Newsflash
OPINII

Mustrarea colegială

de Prof. dr. Mircea Ioan POPA - nov. 9 2018
Mustrarea colegială
Am primit relativ de curând un mesaj prin e-mail: „Am citit articolul dumneavoastră din «Viaţa medicală», intitulat «Condamnat la păstrarea speranţei», și sunt întru totul de acord cu părerea foștilor dv. studenţi. Sunteţi o persoană foarte implicată în dezvoltarea noastră și doriţi să ne formaţi în această perioadă scurtă. Încă de la primul curs, am rămas impresionat de faptul că aţi zis că doriţi să ne fiţi ca un «tată». Acum totul depinde de noi, dacă ascultăm sfaturile sau vom fi niște «fii rătăcitori»”. Atunci când citesc unele dintre mesajele pe care le primesc, rămân surprins de profunzimea pe care o au unii dintre tinerii noștri colegi și regret (mereu și mereu) lipsa timpului de a sta mai mult și mai aproape de aceștia. Pentru mine este o adevărată „criză”, an de an și mai ales după 31 iulie 2017 – moment în care am acceptat rugămintea de a conduce un institut de talia Institutului Cantacuzino – îndatoririle devenind incredibil de mari și de apăsătoare, timpul devenind extrem de scurt și de copleșitor. La ce se referă această „criză”? Se referă la timpul pe care îl poţi petrece alături și spre binele viitorilor colegi.
Această „criză” explică, în parte, tonul pe care îl folosesc atunci când exprim unele îndemnuri sau în momentele în care sunt de-a dreptul indignat (văzând, spre exemplu, că există tineri colegi care fumează prin curtea institutului și acţionând prin aceasta direct împotriva propriei sănătăţi sau că există tineri colegi care în unele din momentele în care mesajele transmise sunt foarte importante aleg să „butoneze” pe sub bănci telefoanele mobile și să aibă cu totul alte preocupări).
Unii dintre viitorii colegi înţeleg starea mea și faptul că tonul respectiv nu mă caracterizează, dar poate că nici ei nu înţeleg motivaţia lui: simt trecerea timpului, faptul că am la dispoziţie maximum 28 de zile, în cursul celor 28 de săptămâni universitare, în care am datoria să fac să ajungă la ei mesaje care sunt importante pentru ei, dar și pentru viitorul lor și al pacienţilor lor. „Știu că atunci când ne vorbiţi pe un ton mai ridicat o faceţi tot spre binele nostru. Rar am întâlnit pe cineva, în afară de părinţii mei, căruia să îi pese atât de mult de mine. Vă mulţumesc și vă rog să nu abandonaţi această atitudine, chiar dacă unii dintre noi vă supără, chiar dacă unii dintre noi par a nu vă înţelege și chiar dacă unii dintre noi chiar nu pricep nimic și mai fac și așa cum ne-aţi spus că nu e frumos să facem – se trezesc vorbind și îi mint pe viitorii studenţi că microbiologia la Institutul Cantacuzino este un pericol sau alte prostii în același sens. Pentru mine, microbiologia organizată sub conducerea dv. a fost una dintre cele mai frumoase experienţe din studenţie”, a scris, cândva, un alt viitor coleg.
Și primul, și al doilea coleg au surprins elemente ce par a scăpa majorităţii viitorilor colegi, dar ei mă întăresc și îmi transmit, la rândul lor, un mesaj: să continui, să îmi continui misiunea așa cum se cuvine, pentru că există și tineri care înţeleg.
Mustrarea colegială... bine ar fi să reușim ca în toate momentele vieţii noastre, în toată activitatea noastră, să reușim, în ciuda a orice și în ciuda multora, să păstrăm tonul care să îi arate celui mustrat că nu dorim altceva în afară de bine, pentru colegi mai tineri sau mai vârstnici, pentru un sistem care funcţionează colegial, așa cum este de dorit.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe