Newsflash
OPINII

Mitul bolilor infecțioase

de Dr. Alexandru BREZOESCU - apr. 28 2016
Mitul bolilor infecțioase
     În calitate de președinte al Colegiului Medicilor Dentiști București, am fost mereu pus în situația de a răspunde jurnaliștilor la întrebări precum „Tratați pacienți infectați cu HIV sau hepatită?“ sau, mai greu din punctul meu de vedere, să-mi apăr colegii atunci când au fost acuzați că au contribuit la transmiterea unor astfel de boli infecțioase în timpul tratamentului stomatologic. Nu doresc să țin un curs privind virusurile hepatitice B sau C ori despre HIV, dar este momentul să fac niște precizări, sper pentru ultima dată.
     Fiecare medic dentist se supune unor reguli privind sterilizarea și, mai ales, unor controale serioase din partea direcțiilor de sănătate publică (DSP). La deschiderea fiecărui cabinet stomatologic sunt necesare avize de la DSP, prin Biroul epidemiologic, și de la Colegiul Medicilor Dentiști. În cadrul acestui aviz, un accent important se pune pe circuitul de sterilizare, care trebuie să respecte atât baremul în ceea ce privește aparatura, cât și circuitul instrumentarului și al materialelor ce trebuie sterilizate. În fiecare cabinet există un caiet de sterilizare în care sunt trecute ziua, ora, materialele sterilizate, temperatura, timpul de sterilizare și cadrul medical ce asigură sterilizarea. Acest procedeu este verificat printr-un test chimic ce se aplică pe trusele sterilizate și pe caietul de sterilizare. De asemenea, lunar, se controlează sterilizarea printr-un test biologic, executat într-un laborator de specialitate. Fiecare cabinet are un contract cu o firmă care întreține întreaga aparatură pentru ca aceasta să funcționeze în parametri normali. Cabinetele stomatologice sunt controlate periodic de inspectori ai DSP pentru a constata dacă sunt respectate toate normele de sterilizare și dezinfecție.
     Am făcut această amplă prezentare pentru a sublinia că posibilitatea de transmitere a infecțiilor cu virusuri hepatitice B și C sau cu HIV este minimă în cabinetul stomatologic. Din această cauză, nu înțelegem de ce atunci când este depistat un pacient cu o astfel de boală infecțioasă, prima întrebare care i se pune este dacă în ultima perioadă a fost la medicul stomatolog. Există multiple alte mijloace de transmitere a infecțiilor, precum manichiura, pedichiura, tatuajele, aplicarea de piercing-uri, sexul neprotejat etc., care sunt mai puțin sau deloc controlate în ceea ce privește sterilizarea instrumentelor cu care se lucrează.
     În realitate, prin date statistice, s-a stabilit că, în cabinetul stomatologic, medicul este mai expus decât pacientul la contractarea unei maladii infecțioase. Ceea ce trebuie să înțeleagă atât medicii, cât și pacienții este că noi aplicăm de fiecare dată același protocol, deoarece studiile în domeniu și practica curentă au arătat că, în general, pacienții nu își recunosc afecțiunile când se realizează fișa pacientului. Și atunci, ce ne rămâne de făcut? Să continuăm aplicarea cu strictețe, în cabinete, a normelor igienico-sanitare și a precauțiilor universale de prevenire a transmiterii infecțiilor.
     În toate cursurile insistăm și îi sfătuim pe colegii noștri să întocmească o fișă a pacientului, iar, la prima vizită pe care o face pacientul în cabinet, medicul dentist să aloce un minimum de 15 minute pentru a pune bazele unei relații de încredere și onestitate, astfel încât atât pacientul, cât și medicul să fie avantajați.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe