Newsflash
OPINII

Nevoia stringentă a vaccinării adulţilor

Nevoia stringentă a vaccinării adulţilor
   Regiunea europeană se confruntă, în prezent, cu resurgenţa rujeolei, o boală despre care se spera că va fi eliminată până la finele lui 2010. Cu toate acestea, în 2011, Europa a raportat peste 37.000 de cazuri, inclusiv zece decese provocate de infecţia cu virusul rujeolic, astfel că data-ţintă a eradicării bolii a fost stabilită pentru 2015. Epidemiile din unele ţări vest-europene, precum şi recenta epidemie din Ucraina au stârnit îngrijorare, în perspectiva unei posibile răspândiri mai largi a infecţiei, cu prilejul Jocurilor Olimpice de Vară, de la Londra, sau a Campionatului European de Fotbal. Nu este deloc de neglijat nici riscul ca, odată cu aceste evenimente, boala să ajungă şi în alte părţi ale lumii.
   Trebuie specificat că majoritatea infecţiilor cu rujeolă raportate anul trecut au fost la pacienţii cu vârsta de 14 ani sau mai mult. Chiar dacă imunizarea largă în copilărie este cheia programelor de vaccinare, a devenit clar şi că vaccinarea antirujeolică a adulţilor reprezintă un pas la fel de important în eradicarea bolii.
   Unii din adulţii care au contractat rujeola nu primiseră niciodată o a doua doză de vaccin, conform vechilor politici de imunizare, care s-au dovedit a asigura o imunitate suboptimală. Alte persoane cu rujeolă fie au ratat administrările unor doze, fie nu au fost deloc vaccinate. În Danemarca, de pildă, programul de imunizare a fost introdus abia în 1987, astfel că mulţi adulţi au avut o acoperire imună suboptimală vreme de mai mulţi ani.
   După mai mult de un deceniu în care numărul de cazuri de rujeolă s-a păstrat la niveluri minime, boala a reapărut la cote ridicate, în Danemarca, în special la adulţii tineri. Din acest motiv, adulţii cu vârsta sub 39 de ani care nu fuseseră vaccinaţi anterior vor primi, gratuit, vaccinul antirujeolic, până la finalul acestui an. Încurajăm, pe această cale, autorităţile de sănătate publică din alte state să dezvolte strategii prin care să ofere adulţilor doze adiţionale sau pe cele ratate în programele naţionale. De asemenea, cerem personalului medico-sanitar din asistenţa primară să identifice persoanele care necesită vaccinare şi să le susţină în asigurarea imunizării antirujeolice.
   Adulţilor, dar şi părinţilor de adolescenţi, le recomandăm să-şi verifice propriul status imun. Dacă aceştia nu pot fi siguri că li s-au administrat cele două doze de vaccin antirujeolic, atunci pot fi la risc de infecţie. În acest caz, ei trebuie să ştie că pot transmite, la rândul lor, infecţia (cu grad ridicat de contagiozitate) către alţi membri ai familiei, prieteni, vecini şi colegi nevaccinaţi sau imunizaţi suboptimal. Mai mult, pot transmite boala la sugari cu vârsta sub pragul inferior de vaccinare antirujeolică, cu risc înalt de complicaţii în caz de infecţie. De asemenea, boala poate fi transmisă şi acelor grupe populaţionale exceptate de la vaccinare, la care protecţia împotriva bolii este asigurată de efectul de cohortă.
   În concluzie, pe lângă asigurarea vaccinării corecte şi complete a copiilor, mesajul nostru către adulţi este de a-şi verifica propriul status imunitar şi de a se vaccina pentru bolile prevenibile prin vaccinare, fie că este vorba de rujeolă sau de altă boală infecţioasă. Decizia fiecăruia, de a se proteja sau nu, este individuală, dar protecţia asigurată prin vaccinare se răsfrânge nu doar asupra celui vaccinat, ci şi asupra familiei sale şi a comunităţii.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe