Newsflash
OPINII

Minutul cheamă bucuria

de Dr. Richard CONSTANTINESCU - dec. 4 2020
Minutul cheamă bucuria

Mica librărie de pe Sena” este unul dintre volumele care m-a încântat recent. Ideea că „o carte este și medicament, și medic totodată” mi-a plăcut mult. Un fragment mi-a provocat aceste gânduri.

shutterstock_279658988Madame Gulliver, Claudine, cum prefera să i se spună, funcţionară la o importantă casă de licitaţii, îi spune încântată librarului: „Auziţi, cartea aceea despre Dorian Gray a fost de-a dreptul palpitantă. Ce drăguţ din partea dumneavoastră să mi-o recomandaţi (...). Deci, pentru Gray am avut nevoie doar de două ore, într-atât de amuzant a fost”.

Surprins, Monsieur Perdu, librarul terapeut, îi răspunde: „Madame Gulliver, Oscar Wilde a scris mai mult de șase ani la această carte. La puţin timp după publicare a fost condamnat la închisoare și apoi a murit. N-ar fi meritat puţin mai mult de două ore din timpul dumneavoastră?”.

Aceste rânduri m-au dus în vara anului 2015, în vremea când am publicat un text pe un portal important, care a avut zeci de mii de accesări și comentarii, dar în urma căruia mi s-a declanșat o durere lombară care m-a imobilizat vreme de câteva zile.

M-a dus și în vara următoare, când în timp ce documentam traseul existenţei unui medic din alte vremuri, primesc un mesaj de o bună prietenă. Maria, agent de asigurări la o importantă companie, aflată pe o plajă în Grecia, tocmai citise un articol scris de mine și, captivată, mi-a împărtășit starea în care au aruncat-o cele citite.

Eu eram într-o sală rece a Arhivelor Naţionale, ea sub o umbrelă, cu tableta într-o mână și sorbind un lichid colorat și gustos. „M-ai purtat vreme de câteva minute prin viaţa acestui om minunat, Richard!”. Câteva minute! O viaţă derulată pe un ecran în câteva minute.

Un studiu de luni bune parcurs în câteva minute. E tocită ideea că scriitorul sau cercetătorul este un jertfitor, care, luând din viaţa sa, dă viaţă unor lumi sau reînvie oameni demult uitaţi. Sunt texte care te schimbă radical. Cu efect de ghilotină, care, după lectura lor, îţi separă viaţa în două.

M-am aflat de câteva ori în faţa unor cărţi sau lecturi care, efectiv, m-au ridicat din locul în care eram așezat și am gândit unele lucruri altfel de atunci. În trei minute ţi se poate schimba viaţa.

Poţi să înflorești dintr-odată, după cum poţi să-ţi pui capăt existenţei. Textul scris te poate extrage din vizuina în care ai trăit atâta vreme. După cum tot el te poate reculege de pe cărările pe care rătăceai. Mintea agaţă trupul rătăcit și, asemenea unui păpușar iscusit, îl transformă dintr-un ghem de oase și de carne, într-o fiinţă vie, conștientă de sine.

În 21 mai 2006 l-am sunat pe doctorul Constantin Teodorescu să-i urez cele cuvenite, la zi de sărbătoare, dar să-i și prezint o idee de carte: „Eminescu la Însemnări ieșene”. „Domnu’ Ricy, bună idee. Mâine dimineaţă te sun să văd în ce stadiu ești cu cartea!”.

Luni, la 7:20 a sunat telefonul: „Domnu’ Ricy, pe 15 iunie lansăm cartea la Bârlad!”. Nu știu cum au trecut acele zile. M-am mobilizat, am trecut prin toate piedicile tehnico-academice apărute ca din senin și în 14 iunie, seara, ieșea din tipografie primul tiraj.

Gândul la carte a topit orice obstacol și abia la a doua lansare, la Protoieria Tecuci, când am ridicat privirea, în timp ce semnam cărţile, și am văzut atâţia preoţi așteptând să le scriu un gând pe pagina de gardă, am fost reintrodus în realitate.

O altă întâmplare îmi revine adesea în prezent. M-a invitat la o cafea odată istoricul literar Liviu Papuc. Publicase recent o carte
și a dorit să mi-o ofere.

Răsfoind-o, am realizat câtă muncă au presupus „Testamentele din anii 1859-1862” și l-am întrebat: „Cine credeţi că va aprecia acest imens efort?”. „Richard, dragă, nici nu mă interesează! Știi cu câtă bucurie am lucrat la această carte!?”

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe