Newsflash
OPINII

Moment de bilanţ

de Prof. dr. Vasile ASTĂRĂSTOAE - dec. 27 2012
Moment de bilanţ
   A mai trecut un an. Unul cu multe realizări, dar şi cu multe probleme. Un an extrem de dificil, care ne forţează să strângem rândurile şi să fim tot mai uniţi.
   Dacă e să facem o scurtă trecere în revistă a celor mai importante lucruri întâmplate anul acesta, aş începe cu declaraţia Adunării Generale a Colegiului Medicilor din România, din martie 2012. Cererile cele mai importante ale medicilor au vizat deblocarea posturilor în sistemul sanitar, renunţarea la orice barieră în ceea ce priveşte fondul pentru plata personalului, excluderea din categoria de bugetari a medicilor, dată fiind practica independentă şi autonomă a acestora, precizarea în mod expres că medicul nu este funcţionar public şi nici echivalent al acestuia, majorarea veniturilor medicilor astfel încât venitul minim al unui medic (rezident) să fie echivalent cu trei salarii medii pe economie, condiţii de muncă decente pentru medici, pentru a putea asigura un act medical de calitate şi, implicit, siguranţa pacientului, necondiţionarea calităţii de membru al Colegiului Medicilor din România de încheierea asigurării de malpraxis, renunţarea la blamarea medicilor, respect din partea decidenţilor, reducerea birocraţiei şi simplificarea documentelor medicale în relaţia medic–pacient.
   Ce s-a obţinut până acum? S-au deblocat posturi în sistemul sanitar, s-a renunţat la bariera de 70% la fondul pentru plata personalului medical.
   În ceea ce priveşte precizarea în mod expres a faptului că medicul nu este funcţionar public şi nici echivalent al acestuia, Colegiul Medi­cilor din România a depus la Ministerul Sănătăţii amenda­mente la Legea 95/2006, în care se stipulează în mod expres că, având în vedere natura profesiei de medic şi obligaţiile funda­mentale ale medicului faţă de pacientul său, în ceea ce priveşte exerci­tarea profesiei, medicul nu este şi nu poate fi asimilat funcţionarului public în nicio situaţie, indiferent de natura răspun­derii juridice care se naşte ca urmare a normei juridice încălcate. De altfel, acest lucru este trecut şi în proiectul viitoarei legi a sănătăţii.
   De asemenea, CMR a depus un amendament care elimină condiţionarea calităţii de membru CMR de încheierea poliţei de malpraxis. Potrivit propunerii noastre, calitatea de membru al Colegiului Medicilor din România se acordă prin decizia biroului executiv al colegiului teritorial, dacă solicitantul îndeplineşte con­­­­diţiile legale, pe baza următoarelor acte: docu­mente care atestă formarea în profesie sau calitatea de medic rezident; certificatul de sănătate; declaraţie pe propria răspundere privind îndeplinirea condiţiilor pre­­văzute la art. 382 şi 383; certificatul de cazier judiciar.
   Sunt lucruri importante obţinute, dar acum trebuie să luptam pentru cel mai important dintre ele: creşterea salariilor medicilor, ale medicilor rezidenţi, într-o primă fază. Vom negocia cu noul ministru de finanţe. Discuţia a început mai demult, însă din cauza alegerilor s-a blocat. Este o cerinţă pe care nu o nego­ciem. Putem negocia etapele implementării, dar în niciun caz nu negociem dacă salariile sunt sau nu majorate.
   Luna iunie a adus probleme şi în ceea ce priveşte independenţa medicilor. Colegiul Medicilor a arătat şi a făcut toate demersurile (interne şi internaţionale), pentru că nu acceptă imixtiuni în independenţa profe­sională. Colegiul Medicilor a fost susţinut în aceste demersuri de toate organizaţiile europene şi mondiale ale medicilor.
   În septembrie, am reuşit să devenim membri cu drepturi depline ai Asociaţiei Medicale Mondiale, cea mai importantă organizaţie la nivel mondial. Anul viitor, România va fi gazda celei de-a doua conferinţe internaţionale organizate de două dintre cele mai importante organizaţii europene ale medicilor.
   Sunt paşi realizaţi în cursul acestui an, dintr-o stra­­tegie mai largă a Colegiului Medicilor din România, pe care o vom dezvolta în perioada următoare.
   Colegiul Medicilor din România vă doreşte sărbători fericite alături de cei dragi şi un an mai bun şi plin de realizări. La mulţi ani!

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe