Newsflash
OPINII

Notează, înțelege, reține, învață!

de Dr. Ştefan GUTUE - dec. 5 2016
Notează, înțelege, reține, învață!
    Atunci când cursurile de la facultate nu sunt bine ținute și nu reușiți să vă luați notițe, o variantă de a reține informații este să le înregistrați. Trebuie să aveți atenție însă să nu stârniți o reacție negativă din partea profesorului. Ajunși acasă, confruntați discursul cu ce ați reușit să vă notați la curs, completând amănuntele lipsă. În ce mă privește, pot spune că sunt o persoană care învață mai mult vizual decât auditiv și tocmai de aceea metoda înregistrării nu mă ajută foarte mult. Însă în cazul vostru poate va funcționa.
    Când îți scrii notițele, caută mereu să înțelegi. De ce se produce un anumit fenomen, un anumit simptom, o anumită imagine radiologică, ecografică, modificare biochimică a sângelui etc. Marele avantaj este că, odată ce ai înțeles, nu mai trebuie să faci efortul de a memora. Apoi, te ajută să răspunzi mai rapid la întrebările de tip grilă de la examen. Dacă tu știi răspunsul din prima, nu mai trebuie decât să îl cauți între variante, fără să începi să excluzi răspunsurile care nu ți se par bune sau să le intuiești pe cele care sună bine.
   Așadar, atunci când îți scrii notițele personale după curs sau carte, nu te mulțumi să copiezi ceva de genul „X este Y”, ci scrie „X este Y pentru că...”. Există mereu un răspuns la întrebarea „De ce? ”, fie îl aflați voi citind, fie medicina încă nu l-a descoperit legat de patologia respectivă. Aflarea răspunsului la această întrebare este la fel de util în cadrul fiecărei materii.
    S-ar putea ca la început, când scrieți notițele, să vi se pară că nu realizați mare lucru, însă pe măsură ce veți ajunge să recapitulați materialele, o să observați cât de repede vă amintiți amănuntele. Mai mult, veți deveni conștienți care vă sunt punctele slabe din curs, unde nu ați înțeles/memorat suficient de bine, acordându-vă timp să insistați pe ele până la examen. Această strategie ia mai mult timp la început, dar pe termen lung o să merite, iar obiceiul de a vă lua notițe în acest fel vă va aduce mari satisfacții – și la notă, dar mai ales legat de cunoștințele voastre.
    Citiți la început cu dicționarul medical lângă voi și dacă nu înțelegeți vreun termen, nu îl săriți, pentru că îngreunează procesul de înțelegere. Mai mult, însușirea unui vocabular medical este foarte importantă, mai ales în fața examinatorilor. Nu poți să vorbești despre un subiect științific în limbaj de taximetrie. Deci, luați-o ușor și înțelegeți ce citiți! Este la fel ca atunci când citiți într-o limbă străină și nu înțelegeți un cuvânt. Luați dicționarul și îl lămuriți, iar termenul se va fixa. Puteți folosi și internetul în timpul învățării, în special pentru a căuta imagini cu patologia respectivă - poze sau chiar scheme făcute de studenți din alte țări. Atenție însă să nu ajungeți de la poze ale sindromului Marfan la magazine online cu reduceri.
    Notițele se scriu zilnic! Dacă vă gândiți că puteți lăsa pe altă zi notițele unui curs, faceți o greșeală. Trebuie să acționați cât timp acestea sunt „calde”, proaspăt predate. Știm gluma aceea cu „Nu lăsa pe mâine ce poți face poimâine”, însă lozinca nu se aplică notițelor. Nu vă duceți la culcare în ziua respectivă până nu terminați de conspectat/lămurit cursul. Chiar dacă sunteți obosiți și aveți o mie de scuze pregătite pentru a nu scrie notițele, trageți de voi până terminați. Și nu vă amăgiți că veți recupera notițele în weekend. Weekendul este pentru recapitulare și pentru timp liber și relaxare. Ca regulă, munciți mereu cu un sentiment de presiune, de urgență, imaginați-vă că examenul vine săptămâna viitoare. Iar atunci când parcurgeți notițele, concentrați-vă asupra materialului, nu lăsați mintea să zboare. Pe măsură ce săptămânile trec, e important ca în weekend să recapitulați și materia de la începutul semestrului. Veți fi uimiți cât de mult contează tot acest efort în zilele de sesiune, când timpul este foarte scurt.
    Dacă aveți timp și chef, nu ar strica să faceți niște teste. Vă recomand colecțiile de review-uri și teste folosite pentru examenul USMLE (United States Medical Licensing Examination), începeți cu seria „First Aid for USMLE”. Au avantajul că explică răspunsurile. Dacă nu aveți timp de ele, rămâneți la materialele predate la curs și la cărți. Conspectarea este o abilitate pe care o veți dezvolta din ce în ce mai bine în timp și cu cât o veți exersa mai mult, cu atât veți deveni mai capabili să sintetizați esențialul din text și să rețineți mai ușor și mai bine. Nu vă demoralizați, perseverați!
    Încă un amănunt: dacă veți rămâne în urmă cu notițele o zi, există riscul să vă relaxați și să vă spuneți că e în regulă, că nu s-a întâmplat nimic. A nu conspecta poate să devină rapid un obicei prost. Ulterior se vor aduna multe cursuri, stres, emoții, sentimente de vinovăție și în final o notă mică la examen. Rezultatul poate fi lipsa de încredere în forțele proprii și apariția întrebărilor care te vor bântui: „Oare voi fi un medic bun cu asemenea note? ”. Deci, țineți pasul! Colegii vă pot da sfaturi, cărți bune, materiale utile, însă nimeni nu vă poate da efortul pe care trebuie să îl depuneți voi.
    Nu există o metodă perfectă de a lua notițe, începe cum crezi tu mai bine și în scurt timp vei constata ce funcționează și ce nu. Greșeala pe care o fac mulți studenți este că încep să ia notițe, văd că nu le iese la început prea bine și ulterior renunță. Mulți renunță tocmai când erau pe punctul de a-și însuși o tehnică bună pentru ei. Cele mai frecvente tipuri de notițe sunt: listele cu liniuțe sau „bullet form”; diagramele – unde puteți avea reprezentări grafice sub formă de ramuri, săgeți, cadrane (sunt preferatele mele!); o combinație între cele două; întrebări și răspunsuri.
    Notițele pot fi scrise la calculator sau pe un caiet. Recomand să le scrieți de mână fiindcă la computer poți fi ușor distras către jocuri sau rețele sociale. În plus, atunci când scrii de mână are loc o fixare mai bună a noțiunilor. În cele din urmă însă, prea puțin contează cum alegi să îți iei notițele, cel mai important lucru este ca ele să fie relevante pentru tine. Conținutul trebuie să fie ușor de înțeles și de parcurs. Dacă simți că un anumit stil de a lua notițe nu îți este de folos, schimbă-l cu altul până găsești formula optimă!
    Despre formulele mnemotehnice nu am vorbit fiindcă pe mine mai mult m-au în­curcat. Însă uneori pot fi de folos, când nimic nu pare să funcționeze și te saturi să constați că nu poți să reții o explicație, o definiție sau o înșiruire. Poți folosi la fel de bine memoria asociativă. Chiar dacă asocierile par stupide. De exemplu, la semiologie în capitolul despre tuse, e o propoziție care spune că „metastazele pulmonare compacte dau rareori tuse”. Cum puteți reține asta? Vă gândiți la ceva de genul „fiind compacte, strânse la un loc, le este frică să se împrăștie în plămân și să ducă la tuse”. Poate fi o chestie stupidă pentru cineva din afară, dar dacă pentru voi are sens, folosiți-o! Memoria asociativă este foarte puternică. Evident, aveți grijă să nu scrieți și explicația de mai sus pe foaia de examen!
    În încheiere: chiar dacă aveți colegi harnici, isteți și dispuși să vă ofere notițele lor, acestea nu vă vor fi de folos dacă până la momentul respectiv nu ați pus mâna să conspectați nimic. Filtrarea informațiilor prin propria minte și apoi transcrierea lor pe hârtie constituie un proces de învățare, iar notițele scrise reprezintă forma finală, însă nu neapărat și cea mai importantă. În plus, există toate șansele să nu înțelegi mare lucru din notițele altui coleg. Așadar, nu fii leneș și scrie-ți propriile notițe! Pe lângă motivele enumerate deja, trebuie să fim realiști: având în vedere concurența acerbă pentru locurile de la buget, cred că este aproape imposibil să găsești pe cineva care să îți ofere notițele lui.
    Tu te-ai apucat deja de conspectat?
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe