Newsflash
OPINII

Mulţumire şi recunoştinţă profesorilor noştri

de Prof. dr. Ecaterina IONESCU - iun. 25 2013
Mulţumire şi recunoştinţă profesorilor noştri
   Colegiul Medicilor Dentişti din România şi UMF „Carol Davila“ Bucureşti au omagiat vineri, 7 iunie 2013, în amfiteatrul „George Emil Palade“, trei personalităţi reprezentative ale stomatologiei româneşti, piloni dintru început şi mai apoi factori de stabilitate şi recunoaştere naţională şi internaţională. Este vorba de prof. dr. Valerian Popescu, prof. dr. doc. Pătru Firu şi prof. dr. Mircea Rusu.
   „Când aduni pe unu cu unu, care unu se adună cu unu şi care unu cu unu devin doi?“ Pe aceste interogaţii filosofice ale lui Constantin Noica, comuniunea noastră cu profesorii care ne-au şlefuit intelectual şi profesional oferă imaginea întregului sub auspiciile căruia ne-am construit fiecare Prof. dr. Mircea Rusu şi prof. dr. doc. Pătru Firudevenirea ca oameni. Timpul care ne-a marcat inevitabil a adus la lumina realizărilor noastre evidenţa faptului că formarea noastră din perioada şcolii a fost o ecuaţie fără rest, perfectă şi riguroasă.
   În inima fiecăruia dintre noi, şcoala ocupă un loc aparte. Nici nu s-ar putea altfel, pentru că în şcoală ne-am petrecut copilăria, adolescenţa şi o bună parte din tinereţe. Şcoala ne-a format, ne-a marcat, ne-a rămas în suflet. Mai ales datorită unor profesori dedicaţi şi inimoşi, profesori adevăraţi, adevărate modele, care ne-au îndrumat paşii, poate chiar ne-au schimbat viaţa. De aceea, în momentele de împlinire profesională şi umană, în clipele de răgaz şi mulţumire, avem datoria de onoare să ne aducem aminte, cu respectul cuvenit, de cei care au contribuit la formarea noastră ca medici, ca oameni.
   Într-o lume în care valorile materiale devin mai importante decât cele spirituale sau culturale, într-o lume în care pare să se fi pierdut sau, în cel mai bun caz, răsturnat multe dintre valorile umane, într-o lume în care Noica sau Eliade par să piardă cursa în favoarea vedetelor de o altă factură, astăzi, poate mai mult decât oricând, este nevoie de un arc peste timp al recunoştinţei, pentru tot ceea ce am primit. Confruntându-ne cu o astfel de societate, este bine să nu ne conformăm ei, este moral şi demn „să dăm Cezarului ce-i al Cezarului şi lui Dumnezeu ce-i al lui Dumnezeu“.
   „Nimeni nu-i în stare să se ridice prin el însuşi; trebuie să-i întindă mâna cineva, să-l ajute cineva“, a sintetizat foarte bine Seneca. Fiindcă vorbim de şcoală şi de dascăli, personal cred că multe destine au la bază sfatul, exemplul sau influenţa unui anumit profesor. Biologia a arătat că nu s-au născut şi nu se vor naşte generaţii spontanee. Tot ceea ce suntem datorăm părinţilor şi profesorilor noştri, în fapt educatorilor noştri. De aceea, într-un bun spirit creştin, spunem un călduros Mulţumesc! pentru tot ceea ce ne-au dăruit, cu generozitate şi dragoste, profesorii noştri, alegând acest cuvânt aparent banal, deoarece în istoria lui, el provine din urarea de mulţi ani.
   Vă mulţumim, domnilor profesori, că ne-aţi învăţat că munca şi viaţa nu se pot despărţi, că fără muncă întreaga viaţă se prăbuşeşte şi că atunci când munca nu este făcută cu pasiune, viaţa se înăbuşă şi moare. Ne-aţi mai învăţat să ne iubim profesia, să ne placă ceea ce facem, să nu facem nimic din datorie sau doar pentru că trebuie făcut, pentru că atunci munca te uzează şi te transformă în maşină de muncit, în robot. Ne-aţi sfătuit să punem suflet în tot ceea ce facem.
   Vă mulţumim sincer pentru că ne-aţi dat curaj să ne folosim mintea în modul cel mai onest cu putinţă şi să nu ne fie teamă de întrebările vieţii, ne-aţi învăţat să facem foarte bine orice am alege să facem, ne-aţi îndemnat să dăm un sens vieţii, oricât ne-ar fi de greu, ne-aţi spus că e bine să învăţăm din greşeli, pentru a nu avea eşecuri. Ne-aţi mai învăţat, domnilor profesori, că excelenţa costă şi că fiecare trebuie să decidă cât este de dispus să plătească pentru aceasta. De la dumneavoastră am învăţat că, în viaţă, valoarea nu o dau banii şi, pentru mulţi dintre noi, acesta a fost şi a rămas un crez.
   Domnilor profesori, ne-aţi făcut să simţim, de-a lungul anilor, că nu e nimic ruşinos în a fi unul din cei mulţi, că un om obişnuit nu este deloc unul Dr. Andreea Ruxandra Ioan, nepoata profesorului Valerian Popescu, şi prof. dr. Ecaterina Ionescu, preşedinta CMDRoarecare. Mereu îndrumându-ne, încurajându-ne mereu, ne-aţi dat o parte din dumneavoastră, ne-aţi dat ceva ce va face parte din noi pentru totdeauna. Pentru tot ce aţi făcut pentru stomatologia românească, pentru tot ceea ce suntem, vă mulţumim încă o dată.
   Parafrazând cugetarea lui Noica, îndrăznesc a întreba: când profesorul întâlneşte studentul, cine se adună cu cine? Cât este suma lor? Nu cumva ei fac mereu unu şi nu doi? Nu cumva reputaţia dumneavoastră profesională de excepţie, spiritul academic şi devotamentul ne-au contaminat şi pe noi, foştii dumneavoastră elevi? Realitatea şi nu filozoful mi-aş dori să poată răspunde: „Da, noi suntem dumneavoastră“, ca într-o eternă goană a torţei.

 

 

PS: Din păcate, la finalul reuniunii noastre, am aflat că, înainte cu o zi, a trecut în lumea celor drepţi prof. dr. Valerian Popescu (n. 1912), membru corespondent al Academiei Române. Dumnezeu să-l odihnească în pace!

 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe