Newsflash
OPINII

Miroase a gangrenă

Miroase a gangrenă
     Sunt de gardă. Este aproape miezul nopții. Nu mă pot retrage liniștită în cameră. Am primit o urgență care nu a fost bine gestionată. Bărbat tânăr, 47 de ani, accident de muncă, a fost prins între două tampoane. A ajuns la spitalul nostru în șoc hemoragic, conștient, cu un șold strivit și un hematom gigant de coapsă. În scurt timp, piciorul i s-a învinețit tot, a făcut așa-numitul sindrom de compresiune, prin hematom. Trebuia trimis urgent la o secție de chirurgie vasculară, la București, fiind vorba de o leziune de vas mare. Dar... nici Capitala nu mai are suficienți specialiști! S-a pierdut timp cu telefoanele, refuzuri, tergiversări, explicații. Și la spitalele mari se fac gărzi la două ori trei zile, echipele sunt incomplete, medicii sunt pe brânci.
     Pacientul a plecat când era deja foarte grav, însă a ajuns viu la destinație. A fost preluat în sala de operație. Nu cunosc deznodământul. Poate mâine.
     Ce trist! Câteva zeci de minute pot face diferența între un final sau altul, mai ales la o urgență hemoragică. Criza de medici omoară medici și scade șansele unor pacienți. Și nimeni nu se încumetă să oprească hemoragia... de medici, chiar când sistemul medical este ischemiat! Deja este foarte târziu și a început să miroasă a gangrenă. Dar nu mai sunt nici chirurgi să-l amputeze!

 

 

PS: Pacientului i s-a amputat piciorul.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe