Newsflash
OPINII

Niciodată să nu spui „niciodată”

de Dr. Gabriel DIACONU - sept. 3 2021
Niciodată să nu spui „niciodată”

Mi-am adus aminte de dictonul din titlu citind declaraţia recentă a premierului Cîţu cum că, sub nicio formă (sic!), nu vor mai fi impuse restricţii câtă vreme avem la dispoziţie, în lupta cu pandemia de COVID-19, vaccinuri.

Și a mai spus domnia sa un lucru care a răsunat dogit, ceva despre cum „am trecut” prin molimă anul trecut și uite ce bine ne-am descurcat.

        După niște zeci de mii de decese, indiferent cât ai condus ori ba demersurile medicale, minima moderaţie îţi cere să te abţii de la emisii triumfaliste. Cât de bine ne-am descurcat, și când? Când, la Suceava, oamenii s-au încolonat la testare ca la taxe și impozite și-apoi ne-am uitat, miraţi, la ditai focarul spitalicesc în spitalul judeţean? Sau când a trebuit deplasată o echipă militară de management să restabilească ordinea. Ori când a luat foc secţia ATI de la Piatra Neamţ, spune raportul tehnic, de la candele aprinse într-o încăpere bogată până la refuz în oxigen. Ne-am descurcat bine când a luat foc pavilionul V de la Institutul Balș din București, sau când am evacuat în puterea nopţii bolnavii de la spitalul Foișor, tot din București?

        Avem vaccinuri. E just. Ce n-avem noi, nici pe departe, e o umbrelă de protecţie vaccinală suficientă. Și chiar dacă ar fi, arată unele studii recente, beneficiul principal e asupra mortalităţii și morbidităţii date de boală, mai puţin asupra transmiterii patogenului care, treptat, își face loc în galeria de virusuri cu circulaţie periodică.

        Restricţiile sanitare rămân parte din arsenalul de sănătate publică. Poate primitive, cu siguranţă turbulente, dar de iminentă necesitate când o situaţie epidemică riscă să escaladeze rapid, dincolo de control.

        Să nu spui niciodată „niciodată”. Altfel vine o vreme când s-ar putea să-ţi mănânci borul pălăriei. Dar asta fac politicienii dintotdeauna, cu aceeași naturaleţe astăzi spun că situaţia e verde, mâine portocalie, premisele s-au schimbat și așa mai departe. Pentru că în orice război, de fapt, prima victimă căzută la datorie e adevărul.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe