Autentificare

Dacă ești abonat medichub.ro, autentificarea se face cu adresa de E-mail și parola pe care le utilizezi pentru a intra în platformă.
Abonează-te la „Viața medicală” ca să ai acces la întreg conținutul săptămânalului adresat profesioniștilor din Sănătate!

Căutare:

Căutare:

Acasă  »  OPINII

Necesitatea înfiinţării unei noi societăţi ştiinţifice medicale

Viața Medicală
Conf. dr. Corneliu ZEANA vineri, 6 august 2010

   Efectele secundare ale medicamentelor sunt din ce în ce mai frecvent întâlnite, fenomen preocupant în întreaga lume, dar care în România se manifestă cu mai multă intensitate. Cauzele pentru care ţara noastră deţine (şi) în acest domeniu un trist record sunt multiple. În primul rând, consumul de medicamente per capita este mai ridicat la noi, îndeosebi ca urmare a disparităţii repartiţiei fondurilor, care se scurg spre sectorul curativ, în timp ce prevenţia este flagrant neglijată. Ca urmare, avem un mare număr de îmbolnăviri. Actul medical se finalizează şi se rezumă, de regulă, la prescrierea unei reţete, neglijându-se celelalte laturi ale planului terapeutic. Nu în ultimul rând ca importanţă, semnalăm presiunea excesivă şi pe toate căile exercitată de casele de medicamente, care urmăresc obţinerea de profituri cât mai mari. (...)
 

Reuniunile medicale sunt sponsorizate de firmele de medicamente interesate de promovarea (prescrierea, respectiv vânzarea) unui anume medicament. În facultăţile noastre, farmacologia şi terapeutica, în general, au repartizate prea puţine ore, iar după obţinerea diplomei, medicii acordă insuficientă atenţie tratatelor de bază şi, îndeosebi, aprofundării cunoştinţelor de farmacologie. Bibliotecile medicale sunt puţin frecventate, deoarece, între altele, nu acordă „puncte“ aşa cum fac reuniunile cu caracter ştiinţific, în care firmele plătesc anumiţi conferenţiari cu diferite grade didactice, care, în fapt, le fac reclamă. În medicină, capitalismul, cu goana după profit, are şi laturi, să le spunem adverse, ca să rămânem în consonanţă de limbaj. Multiplicarea facultăţilor de medicină, cu – trebuie să o recunoaştem – pregătirea în declin calitativ a medicilor, este un factor contributor important. În sprijinul acestei afirmaţii vine lipsa selecţiei la admiterea în facultate, numărul candidaţilor fiind la paritate cu locurile, lipsa unei selecţii pe parcursul studiilor (promovare fără excepţii, cu note maximale), faptul că lucrările de diplomă (copiate în marea lor majoritate) au devenit o formalitate, scăderea interesului cadrelor didactice antrenate şi în diferite cabinete private sau alte activităţi, lipsa de primenire a corpului didactic, profesorii fiind angajaţi pe timp nedeterminat, pensionarea pe postul respectiv fiind asigurată etc. Interesul pentru înfiinţarea noii societăţi ştiinţifice de artă terapeutică este stimulat de înmulţirea punerii sub acuzare a medicilor pentru malpraxis, o altă realitate a zilelor noastre. Este o cale care asigură şi progresul ştiinţific pornind de la practica medicală curentă, orice lansare de medicament nou este de fapt un experiment clinic pe scară largă. Aşteptăm cu deosebit interes sugestiile şi propunerile dumneavoastră, ale medicilor practicieni (clinicieni), ale farmacologilor şi medicilor de laborator.

Abonează-te la Viața Medicală

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața medicală”, săptămânalul profesional, social și cultural al medicilor și asistenților din România!
Avem două tipuri de abonamente anuale:
• Tipărit + digital – 180 de lei
• Digital – 115 lei

Prețul include TVA și taxele poștale de expediere a ziarului.
Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:
• Colegiul Medicilor Dentiști din România – 5 ore de EMC
• Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
• OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
• OAMGMAMR – 5 ore de EMC