Newsflash
OPINII

"Nu!" stigmatizării pacientului psihiatric

de Dr. Rodica NĂSTASE - apr. 12 2012

Am primit, pe adresa redacţiei, sub semnătura dnei dr. Rodica Năstase, purtătorul de cuvânt al Spitalului Clinic de Psihiatrie „Prof. dr. Alexandru Obregia“ Bucureşti, un apel emis şi asumat de conducerea unităţii medicale, adresat presei generale şi opiniei publice. Deşi cititorii săptămânalului„Viaţa medicală“ nu fac confuzii în această privinţă, reproducem apelul primit, cu speranţa că el le va fi de ajutor colegilor noştri din presă.

 

   În faţa valului actual de violenţe extreme, la care suntem martori în ultimul timp, mass-media aduce în dis­cuţie, din ce în ce mai des, ca posibilă cauză a cri­me­lor „în cascadă“, patologia psihiatrică. În atare situaţie, ne simţim obligaţi să facem următoarele precizări:
   1. Din numărul total de persoane care săvârşesc crime, majoritatea au discernământ, patologia psihiatrică nefiind cauza acelor atrocităţi;
   2. Nu trebuie înţeles că orice individ care a avut vreo tangenţă cu serviciile psihiatrice este pasibil să comită o crimă. De exemplu, în cazul unui om care a urmat un tratament psihiatric pentru un atac de panică, o fobie, o depresie etc. şi care, la un moment dat, comite o crimă, nu înseamnă că fapta a fost săvârşitădin cauza tulburărilor respective sau a tratamentului administrat.
   Precizăm că nu există vreun tratament psihiatric care să te facă criminal. Nu acelaşi lucru se poate spune despre suicid, care este mai frecvent la bolnavii psihiatrici decât în populaţia generală. Bolnavul psihiatric îşi face rău lui însuşi mai degrabă decât celor din jur.
   Homicidul nu este apanajul domeniului psi­hia­tric.Acest lucru nu înseamnă că mass-media nu poate să ceară părerea unui specialist psiholog, care să creio­neze profilul psihologic al criminalului respectiv. În orice caz, nici un psihiatru nu poate pune un diagnostic ba­zându-se doar pe informaţiile obţinute de la tele­vizor sau din ziare. Stabilirea unui diagnostic psihia­tric este un proces complex, care se reali­zează întotdeauna examinând pacientul şi ţinând cont de o baterie de teste şi examene laborioase, de multe ori chiar cu colaborarea unor echipe interdisciplinare. Considerăm că „psihiatrizarea“ cazurilor nu face decât să stigmatizeze încă o dată pacientul psihiatric şi să-l transforme, în faţa opiniei publice, într-un potenţial criminal.
   Protestăm în faţa acestei atitudini, pe care o con­si­derăm nedreaptă, nereală, neştiinţifică şi contrară legis­laţiei care apără drepturile pacientului psihiatric, precum şi drepturile oricărui alt tip de pacient sau ale oricărui individ.
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe