Newsflash
OPINII

Ministerul Sănătății are un nume greșit

Ministerul Sănătății are un nume greșit
     Ministerul Sănătății din România este, de fapt, un minister al medicinii, un minister al bolii. Managementul bolii este foarte diferit de managementul sănătății. Marea majoritate a bugetului în sănătate și marea majoritate a timpului și efortului investite de Ministerul Sănătății sunt în managementul bolii în spitale. În total, în România, există undeva în jur de 120.000 de paturi de spital, care înghit cea mai mare parte a resurselor – la o populație de douăzeci de milioane, vine undeva la 165 de persoane la un pat. În mod evident, rețeaua de spitale este gândită să deservească simultan doar o minoritate dintre noi – aproximativ 0,6%. Sistemul de spitale este gândit să răspundă bolilor uzuale – de aceea, în caz de catastrofă majoră, sistemul este întotdeauna depășit. Spitalele se ocupă să îi vindece pe cei bolnavi. Cine se ocupă să îi țină sănătoși pe ceilalți 99,4%, astfel încât să nu aibă nevoie de spital? Nimeni! Câte fonduri se alocă pentru reducerea factorilor de risc pentru sănătatea celor 99,4%? Comparativ cu fondurile care merg către spitale, putem spune că zero!
     Deși studiile arată de zeci/sute de ani că promovarea sănătății și prevenția sunt semnificativ mai eficiente, atât din punct de vedere financiar, cât și din punctul de vedere al calității vieții, Ministerul Sănătății din România ignoră cu desăvârșire aceste componente. Promovarea sănătății și prevenția sunt, în România, doar lozinci, concepte goale de conținut, dată fiind absența finanțării și a resurselor umane specializate.
     Situația în care suntem noi în România e ca aceea a unui om care are acoperișul spart, pereții găuriți și nu are ferestre la casă. Acoperișul sunt spitalele – acoperișul îl folosești doar când plouă, la fel cum spitalele le folosești doar când ești bolnav. Marea majoritate a populației din România nu folosește spitalele pe parcursul unui an, având o stare de sănătate rezonabilă. Acoperișul e într-o stare proastă și îl tot cârpim cum putem, fiindcă nu avem bani să facem unul nou. Pereții și ferestrele sunt promovarea sănătății și prevenția – pereții oferă adăpost de animale, insecte, vânt, temperaturi adverse tot timpul, la fel cum starea generală de sănătate este menținută constant de stilul de viață și factorii protectori. Degeaba punem toate resursele în repararea acoperișului și nu reparăm deloc pereții sau ferestrele, nouă, ca locatari ai casei, tot rău ne va merge.
     În același timp, dacă repari pereții și ferestrele și ignori acoperișul, la prima ploaie sau zăpadă va fi belea mare. Este un paradox – dacă nu aloci bani pentru promovare și prevenție, oamenii sănătoși se vor îmbolnăvi, dacă nu aloci bani pentru spitale, oamenii bolnavi vor muri. Ce este mai important: să le salvezi viața celor 0,6% bolnavi sau să îi ții sănătoși pe cei 99,4%? Răspunsul este: ambele! Desigur că ar fi imoral să lăsăm oamenii bolnavi să moară, dar tot imoral este să nu prevenim apariția bolilor care pot fi prevenite!
     Pe de altă parte, este o strategie perdantă să aloci bani doar pentru cel care strigă mai tare. În principal, spitalele au cea mai puternică voce – în absența fondurilor, oamenii mor. Oamenii sănătoși nu au voce, pentru că nu sunt conștienți de riscurile pentru sănătatea lor. În plus, în momentul în care se îmbolnăvesc, sistemul de spitale va striga după fonduri în numele lor, întărind sistemul cvasiexclusiv de finanțare pentru bolnavi.
     Trebuie investit în ambele direcții, alt­fel oamenii vor continua să înghesuie cu urgențe vitale un sistem epuizat financiar și logistic. Sumele alocate celor 99,4% vor scădea nevoia de fonduri pentru cei 0,6%. Ministerul Sănătății este cel care face strategiile de sănătate. Ministerul Sănătății este cel care are datele statistice. Ministerul Sănătății este cel care decide care parte a casei va fi reparată.
     Ministerul Sănătății din România ar trebui să se ocupe și de sănătatea românilor, nu doar de bolile lor. Sau poate ar trebui redenumit: Ministerul Bolii?

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe