Newsflash
OPINII

Noi atribuţii pentru CMSR

Noi atribuţii pentru CMSR

Avem acum un cadru legislativ mai larg, mai cuprinzător în Legea nr. 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii.

CMSR

Autorităţile profesionale publice, așa cum este și Colegiul Medicilor Stomatologi din România (CMSR), au preluat o serie de sarcini prin delegare de autoritate de la structura de conducere naţională din domeniu, în cazul CMSR – de la Ministerul Sănătăţii (MS). Legea nr. 95 din 2006 privind reforma în domeniul sănătăţii definește în Titlul XIII domeniile de autoritate ale CMSR și limitele acestuia.

Legătura, colaborarea și funcţionarea unor relaţii procedurale cu MS și cu alte structuri cu capabilităţi legislative au fost reglementate prin actul normativ amintit. Alături de aceste prevederi, există și actele normative de reglementare a procedurilor și tehnicilor legislative. Din nefericire, medicii stomatologi s-au văzut confruntaţi de-a lungul timpului cu acte normative care nu se prea potriveau cu specificul domeniului de practică profesională.

Legea nr. 308 din 2022 aduce o serie de clarificări în ceea ce privește implicarea CMSR în diferite proceduri, precum și sporirea considerabilă a autorităţii și pres­tigiului acestuia. Sunt reglementate mai bine, de exemplu, rolul CMSR în recunoașterea titlurilor de calificare de medic stomatolog specialist, precum și colaborarea sa cu MS și cu Ministerul Educaţiei. Apoi, desfășurarea stagiilor practice ale medicilor stomatologi în scopul verificării și atestării nivelului profesional se va face sub supravegherea unui medic stomatolog coordonator sub autoritatea CMSR.

Creșterea transparenţei și a siguranţei

Pedepsirea unui medic stomatolog prin hotărâri definitive de instanţă trebuie adusă la cunoștinţa CMSR în mod nemijlocit dacă fapta cauzatoare a pedepsei a fost săvârșită în cadrul practicii profesionale de medic stomatolog. În același perimetru al abaterilor este subliniată consecinţa la care se expune un medic stomatolog dacă își exercită profesia în perioada de suspendare, respectiv încadrarea faptei ca practică medicală fără drept.

Acest element aduce un plus semnificativ la creșterea transparenţei și a siguranţei în acordarea îngrijirilor medicale stomatologice. Tot prin o completare adusă de Legea nr. 308/2022, este precizat că autorităţile competente române retrag temporar sau definitiv validitatea documentelor care acordă medicului în cauză și dreptul de a practica profesia.

O temă sensibilă din Titlul XIII era dreptul acordat CMSR de a atesta cunoașterea limbii române pentru medicii cetăţeni străini care doresc să profeseze în România. Colegiul nu este autorizat legal să acorde atestate lingvistice. În acest context, acum dovada privind cunoștinţele lingvistice se poate face cu un certificat de competenţă lingvistică acordat de o entitate autorizată.

Colaborarea cu MS

În ceea ce privește atribuţiile generale ale CMSR, odată cu aceste modificări legislative, Colegiul colaborează cu MS la elaborarea reglementărilor cu impact asupra exercitării profesiei de medic stomatolog, ceea ce înseamnă altceva decât consultarea sau dezbaterea publică a proiectelor de acte normative. De asemenea, CMSR avizează toate programele de sănătate și proiectele de acte normative cu efect asupra medicinei dentare. În același context, CMSR propune MS îmbunătăţirea documentelor naţionale de reglementare a exercitării profesiei de medic stomatolog în conformitate cu evoluţia acesteia în Uniunea Europeană și în lume.

O nouă direcţie de acţiune în sensul completării Titlului XIII din Legea nr. 95/2006 este implicarea CMSR în acţiuni ale instituţiilor sanitare centrale și teritoriale în vederea asigurării calităţii actului medical furnizat de medicii stomatologi. Sunt vizaţi atât cei care lucrează în unităţi sanitare din sistemul public, cât și de cei care lucrează în mediul privat.

Vedem din cele prezentate mai sus că avem acum un cadru legislativ mai larg, mai cuprinzător, ceea ce este benefic pentru reglementarea profesiei de medic stomatolog.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe