Newsflash
OPINII

Nu e vorba doar de pandemie

de Dr. Gabriel DIACONU - nov. 20 2020
Nu e vorba doar de pandemie

Omenirea trece, anul acesta, printr-o teribilă cumpănă. Ai spune că e vorba despre pandemie, dar nu e vorba doar de ea. E despre felul în care noi, medicii, ne purtăm de faţă cu omul bolnav.

injection-5722329_1280
Foto: Pixabey/Fernando Zhiminaicela

Este greu să-ţi păstrezi compasul, îndeosebi privind imunizarea prin vaccin, când te trezești, printre prieteni doctori, că mulţi și-au însușit unele lucruri făţiș bezmetice, lipsite de vreun miez știinţific ori empiric, legat de vaccinare. Medicii sunt și ei oameni, poate veţi spune. Da, sunt oameni fără doar și poate, doar că – pretindem – un pic mai răsăriţi.

Se ia spre exemplu faptul că, la acest moment, aproape jumătate din corpul medical afirmă că nu s-ar vaccina împotriva COVID. Procentajul nu e nou. La fel de bine, când a apărut vaccinul contra virusului uman Papiloma (HPV), rezistenţa comunităţii a fost sinonimă cu cea a unei secte.

Oare n-am fost creaţi, și învăţaţi, să manifestăm curiozitate faţă de tot ce înseamnă nou, și inovaţie, în medicină? Ce pretenţii să avem de la omul de rând, cu toate șubrezeniile lui, dacă noi înșine, și unii cu alţii,
oameni în halat alb, nu ne putem hotărî odată cu privire la
identitatea noastră?

Omenirea trece, anul acesta, printr-o teribilă cumpănă. Ai spune că e vorba despre pandemie, dar nu e vorba doar de ea. E vorba despre felul în care noi, slujitorii șarpelui de aramă și până la urmă posesorii cunoașterii despre boli și tratamente, ne purtăm de faţă cu omul bolnav.

Ultimele decenii ne-au împrăștiat, divizat, atomizat, curiozităţile unora dintre noi devenind medical de-a dreptul arcane și înguste, de la specialitate la specialitate, fără prea mare interes faţă de ce înseamnă trunchi comun, și o singură origine.

Am ajuns să comparăm o ramură medicală cu alta în funcţie de beneficiile financiare, sau spectacolul intervenţional. Am dezvoltat orgolii copilăroase în ce privește locul de practică, nu practica locului.

Și-acum stăm, încă încremeniţi, în faţa măreţiei simple a unui simplu patogen, capabil însă să ne pună în genunchi, cu toată știinţa noastră de carte și toate fandoselile. Virusul nu ne-a trimis în izolare pe noi, doctorii, căci deja eram izolaţi. Dar virusul ne-a trimis înapoi unde ne era locul. Unul alături de celălalt.

Noi va trebui să dăm un semn, când vaccinul va deveni disponibil. Ca să-i putem face bine pe alţii, va trebui să ne facem bine pe noi. Nu doar pentru că ar trebui să știm, deja, drumul unui vaccin de la idee la punere pe piaţă, dar și pentru că doar așa putem reda speranţa.

Avem de ales, doar că alternativa de-a nu ne vaccina înseamnă că-i condamnăm pe aceia care se uită la noi cu încredere, la aceeași neîncredere pe care unii o au acum. Ori asta este profund ne-medical, oricât ai să insiști că există raţiune, că studiile nu sunt definitive, că trebuie mai multe date etc.

Dar datele, dragi colegi, de unde vin, de la oi sau de la oameni? Carevasăzică, orice doctor care nu se vaccinează spune așa: nu mă deranjează, de fapt, să ducă altcineva povara practică a știinţei, eu aștept să vină metaanaliza...

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe