Newsflash
OPINII

Numai fumuri vezi aice...

de Dr. Richard CONSTANTINESCU - iun. 10 2022
Numai fumuri vezi aice...

„Este necesară o pregătire suplimentară a profesioniștilor din domeniul sănătăţii cu privire la strategiile de renunţare la fumat.”

fumat

Recent am participat la un eveniment medical important și m-am bucurat de serile speciale ce au dublat partea știinţifică. S-a dansat și s-a cântat. Dar, la câte o pauză, observam că o mare parte dintre participante dispăreau pentru o vreme. Unele pe hol, altele în faţa hotelului. Au coborât și urcat de câteva ori în cele două seri. Când reveneau se simţea că e alt „aer” pe ringul de dans.

Medicii de familie și studenţii la Medicină au printre ei cel mai mare procentaj de fumători – conform unei metaanalize publicate în 2021 în International Journal of Environmental Research and Public Health. „Este necesară o pregătire suplimentară a profesioniștilor din domeniul sănătăţii cu privire la strategiile de renunţare la fumat pentru a-și îmbunătăţi cunoștinţele și, în consecinţă, eforturile de consiliere și sprijin pentru pacienţii care doresc să renunţe la fumat”, concluzionează un studiu din 2016, efectuat de o echipă de specialiști ciprioţi. Profesioniștii din sănătate „continuă să fumeze foarte mult”, iar monitorizarea globală a consumului de tutun în rândul lor este cerută neîntârziat. Sunt necesare „acţiuni urgente, deoarece ei se află în prima linie pentru combaterea consumului de tutun la pacienţii lor”, observă și un grup de autori care a elaborat în 2018 o metaanaliză privind prevalenţa consumului de tutun în rândul lucrătorilor din domeniul sănătăţii.

„Refugiul” antistres

Evident că toate studiile publicate înainte de pandemie ar trebui revizuite. În jur de 40% dintre cei care au activat în perioada infecţiei cu SARS-CoV-2 s-au simţit copleșiţi de multitudinea problemelor la care au fost nevoiţi să facă faţă, încât și-au găsit alinarea în fumat, alcool sau diferite substanţe. Orice dependenţă în rândul personalului medical primește numeroase explicaţii: e necesară păstrarea agerimii pe parcursul unei gărzi epuizante; expunerea la suferinţă, traumă și moarte; privarea de somn; nu pot altfel face faţă responsabilităţii, anxietăţii și presiunii emoţionale care însoţesc fiecare decizie semnificativă.

Mulţi sunt dependenţi funcţionali, însă o parte dintre aceștia ajung în centre de profil pentru dezintoxicare, cum s-a întâmplat cu doctorul lângă care m-am format. Depășise dependenţa de alcool și de fumat și se refugiase în muncă și în a colecţiona obiecte de artă. Nu spun de câte ori am intrat în sala de operaţie cu medici extrem de euforici sau cum am lucrat alături de asistenţi ori infirmiere aflaţi la limita dintre realitate și reverie. Îmi amintesc că citisem de mult despre o investigaţie din 2010 în care Texas Board of Nursing constatase că aproximativ o treime dintre toate acţiunile disciplinare luate împotriva asistentelor fuseseră legate de droguri sau alcool.

Halsted, formidabil și excentric

Sunt adeptul biografiilor care prezintă, deopotrivă, măreţia unei personalităţi, dar și umanitatea-i, cu vulnerabilităţile sale. Astfel este cartea dr. Gerald Imber – „Genius on the Edge: The Bizarre Double Life of Dr. William Stewart Halsted”. Halsted, chirurgul, educatorul și inovatorul influent de la a cărui trecere în eternitate se împlinesc 100 de ani, a fost acela care a dus chirurgia dinspre măcelărie înspre respectabilitate și a modelat semnificativ practica chirurgicală a secolului trecut. Chirurgii, instruiţi toţi într-un „Halsted-type system”, îi sunt recunoscători pentru progresele aduse acestei specialităţi. Personajul său, „mai mare decât viaţa”, cum îl consideră Imber, dincolo de introducerea anesteziei, „care a ușurat foarte mult suferinţa și a transformat profesia de chirurg”, a tehnicilor chirurgicale inovative pentru cura herniilor, cancerului de sân și bolilor vezicii biliare, a fost, deopotrivă, „o figură formidabilă și excentrică”. Devenise „enigmatic și detașat” și „din ce în ce mai fragil” după morfina pe care și-o administra. Dependenţa aceasta i se adăugase celei de cocaină, de la debutul carierei, când experimentase drogul pe sine și pe studenţii săi.

Derapajele și metamorfoza personale, cu accente intruzive în viaţa universitară și chirurgicală, excentricităţile și dispariţiile sale inexplicabile au fost acceptate și, chiar dacă au avut loc și incidente, totul a trecut în subsolul biografiei vivante care era Halsted în acele timpuri. Dr. Paul Friedman scria că dacă Halsted ar practica astăzi, „ar fi probabil concediat imediat din funcţia sa și și-ar pierde dreptul de a practica medicina” („The arduousness of excellence”, The Archives of Surgery, vol. 133, 1998).

Între operaţii citea și fuma. Înainte de introducerea ţigărilor Pall Mall prerulate și ambalate, pe care Halsted avea să le prefere, el folosea hârtii Cosmopolite și tutun Bob White și fuma o ţigară în timp ce o rula pe următoarea, apoi o aprindea pe cealaltă. Într-o dimineaţă, după ce și-a uitat tutunul, Halsted a căutat prin buzunarele rezidentului său, Jim Mitchell, și l-a găsit pe-al lui. Nemulţumit de alegerea tânărului, el a început să-i ţină prelegeri despre calităţile mărcilor pe care el le prefera. După aceea, Mitchell a avut grijă ca mereu în preajma lui Halsted să existe hârtie Cosmopolite și tutun Bob White.

„Dacă sunt armazoancă, trebuie să mă deprind cu ţigările...”, îi replica Saftei Coana Chiriţa. Acu de-abia pricepui de câte armazoance am fost eu înconjurat acu
câteva zile...

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe