Newsflash
OPINII

Noi şi sistemul

de Prof. dr. Gavril CORNUŢIU - ian. 24 2012
Noi şi sistemul
  Două sunt condiţiile fundamentale pe care trebuie să le îndeplinească, înainte de orice, un sistem sanitar: să fie solvabil şi să ofere asistenţă sanitară maxim performantă în condiţiile date. Dacă ai o „renumeraţie mică“  şi o „famelie mare“, vorba personajului, este clar că nu poţi duce acelaşi trai ca potentatul, nu poţi consuma mai mult decât câştigi (în acest caz, decât colectezi). Cât de inteligent şi de onest cheltui ceea ce ai, este altă problemă. Colectarea şi administrarea banilor nu ţin de munca propriu-zisă a doctorilor, care nu pot fi învinuiţi sub nicio formă de neîndeplinirea acestei cerinţe fundamentale: este sarcina societăţii şi a reprezentanţilor ei, aleşii politici. În această sarcină intră inclusiv formularea capitolelor de cheltuieli în funcţie de cerinţele celor ce practică actul medical – altfel sistemul se dezarticulează. Referitor la problema finanţării, sperăm ca după 20 de ani de experienţe pe pielea unui popor întreg, decidenţii vor fi mai precauţi până se va verifica soluţia în discuţie. Adică, pachetul minim de servicii medicale, cel puţin pentru început, dacă nu pe termen lung, să fie administrat financiar de CNAS, să fie garantat de stat şi doar asigurările suplimentare, plus cele complete, să fie date iniţial pe mâna asiguratorilor privaţi. Asta, doar dacă se doreşte evitarea riscului de a intra într-un haos absolut, de a avea parte de surprize greu gestionabile. După cum o dovedeşte Europa, cu banii nu te poţi juca şi nu-i poţi înlocui cu vorbe, fie ele şi politice.
   Asistenţa performantă depinde de cinci factori: condiţiile hoteliere, aparatura de investigaţii (laborator, imagistică etc.), aparatura de intervenţie, medicaţia şi calificarea şi dăruirea personalului medical. Primii patru factori sunt strict dependenţi de banii investiţi. Ultima condiţie, pregătirea şi dăruirea, pare a ţine doar de doctori. Dar ca să ai o pregătire performantă, actualizată, trebuie să ai acces la orice revistă de specialitate şi monografie notorie la zi, să ai posibilitatea de a cunoaşte munca la faţa locului a colegilor performanţi din lume, de a participa la dezbateri profesionale la nivel continental şi mondial. Acestea sunt cerinţe obiective, dacă nu pentru tot corpul medical, măcar pentru liderii de opinie, care apoi să difuzeze „lumina performanţei“. Dar acestea nu se pot realiza fără bani. În mod normal, nu trebuie ca societatea să investească un buget separat în finanţarea acestor nevoi, ci veniturile proprii ale doctorilor să le permită să-şi autofinanţeze perfecţionarea. Dăruirea? Nu poate exista dăruire fără demnitate. Ce demnitate poţi avea când tu, medic începător, ai salarul minim pe economie, mai mic decât salariul femeilor de serviciu din unele domenii? Ce demnitate poţi avea când îţi duci traiul între plânsete, în durere, iar după ce nici nu ştii când a trecut viaţa – pentru că ai trăit în spital – te trezeşti cu o pensie pe care ţi-e ruşine să o compari cu cele ale majorităţii bugetarilor? Există în lumea largă mai mulţi medici români decât în România. De ce? De ce să stea acasă pentru a li se căuta nod în papură?
  Starea sistemului sanitar românesc nu este decât expresia stării societăţii româneşti actuale, agravată însă, deoarece este de departe cel mai complicat sistem bugetar şi pentru că s-au amestecat aici, mai mult şi mai brutal decât în alte părţi, neprofesioniştii, convinşi de „genialitatea“ lor organizatorică. Dar este tot atât de uşor de argumentat că situaţia nu se poate schimba decât prin implicarea cu maximă determinare a medicilor, a tuturor şi a fiecăruia în parte. Din acest punct de vedere, s-a ajuns atitudinal într-un punct dureros de autoabandon, determinat de lehamite şi de senzaţia de neputinţă în faţa tăvălugului vitregiilor sociale. Doctorii nu se mai duc nici la alegerea colegiului, care, este adevărat, ar trebui să-i reprezinte altfel, dar care este organul cu caracter sindical cel mai indicat să lupte pentru condiţia profesiunii. Niciun colegiu judeţean nu este reprezentativ pentru masa de doctori, conducerea fiind desemnată de cei prezenţi la vot, un sfert sau maxim o treime. Iar atunci când aleg, fie la colegiu, fie în mediul universitar medical, participanţii abdică de la raţiune şi votează strict afectiv, nu pe bază de competenţă.
   Personal, am avut naivitatea să cred că, în actualul moment de regândire şi reaşezare a sistemului sanitar, doctorii se vor ridica în număr mare ca să dezbată, să propună soluţii, modele, să combată propuneri cu potenţial pericol de viitor etc. în ziarele locale, în cele centrale, la orice microfon disponibil, pentru o cauză de care depinde viitorul tuturor. Ar trebui să fie un cor a cărui voce să nu poată fi neglijată. Muţi suntem, ca muţii suntem trataţi. Nu avem nicio altă şansă de viitor decât să ne trezim, să apelăm la raţiune, să ne implicăm cu determinare şi să fim uniţi. Dacă am respecta aceste cerinţe, soarta noastră ar depinde de noi. Până atunci, depinde de alţii. Nu este numai vina lor, este şi a noastră.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe