Newsflash
OPINII

Mituri care ne ţin în siajul viitorului

de Dr. Gabriel DIACONU - nov. 23 2018
Mituri care ne ţin în siajul viitorului
A m prezentat recent membrilor Consiliului Naţional al Audiovizualului date privind efectul alcoolului asupra dezvoltării creierului la copil, adolescent și adult tânăr. Vreme de o oră, am oferit argumente în sprijinul afirmaţiei „consumul de alcool înaintea vârstei de 21 de ani afectează grav dezvoltarea creierului”.
Printre contestatari erau membri ai industriei, dar și unii dintre membrii CNA. O luare de poziţie avusese și ALIAT, un ONG cunoscut pentru munca lor în alcoologie, deopotrivă temerari și singulari. Pentru ALIAT, problema nu era mesajul, ci vârsta. Am eșuat, deși toate dovezile arată că propoziţia de mai sus e adevărată. Când berarii și vinarii au pus pe masă cercetări că malţul face bine maţului și vinul previne demenţa, conversaţia s-a terminat. Când s-a pus problema „moderaţiei”, a „liberului arbitru”, dezbaterea a alunecat în derizoriu.
La câteva săptămâni după, un puști din Brăila, proaspăt întors din Anglia, s-a certat cu un cetăţean pe preţul unei rable, l-a înjunghiat, s-a suit la volan, a plecat pe centură, a lovit doi trecători și-apoi s-a proptit cu mașina în poarta unui magazin de larg consum. Alcoolemia atacatorului era peste limită. Vârsta lui în particular mi-a atras atenţia: 20 de ani. Un bărbat tânăr, de doar 20 de ani, să ajungă să facă atâta prăpăd. Nu, nu alcoolul e de vină. Alcoolul e catalizator al comportamentului.
Cu doar o zi înainte apăruse raportul Parchetului General privind infracţionalitatea în România în perioada 2011–2015. Alcoolul e la loc de cinste. Victimologic, una din trei persoane, la momentul când a fost agresată, consumase alcool. Din aceștia, peste jumătate băuseră cot la cot cu agresorul. Potrivit INS, 80% din băieţii de 13 ani au consumat deja alcool.
Și-atunci de ce ne e teamă de adevăr? Simplu, pentru că preferăm tradiţia ţuicii care topește jumările, a berii care potolește setea și a vinului care dezleagă limba, toate fiind mituri care ne ţin în siajul viitorului. M-am întristat.
Concluziile vi le las vouă. 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe