în război alături de Franţa şi Anglia, Ioan Cantacuzino şi-a convocat discipolii la el acasă şi le-a spus: „Dragii mei, trebuie să vă spun că noi, românii, trebuie să ne înzestrăm urgent armata cu o armă foarte eficace pe care nemţii nu o au; mai exact, o pot avea, dar nu i-au înţeles importanţa. Această armă este fiola de ser antitetanic, care nu trebuie să lipsească din raniţa oricărui ostaş de-al nostru“. La respectiva conversaţie de seară au participat C. Ionescu-Mihăieşti, Dumitru Combiescu, Alexandru Ciucă, Alexandru Slătineanu, Ion Bălteanu, Daniel Danielopolu, Constantin Popescu-Azuga şi alţi discipoli cantacuzinişti.
  Era un moment în care producţia de vaccinuri a acestor cantacuzinişti, fabricată în Laboratorul de medicină experimentală, pe care Ioan Cantacuzino îl crease încă din 1904 (embrionul viitorului institut, ridicat în 1921), îşi dovedise din plin utilitatea. Cu ajutorul unui vaccin antiholeric românesc, o echipă de epidemiologi voluntari bucureş­teni compusă din Mihai Ciucă, C. Ionescu-Mihăieşti şi Dimitrie Ghiaţă (viitorul pictor, pe atunci laborant) au reuşit să stingă, în 1913, pe vremea războiului balcanic bulgaro-sârb, o devastatoare epidemie de holeră în zona Iamboli (Bulgaria). Cu acelaşi vaccin preparat de cantacuzinişti a fost salvată de holeră armata română şi populaţia din judeţele dunărene şi Dobrogea în aceiaşi ani 1913–1915. Este vorba de faimoasa vaccinare antiholerică în plin focar de boală pe care pasteurianul Alexandre Besredka (1870–1940), cel care a pus în evidenţă existenţa imunităţii locale, a numit-o admirativ în presa franceză „marea experienţă epidemiologică românească“.
  Oare politicienii noştri din parlament şi guvern, care ştiu prea bine să deblocheze fonduri uriaşe când propriile interese o cer, au idee ce au realizat cantacuziniştii în ştiinţă, de modul în care s-au dovedit a fi fost precursori ai unor descoperiri majore, azi valorificate în institute din ţările superdezvoltate? Să încercăm să le deschidem ochii în speranţa că nepăsarea lor e ignoranţă şi nu venală complicitate.
  Mă adresez în acelaşi timp şi colegilor medici, chemându-i să facă un zid viu în faţa agresorilor acestei instituţii, o mândrie a noastră, a românilor. Reţinând admirabila prezenţă la porţile institutului a studenţilor medicinişti animaţi de profesorul de microbiologie Mircea Popa, amintesc că această curajoasă acţiune seamănă cu aceea a generaţiei de tineri medicinişti din anul 1947, când zidul compact de studenţi care a blocat coridorul facultăţii a salvat de la arestare de către securitatea aservită URSS pe profesorul de anatomie Grigore T. Popa, descoperitorul neurocriniei. A fost un exemplu de demnitate românească.
  Revenind la istoria epidemiologiei româneşti, reţinem că institutul a început să funcţioneze efectiv în 1922. Ctitorul era un munte de cultură şi ştiinţă (absolvent al Sorbonei, iniţial în litere şi apoi în ştiinţele naturii); a devenit şi medic al facultăţii pariziene înfiinţate, în etape, între 1220 şi 1240. Discipol al lui I. I. Mecinikov, Ioan Cantacuzino a efectuat la Paris cercetări prioritare în domeniul imunităţii la nevertebrate, apoi, după Primul Război Mondial, a condus lupta împotriva tuberculozei, la noi înfiinţând sanatorii, a îmbunătăţit legislaţia sanitară (legea Cantacuzino) şi, beneficiind de un mare prestigiu, a fost nu numai semnatar din partea României la consfinţirea reintegrării naţionale (pacea de la Trianon), dar şi reprezentantul ţării noastre la conferinţele epidemiologice de pe lângă Societatea Naţiunilor.
  Ioan Cantacuzino a adus în institutul său pe profesorul francez André Boivin (1895–1949), biochimist şi precursor în studiul acizilor nucleici. A. Boivin a predat cursuri şi la Facultatea de Medicină din Bucureşti. Ca student, în anii 1931–1934, George Emil Palade (premiul Nobel în 1974) a lucrat efectiv într-unul din laboratoarele Institutului Cantacuzino cu profesorul A. Boivin, pe care-l defineşte drept unul dintre cei trei mentori ai săi (I. Fr. Rainer, Gr. T. Popa şi A Boivin). Tot în institut, A. Boivin şi Lidia Mesrobeanu au impus în lumea ştiinţifică o descoperire de talie europeană: endotoxinele bacteriilor Gram negative.
  În 1920, cantacuzinistul Mihai Ciucă, aflat temporar la Bruxelles, a descoperit, alături de Julles Bordet (laureat Nobel în 1919), lisogenia, fenomen larg răspândit în natură pe care marii geneticieni André Lwoff şi François Jacob (laureaţi Nobel 1965), Salvador E. Luria (premiul Nobel 1969), Pierre Nicolle şi alţii îl comentează drept „o piatră la temelia geneticii moleculare moderne“. Cantacuzinistul Mihai Ciucă releva, pentru prima oară în lume, faptul că un acid nucleic viral se poate integra şi rămâne latent în nucleul unor celule aparţinând regnurilor vegetal şi animal. Explicaţiile moderne cu privire la geneza cancerului provocat de virusurile oncogene se sprijină pe această descoperire, ale cărei valenţe au fost definite ulterior în laboratoarele Institutului Cantacuzino.
  În 1925, o altă importantă descoperire de genetică moleculară avea să fie făcută în institut, de I. Cantacuzino însuşi, împreună cu colaboratoarea sa Olga Bonciu: prima semnalare mondială a fenomenului pe care, după exact 30 de ani, americanii D. N. Zinder şi J. Lederberg aveau să-l numească „transducţie şi conversie genică“. Evident, la nivelul anului 1955, cei doi cercetători din SUA au putut aduce şi alte argumente, consolidând conceptul ce le-a adus premiul Nobel (1958).
  Tot în Institutul Cantacuzino a fost făcută şi o altă importantă descoperire, de această dată de virusologie. Constantin Ionescu-Mihăieşti, Alexandru Ţupa şi Gheorghe Badenski au comunicat, în 1927, prima observaţie mondială a fenomenului de „recombinare genică“, aşa-numita „sexualitate la virusuri“: în urma amestecului de tulpini „blânde“ şi tulpini înalt virulente de virus de poliomelită (era în timpul marii pandemii de paralizie infantilă din anii 1925–1928), tulpinile virulente pot „exporta şi contamina“ cu gene de agresivitate genomul tulpinilor polio blânde.
  Opera epidemiologică pe care cantacuziniştii au înscris-o de-a lungul a peste 80 de ani de rodnică activitate include şi parazitologia. În 1921 şi încă 25 de ani după aceea, sub conducerea profesorilor Gheorghe Zotta (1886–1942) şi Mihai Ciucă s-a desfăşurat o amplă activitate de combatere a malariei. De reţinut că, între 1921 şi 1935, hematozoarul palustru era agentul infecţios ce provoca cea mai răspândită şi letală boală umană: aproximativ un sfert din locuitorii Terrei purtau în sânge acest protozoar. Recunoaşterea internaţională a competenţei cancuziniştilor a făcut ca Mihai Ciucă să fie ales conducătorul luptei antimalarice pe întreg mapamondul (1929–1935). În 1947, el a fost reales ca membru în comitetul celor cinci experţi care au preluat după război lupta împotriva malariei. În paralel, din centrul de comandă al Institutului Cantacuzino, M. Ciucă a organizat reţeaua de staţiuni antimalarice de la noi. Au luat fiinţă astfel 28 de staţiuni cu peste 800 de angajaţi, medici, entomologi, laboranţi, care, pornind de la incidenţa dezastruoasă, respectiv 338.198 de bolnavi (din care 210.111 cazuri noi), au reuşit să o reducă în 1955 cu 97%. Această victorie spectaculoasă a cantacuziniştilor şi a colaboratorilor lor, în special de la Iaşi, se află la mare cinste în publicaţiile OMS ale anilor 1956–1960.
  Nu trebuie să uităm niciodată că, de-a lungul a aproape 100 de ani, biopreparatele cantacuziniştilor, de bună calitate, la nivel european, au rezolvat toate problemele de prevenţie şi combatere a epidemiilor care au ameninţat populaţia şi armata.
  Şi, brusc, de îndată ce ochii hrăpăreţi ai speculanţilor imobiliari şi ai importatorilor de biopreparate străine (de trei-patru ori mai scumpe şi cu nimic mai bune) s-au pironit pe terenul şi clădirea din Cotroceni, escrocii noştri administrativi, cu gândul la plicul cu ofranda, decretează: nimic de la Cantacuzino nu e de calitate, de unde bani pentru aducerea la zi a tehnologiilor?
  Cum frecventez Institutul Pasteur din Paris (unde un superb basorelief în marmură, aflat chiar în holul de onoare, îl reprezintă pe Ioan Cantacuzino), am aflat că şi acesta a trebuit să facă faţă, în urmă cu vreo 25 de ani, unui atac, de mai mică amploare, declanşat de alţi producători privaţi „multinaţionali“. La un simplu apel „din inimă“, au sărit în ajutorul institutului sute de mii de francezi. Donaţii peste donaţii, fiindcă ei ştiu să-şi respecte acel „Allons enfants de la Patrie“. În prezent, două mari clădiri ultramoderne au fost ridicate în incintă. Publicaţiile „Pasteur“ continuă tradiţia şi pleacă în întreaga lume biomedicală. Institutul Cantacuzino a fost apreciat peste hotare şi pentru revista sa de înaltă ţinută ştiinţifică, Archives de Pathologie Expérimentale et de Microbiologie, editată în perioada interbelică la Paris, la prestigioasa editură Masson et Co. Această publicaţie, care odinioară se afla în bibliotecile medicale din cele mai avansate ţări, este practic desfiinţată azi. Scuza, stupidă, este: „Nu sunt fonduri“.
  Când se va sfârşi această bătaie de joc la adresa culturii şi ştiinţei româneşti? Când vom afla şi noi cine au fost şi mai ales cine sunt în prezent cei pe care nu-i interesează ca România să progreseze, ci, dimpotrivă, să rămână săracă, anonimă, compătimită de celelalte ţări europene?

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe