Newsflash
OPINII

Mirajul mortului și burlescul romanesc

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - oct. 9 2020
Mirajul mortului și burlescul romanesc

Nu credeam că această ţară poate să-mi mai arate ceva ce nu am văzut sau trăit până acum. Și totuși, piesele de teatru cu coloratură românească pură își derulează actele fără nicio reţinere.

trist1A fost întâi scenariul alegerilor. Nu aș fi crezut niciodată că românii pot alege un mort pentru funcţia de primar. Este ceea ce se poate numi „mirajul mortului”. Sigur că pot fi interpretări diferite ale spectatorilor: de la lipsa de competiţie din partea celor vii, până la lipsa de educaţie din partea votanţilor.

Apoi a fost și scenariul doi: candidaţi care au fost condamnaţi sau sunt în așteptarea deciziei din procesul intentat lor s-au prezentat la alegeri și chiar au fost aleși, după care au început să dea lecţii de morală.

Mirajul alegerilor cu împroșcări veninoase din toate taberele a continuat și după încheierea lor. Posturile de televiziune și-au ales variantele de adevăr în funcţie de sponsori și de tabăra care vine și cu
stipendiile necesare.

A fost 1 octombrie, Ziua Mondială a Medicului. În noianul rumorilor post alegeri această zi a fost trecută și sărbătorită în tăcere, rareori pomenită la știri. Oare de ce? Medicii și ceilalţi membri ai echipelor medicale se luptă de șase luni cu o viroză neiertătoare care și-a luat deja tributul inclusiv din rândurile lor.

Sunt deja pe mapamond 1 milion de decese și se estimează că vor fi 2 milioane până când va intra sub control această maladie. Mai multe ţări se întorc la perioade de carantină. Au murit 1.000 de infirmiere în lume până acum și mulţi medici care s-au găsit în tranșee în această perioadă agitată.

Au fost cinstiţi de colegi și familie, dar ei rămân în memoria tuturor ca niște eroi. Au fost unii dintre aceștia care, deși se încadrau în grupa de vârstă și eșantionul de comorbidităţi la risc, au ales să respecte jurământul lui Hipocrate și nu au găsit diferite tertipuri practicabile, ca să se ascundă.

Ce au făcut pentru ei conaţionalii noștri? Pe de o parte reacţionează vehement la restricţiile impuse de guvern, nu poartă masca ostentativ sau, mai rău, devin agresivi când li se impun aceste reguli. Viaţa de noapte a Bucureștiului se petrece în zone aglomerate, cu puţine persoane care respectă legea.

Spitalele nu mai au locuri, terapiile la fel. Se încearcă un ping-pong de bolnavi între diferite spitale. Se trimit urgenţe în toate colţurile ţării.
Cei cu multiple comorbidităţi, dacă au ghinionul să fie infectaţi, ajung în servicii supraaglomerate unde COVID face legea.

Salvările care înainte erau filmate ca fiind „fake-uri” când se adunau în faţa camerelor de gardă, acum sunt o realitate dureroasă. Medicul de gardă trebuie să găsească un loc, să rezolve de unul singur tot ce vine.

Gărzile au ajuns să fie extenuante. S-au înmulţit foarte mult concomitent și cerinţele birocratice. Și în acest context apare burlescul romanesc (ţigănesc).

Pacient ATI cu o perioadă îndelungată de luptă a medicilor pentru a-l ajuta să supravieţuiască aduce o șatră agresivă de conaţionali la spital, care sub același „miraj al mortului”, dar de cu totul altă factură, pătrunde pe geamuri în serviciul de COVID, agresând personalul și speriind bolnavii. Oare de câte ori trebuie să mai se repete acest scenariu? El era de buletin de știri și în viaţa preCOVID.

Ameninţările la adresa personalului sanitar s-au înmulţit în ultimele luni într-un ritm exponenţial. Suferinţa aparţinătorilor este de înţeles, dar reacţia aceasta în exces, cu agresarea unor oameni care deja sunt sub presiunea unei ameninţări globale, este greu de înţeles și cu multe reverberaţii în rândul halatelor albe.

Unde este respectul pentru acești oameni care-și fac doar datoria? Cum pot fi ei stimaţi, când pe posturi se văd din când în când defilând, manifestând cei fără credinţă în COVID? Sunt vremuri grele care cer o uniune de forţe, că sunt politice, medicale sau nemedicale.
E dureros, însă vorba poetului Octavian Goga: „Să nu știe nimeni ce răni te dor”.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe