Newsflash
OPINII

Modelul colaborativ Un lux în sănătatea psihică?

de Dr. Vlad STROESCU - nov. 2 2018
Modelul colaborativ  Un lux în sănătatea psihică?
Psihiatria trece printr-o criză majoră, care vine din întâlnirea a două mari tendinţe. Una ar fi creșterea numărului de persoane care au nevoie de îngrijiri de sănătate psihică. Un raport al Organizaţiei mondiale a sănătăţii de la începutul lunii octombrie sublinia că un om din patru va suferi de o boală psihică sau neurologică pe parcursul vieţii și că, în acest moment, 450 de milioane de oameni suferă de o astfel de maladie. Cifrele absolute sunt în creștere lentă dar continuă în ultimul deceniu, în parte din cauza unor factori de risc cunoscuţi, cum sunt îmbătrânirea și creșterea netă a populaţiei globului. La această stare de lucruri au contribuit o mai bună recunoaștere a acestor tipuri de suferinţă și metodele mai bune de diagnostic.
Pe de altă parte, psihiatria nu s-a dezvoltat corespunzător cererii crescânde. Este în continuare cantonată în mari spitale periferice (44 la număr la noi), deficitară la capitolul urgenţe și îngrijiri comunitare și se confruntă, cel puţin la noi, cu o criză de personal. Conform Eurostat, România are circa 100 de psihiatri la un milion de locuitori. Pentru o prevalenţă anuală de 20% a tuturor tulburărilor psihice, un psihiatru trebuie să se ocupe, în medie, de 2.000 de pacienţi diferiţi pe an. Un calcul simplu arată că fiecare psihiatru ar trebui să vadă 80 de pacienţi pe zi, mai mult în mediul rural, mai puţin în cel urban. Într-o zi de opt ore, fiecare pacient ar beneficia de șase minute de consultaţie. Șase minute de evaluat patologia, de înţeles viaţa unui om, de reglat tratamentul, de efectuat tehnici psihoterapeutice, fără pauză, la foc continuu.
În alte părţi ale lumii, sunt puse deja în aplicare soluţii, iar cea mai eficace și mai bine fundamentată pe dovezi este modelul colaborativ. Ce înseamnă îngrijiri colaborative? Pe scurt, implicarea coerentă și organizată a mai multor profesioniști, din arii diverse, în îngrijirile de sănătate psihică. În România nu există nici măcar o schiţă de model colaborativ, dincolo de reînnoirea prescripţiilor și a scrisorilor medicale. Cu toate acestea, nu mai avem de mult timp luxul de a ignora acest tip de soluţie. Lăsând toată treaba în sarcina spitalelor, ne vom depărta tot mai mult de dezideratele umanitare ale sănătăţii psihice și vom cheltui tot mai mulţi bani, făcând tot mai puţin bine. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe