Newsflash
OPINII

Medicul dentist este medic specialist

Medicul dentist este medic specialist
     Stomatologia este un domeniu medical aparte. În istoria de un secol a stomatologiei adusă la rang universitar, dezvoltarea cunoașterii și progresele tehnologice au generat nevoia de medici specialiști. Inițial, medicul stomatolog era un medic generalist specializat în stomatologie. Sunt țări în care acest mod de formare profesională persistă, de exemplu în Franța.
     După dobândirea statutului de absolvent de facultate și având implicit o formare profesională distinctă, a apărut prima specialitate, aceea de chirurgie buco-maxilo-facială (devenită azi chirurgie orală și maxilo-facială). A urmat ortodonția ca o nouă specialitate distinctă, alături de stomatologia generală, aceasta din urmă fiind de fapt un pretext fundamentat legal pentru acordarea titlului de medic specialist.
     Chirurgia dento-alveolară a devenit o alternativă comodă de rezidențiat cu profil chirurgical (3 ani de rezidențiat, față de 5 ani plus o licență suplimentară, pentru chirurgia orală și maxilo-facială). Ultimul deceniu a adus foarte multe schimbări în acest sens. Artizanul acestora este Colegiul Medicilor Dentiști din România, în colaborare cu universitățile de profil și cu Ministerul Sănătății.
     Prezența la cârma colegiului de-a lungul timpului a unor decani și cadre didactice cu funcții de conducere în universitățile de medicină a fost un factor extrem de favorabil pentru implementarea noilor specialități cu responsabilitate și competență. Pe lângă specialitățile amintite mai sus, au apărut recent protetica dentară, parodontologia, endodonția și, începând cu anul 2017, pedodonția. Astfel, medicina dentară se identifică în prezent cu șapte specialități, la care se adaugă specialitatea „stomatologie generală”, pentru care în prezent nu se mai organizează rezidențiate.
     În context european, există diferențe notabile între listele de specialități acreditate în medicina dentară, în fiecare stat. Revine autorității profesionale și Ministerului Sănătății din România competența de a recunoaște o calificare profesională de specialitate cu drept de practică în România. În principiu, sunt recunoscute specialitățile care există și în țara în care desfășoară practică profesională medicul dentist specialist.
     Ce trebuie să cunoască pacienții și colegii medici din afara medicinii dentare este că în stomatologie existența medicilor specialiști are alte reguli și oferte decât în medicina generală. În medicină, fiecare medic specialist are competențe medicale specifice care derivă din titlul de calificare în specialitatea respectivă. Însă în stomatologie, toți medicii dentiști – atât cei fără specialitate, cât și medicii dentiști specialiști – au drepturi de practică profesională egală pentru un pachet de proceduri stomatologice generale. Practic, medicul dentist specialist aduce un plus de competență pe domeniul său de expertiză. Ca urmare, onorariile sunt de regulă mai mari la medicul dentist specialist, și acest lucru este normal.
     Limitele competențelor sunt stabilite de autoritatea profesională, respectiv Colegiul Medicilor Dentiști din România. Această realitate este în acord cu nivelul de dezvoltare al pieței de servicii medicale stomatologice. Serviciile de medicină dentară din pachetele oferite de Casa Națională de Asigurări de Sănătate nu iau în considerare, în suficientă măsură, existența medicilor specialiști. Pentru majoritatea medicilor specialiști din medicina dentară, nu există posibilitatea de contractare a unor servicii de specialitate. Ei raportează în baza contractului cu casa de asigurări de sănătate teritorială doar servicii de stomatologie generală. Există astfel o discordanță majoră între oferta educațională consistentă și normarea cerințelor specifice de pe piața de servicii medicale stomatologice. Așadar, pacienții pot solicita servicii stomatologice generale de la orice medic dentist, dar pot apela și la specialiști în funcție de nevoia lor de îngrijiri medicale. În pachetul de servicii oferit pacienților asigurați, copiilor și persoanelor ale căror drepturi la servicii medicale sunt reglementate prin legi speciale, există servicii pe care le pot oferi toți medicii dentiști (acestea sunt baza clinică de raportare) și servicii pe care le pot oferi doar specialiștii în ortodonție și ortopedie dento-facială.
     Nevoia de medici specialiști în medicina dentară este o certitudine. Complexitatea și diversitatea tehnologiilor noi, materialele inovative și exigența în continuă creștere a consumatorilor de servicii medicale stomatologice demonstrează acest lucru. Cu toate acestea, inserția profesională cu valorificarea plenară a competențelor obținute este încă deficitară, rămânând o direcție de acțiune cu obiective pe termen mediu și lung. Colegiul Medicilor Dentiști din România militează pentru o accelerare a procesului de integrare plenară a medicilor specialiști în vederea valorificării expertizei acestora. Situația din România nu este foarte mult diferită de aceea din alte state ale Uniunii Europene, dar starea actuală este cu certitudine o situația anacronică, ce trebuie schimbată în beneficiului tuturor celor implicați: medici dentiști specialiști, pacienți și autorități.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe