Newsflash
OPINII

Medicul VM

de Dr. Mihai Cezar POPESCU - aug. 11 2017
Medicul VM
     Cred cu tărie că săptămânalul „Viața medicală” se constituie, mereu mai consistent, într-o valoroasă tribună a medicului ca personaj înzestrat cu conștiință, de „luminar” în miezul comunității. Ridicându-se mereu mai mult deasupra limitărilor strict profesionale, medicul VM (să-l numim astfel pe acela care publică în „Viața medicală”, dar și pe acela care aderă consecvent, prin lectură, la ideile dezbătute aici) apare de cele mai multe ori eliberat de constrângerile alinierii la una sau alta din opțiunile politice aflate în uz pe „piața românească”. Chiar dacă, în limitele omenescului, personajul poate aparține uneia sau alteia dintre acestea, în spațiul VM, el își manifestă în mod pur interesul pentru problematica sistemului nostru medical sub toate aspectele sale. Nicio altă publicație „de breaslă” nu se poate mândri cu o astfel de atitudine. Poate că nu ar fi cu totul deplasat ca un cercetător român (și nu un grup de cercetători britanici, sic!) să grupeze articolele de atitudine – măcar din ultimele două decenii – ale săptămânalului nostru, să le claseze, să le identifice vectorii și continuitatea.
     Am publicat și eu câteva editoriale glumeț-acide („Sărăcia ca factor de risc”, „Omul statistic”, „Sânge francofon”, „Rampa ca parabolă”, „Cave canem” etc.), simțindu-mă și eu în acest fel un „om al cetății”, un personaj dotat cu curajul de a da glas convingerilor proprii. Dacă nu eram dispus să abdic de la dimensiunea mea caracterial-educațională, de la cota unei anume demnități, în fața glasului de sirenă al lumii politice (cu platourile sale încărcate de rumene funcții bine asezonate cu voiajuri de vis și cumetrii promițătoare, cu pocaluri pline de absintul măririi), măcar beneficiam de avantajul conștiinței curate a celui care, refuzând să tacă, implicit nu consimte la abominabile malversațiuni, la improvizațiile „de partid și de stat”, mult mai dăunătoare chiar decât hoția pe față.
     Analizând atât bagajul meu publicistic VM, cât și pe acela al confraților mei „de pană”, am avut reconfortanta revelație că ceea ce putea părea a fi o sumă de solouri sau cel mult duete s-a constituit, încet-încet, într-un cor autentic și bine articulat, care se cere într-adevăr luat în seamă. Frumusețea rezidă tocmai în absența dirijorului (numit adeseori și păpușar, cel pe care îl ghicim în spatele oricărei forme de manifestare a opțiunilor social-politice!). Și totuși, dacă dorim cu orice preț să identificăm și aici un astfel de personaj, ei bine, îl regăsim tocmai într-o anume comuniune de idei. Medicul VM, indiferent de nume, vârstă sau specialitate, este pe cale de a se constitui într-un personaj colectiv emblematic, mereu mai convingător.
     Dar mi-am surprins și dorința secretă ca rândurile mele să inducă o reacție cu consecințe palpabile pe diverse trepte ale încrengăturii noastre sociale. În secret gândeam și eu ca Maica Teresa de Calcutta că „este adevărat că ceea ce fac eu este ca o picătură de apă într-un ocean, dar fără ea oceanul nu ar mai fi ceea ce este”. M-am surprins nerăbdătâor de confirmare, dar am sfârșit prin a mă înclina în fața mecanismelor tainice care doar după îndelungă trecere a timpului generează rezolvări pe cât de neașteptate pe atât de seducătoare.
     Marius Ungureanu încheia recentul său editorial din VM, intitulat „România lui ce și cum”, cu următoarele cuvinte: „E timpul să ne preocupăm mai serios și structurat să găsim răspunsurile pentru ce?, cum? și cine? De aceste răspunsuri depinde sănătatea noastră ca indivizi și ca popor”. Este o mănușă explicit aruncată de medicul VM întregii societăți românești a acestui început de mileniu.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe