Newsflash
OPINII

Număr unic pentru sănătatea mintală

de Dr. Vlad STROESCU - nov. 13 2020
Număr unic pentru sănătatea mintală

În noianul de vești despre COVID, vaccinuri și crize sanitare, e știre că în SUA s-a adoptat o lege aparent simplă, dar foarte importantă, numită National Suicide Hot-line Designation Act.

Prin ea, se instituie un număr scurt, unic și universal, 988, de apelat în caz de urgenţe legate de tot ceea ce privește sinuciderea. Pur și simplu, toate resursele disponibile pentru intervenţie în aceste situaţii vor fi mobilizabile printr-un telefon.

        Mi-aduc aminte de nenumăratele mele apeluri la 112 pentru situaţii asemănătoare. În majoritatea cazurilor, soldate cu eșecuri mai mult sau mai puţin tragice. Știu de neputinţa și tremorul din vocea de la capătul firului, știu de bâlbâiala legislativă care împiedică serviciile de urgenţă să intervină dacă pacientul nu e de acord, de echipajele care sunt în stare să scoale un om din morţi dacă face infarct, dar nu știu ce să-i zică unui om care ameninţă că se omoară, știu de prăpastia dintre spitalul de urgenţă și cel de psihiatrie, de absenţa psihiatriei comunitare. Am avut pacienţi care au murit, deși ar fi putut trăi, doar din pricina unor deficite instituţionale.

        Poate că trei cifre nu par mare lucru. Iar hotline există peste tot, demult. Dar cele trei cifre, ușor de ţinut minte și consfinţite printr-o lege din SUA, transmit mesajul că legislatorii și Statul Federal sunt interesaţi de soarta acestor oameni și sunt gata să îi sprijine. Mai mult, legea deschide poarta pentru coordonarea diverselor servicii care pot ajuta, inclusiv cele care se ocupă cu gestionarea abuzurilor de substanţe și asociaţiile de veterani (o populaţie extrem de vulnerabilă). Cum gândurile, tentativele și actele de suicid nu se întâmplă niciodată din senin, din nimic, ci sunt întotdeauna o complicaţie a unei mari diversităţi de suferinţe psihice, un asemenea număr practic devine un „911 al sănătăţii mintale”. La capătul celălalt al firului nu vor fi voci tremurânde, oameni descoperiţi, ei înșiși speriaţi, neștiind ce să facă, automat însinguraţi de atingerea pacientului suicidar, pentru care statul român, de exemplu, nu are niciun cuvânt și nicio protecţie.

       Ceea ce e cel mai surprinzător, poate, e că legea asta e semnată de Donald Trump, în ultimele zile ale unei administraţii politice pentru care sănătatea mintală nu a fost o prioritate vreodată. Poate că lumea se schimbă și în bine, în epoca asta atât de derutantă.

Foto: pixabay.com

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe