Efectele secundare ale medicamentelor sunt din ce în ce mai frecvent întâlnite, fenomen preocupant în întreaga lume, dar care în România se manifestă cu mai multă intensitate. Cauzele pentru care ţara noastră deţine (şi) în acest domeniu un trist record sunt multiple. În primul rând, consumul de medicamente per capita este mai ridicat la noi, îndeosebi ca urmare a disparităţii repartiţiei fondurilor, care se scurg spre sectorul curativ, în timp ce prevenţia este flagrant neglijată. Ca urmare, avem un mare număr de îmbolnăviri. Actul medical se finalizează şi se rezumă, de regulă, la prescrierea unei reţete, neglijându-se celelalte laturi ale planului terapeutic. Nu în ultimul rând ca importanţă, semnalăm presiunea excesivă şi pe toate căile exercitată de casele de medicamente, care urmăresc obţinerea de profituri cât mai mari. (...) "> Necesitatea înfiinţării unei noi societăţi ştiinţifice medicale - Viața Medicală
Newsflash
OPINII

Necesitatea înfiinţării unei noi societăţi ştiinţifice medicale

de Conf. dr. Corneliu ZEANA - aug. 6 2010
Necesitatea înfiinţării unei noi societăţi ştiinţifice medicale

   Efectele secundare ale medicamentelor sunt din ce în ce mai frecvent întâlnite, fenomen preocupant în întreaga lume, dar care în România se manifestă cu mai multă intensitate. Cauzele pentru care ţara noastră deţine (şi) în acest domeniu un trist record sunt multiple. În primul rând, consumul de medicamente per capita este mai ridicat la noi, îndeosebi ca urmare a disparităţii repartiţiei fondurilor, care se scurg spre sectorul curativ, în timp ce prevenţia este flagrant neglijată. Ca urmare, avem un mare număr de îmbolnăviri. Actul medical se finalizează şi se rezumă, de regulă, la prescrierea unei reţete, neglijându-se celelalte laturi ale planului terapeutic. Nu în ultimul rând ca importanţă, semnalăm presiunea excesivă şi pe toate căile exercitată de casele de medicamente, care urmăresc obţinerea de profituri cât mai mari. (...)
 

Reuniunile medicale sunt sponsorizate de firmele de medicamente interesate de promovarea (prescrierea, respectiv vânzarea) unui anume medicament. În facultăţile noastre, farmacologia şi terapeutica, în general, au repartizate prea puţine ore, iar după obţinerea diplomei, medicii acordă insuficientă atenţie tratatelor de bază şi, îndeosebi, aprofundării cunoştinţelor de farmacologie. Bibliotecile medicale sunt puţin frecventate, deoarece, între altele, nu acordă „puncte“ aşa cum fac reuniunile cu caracter ştiinţific, în care firmele plătesc anumiţi conferenţiari cu diferite grade didactice, care, în fapt, le fac reclamă. În medicină, capitalismul, cu goana după profit, are şi laturi, să le spunem adverse, ca să rămânem în consonanţă de limbaj. Multiplicarea facultăţilor de medicină, cu – trebuie să o recunoaştem – pregătirea în declin calitativ a medicilor, este un factor contributor important. În sprijinul acestei afirmaţii vine lipsa selecţiei la admiterea în facultate, numărul candidaţilor fiind la paritate cu locurile, lipsa unei selecţii pe parcursul studiilor (promovare fără excepţii, cu note maximale), faptul că lucrările de diplomă (copiate în marea lor majoritate) au devenit o formalitate, scăderea interesului cadrelor didactice antrenate şi în diferite cabinete private sau alte activităţi, lipsa de primenire a corpului didactic, profesorii fiind angajaţi pe timp nedeterminat, pensionarea pe postul respectiv fiind asigurată etc. Interesul pentru înfiinţarea noii societăţi ştiinţifice de artă terapeutică este stimulat de înmulţirea punerii sub acuzare a medicilor pentru malpraxis, o altă realitate a zilelor noastre. Este o cale care asigură şi progresul ştiinţific pornind de la practica medicală curentă, orice lansare de medicament nou este de fapt un experiment clinic pe scară largă. Aşteptăm cu deosebit interes sugestiile şi propunerile dumneavoastră, ale medicilor practicieni (clinicieni), ale farmacologilor şi medicilor de laborator.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe