Newsflash
OPINII

Munca în echipă, pe care nu am găsit-o în România

Munca în echipă, pe care nu am găsit-o în România

De câteva luni mă implic voluntar într-un proiect alături de alţi medici, voluntari și ei, din România și din SUA. Toţi sunt români cu dor de a face ceva pentru cei rămași acasă.

colaborare-iordacheProiectul este despre îmbunătăţirea calităţii îngrijirilor într-unul dintre cele mai ambiţioase și mediatizate proiecte ale momentului. Suntem încă departe de a vedea rezultatele, însă suntem optimiști și sper ca atunci când ele vor deveni incontestabile să vi le prezint aici. Până atunci, aș dori să vă vorbesc despre experienţa de a lucra în echipă alături de niște medici care își desfășoară activitatea de peste 20 de ani în spitalele din SUA.

1. Toată lumea contribuie, toată lumea este ascultată cu ce are de spus până la capăt, cu sentimentul că sunt așteptate contribuţii importante. Sunt clarificate lucruri. Interesant este faptul că fiecare se simte dator să contribuie cu ceva oricât de mic și oricât de colateral. De exemplu, dacă cineva nu se poate pronunţa asupra unui conţinut, caută informaţii care să poată ajuta. De pildă, a căuta soluţii de achiziţie a unor materiale necesare în România, chiar dacă asta nu era prima grijă a momentului, înseamnă însă un pas înainte.

2. Contribuţiile sunt așteptate și grupul previne posibilitatea de a nu ne încadra în obiective sau în timpul agreat.

3. Toate deciziile, acţiunile și ideile sunt documentate și păstrate ca atare – proces verbal, agendă, sisteme electronice empirice sau sofisticate pentru controlul și urmărirea progresului.

4. Contribuţiile sunt apreciate și grupul face eforturi ca fiecare participant să se simtă apreciat pentru apartenenţa la grup, aspect care sporește respon­sabilitatea.

5. Ideile sunt prezentate cu convingere, nu sunt șovăieli sau ezitări. Oamenii simt că este așteptată contribuţia lor și fac eforturi să se ridice la înălţimea așteptărilor.

6. Odată ce ești membru în echipă, ești membru cu drepturi egale. Din această echipă face parte și soţul IT-st al uneia dintre doctoriţe, care nu este pus la colţ pentru că nu are studii medicale. Multe dintre contribuţiile lui surprinzătoare sunt mostre de gândire laterală, au un rol însemnat de coeziune de grup și menţinere a responsabilităţii celor implicaţi.

7. Există și o ușoară preocupare pentru a fi o muncă distractivă și pentru a menţine caracterul profund social și uman al demersului. Acestea sunt elemente esenţiale pentru un grup (auto)motivat și productiv.
Sper să vin în câteva luni și cu rezultatele.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe