Newsflash
OPINII

Memoria Bucureştilor: fraţii Minovici

de A. M. - nov. 28 2013
Memoria Bucureştilor: fraţii Minovici
   Chiar dacă s-a scris mult şi s-a scris bine despre fraţii Minovici şi despre istoria medicinii legale în România (inclusiv în paginile săptămânalului nostru, după cum unii cititori poate îşi amintesc), sunt încă multe aspecte legate de viaţa şi opera celor trei fraţi de origine macedoneană, Mina, Nicolae şi Ştefan Minovici, care pot nu doar să stârnească interesul unui grup de entuziaşti, ci şi să fie punctul de plecare al unor evenimente culturale inedite.
Casa Schiller din Bucureşti a găzduit astfel, la 7 noiembrie a.c., în ciclul de dezbateri „Oameni şi locuri importante în cultura română“, conferinţa intitulată „Bucureştii familiei Minovici“. Cei trei fraţi Minovici au influenţat admirabil nu doar evoluţia ştiinţifică şi organizatorică a medicinii legale (Mina şi Nicolae Minovici) ori a chimiei şi farmaciei (Ştefan Minovici) din România, ci şi a culturii, ca iubitori de frumos. De la această premisă au pornit organizatorii conferinţei (coordonator: Aurora Fabritius), atunci când şi-au concentrat atenţia asupra unei construcţii ridicate de Nicolae Minovici în 1905, după planurile arhitectului Cristofi Cerchez: Vila cu clopoţei (numită astfel după numeroasele obiecte de sticlă cu care a fost decorată, care scoteau, în bătaia vântului, un sunet specific). Vila de la Şosea (de lângă Fântâna Mioriţa, Gara Băneasa, dar şi de lângă o altă moştenireVila cu clopoţei de la Şosea adăposteşte colecţia de artă populară a doctorului Nicolae Minovici valoroasă a familiei Minovici, Muzeul de Artă Veche Apuseană „Ing. Dumitru Furnică-Minovici“) adăposteşte colecţia de artă populară a doctorului Nicolae Minovici, deschisă publicului din 1914, dar îmbogăţită ulterior, până la moartea fondatorului său, la începutul anilor ’40. Sala elegantă care a adăpostit întâlnirea de la Casa Schiller a fost decorată, pentru această ocazie, cu numeroase fotografii legate de bogata moştenire lăsată de familia Minovici, incluzând repere precum vechiul sediu al Institutului Medico-Legal, demolat de avântul nord-coreean demolator al unui dictator analfabet, clădirea Societăţii de Salvare, a primului spital de urgenţă şi multe altele.
Prezentările organizate la „Friedrich Schiller“ Kulturhaus au fost, de fapt, un dialog între doi istorici – unul al medicinii, conf. dr. Octavian Buda, titularul disciplinei respective la UMF „Carol Davila“ Bucureşti, celălalt al arhitecturii, prof. asoc. Adrian Majuru, coordonatorul Muzeului de Artă Populară „Dr. Nicolae Vechea clădire a Institutului Medico-LegalMinovici“. Demersul acestora a fost susţinut de prof. dr. Vladimir Beliş, seniorul medicinii legale româneşti, care a punctat istoria cu fapte şi detalii la care a avut nemijlocit acces, în calitatea sa de conducător al destinelor specialităţii şi de director al Institutului Naţional de Medicină Legală „Prof. dr. Mina Minovici“, timp de peste un deceniu. Detalii privind construcţiile ridicate în Bucureşti de fraţii Minovici au fost aduse apoi de prof. univ. Augustin Ioan, de la Universitatea de Arhitectură şi Urbanism „Ion Mincu“ Bucureşti, şi Oana Marinache, cercetător.
   Apreciem ca lăudabil un astfel de demers cultural, aducând laolaltă istorici şi specialişti din mai multe domenii, cu scopul de a discuta relaxat, fără încrâncenare, cu argumente şi documente, meritele înaintaşilor.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe