La 7 mai, o echipă de 12 studenţi medicinişti împreună cu trei medici rezidenţi s-a deplasat în satul Uzunu, comuna Călugăreni, judeţul Giurgiu, pentru a contribui activ la informarea populaţiei asupra stării de sănătate, promovarea unui stil de viaţă sănătos, evaluarea stilului de viaţă, a stării de sănătate şi a riscului de îmbolnăvire a populaţiei din mediul rural. (...)"> Medicinişti, în sprijinul sănătăţii rurale - Viața Medicală
Newsflash
OPINII

Medicinişti, în sprijinul sănătăţii rurale

de Anca CHELARIU-RAICU - mai 13 2011
Medicinişti, în sprijinul sănătăţii rurale

   La 7 mai, o echipă de 12 studenţi medicinişti împreună cu trei medici rezidenţi s-a deplasat în satul Uzunu, comuna Călugăreni, judeţul Giurgiu, pentru a contribui activ la informarea populaţiei asupra stării de sănătate, promovarea unui stil de viaţă sănătos, evaluarea stilului de viaţă, a stării de sănătate şi a riscului de îmbolnăvire a populaţiei din mediul rural. (...)

   La 7 mai, o echipă de 12 studenţi medicinişti împreună cu trei medici rezidenţi s-a deplasat în satul Uzunu, comuna Călugăreni, judeţul Giurgiu, pentru a contribui activ la informarea populaţiei asupra stării de sănătate, promovarea unui stil de viaţă sănătos, evaluarea stilului de viaţă, a stării de sănătate şi a riscului de îmbolnăvire a populaţiei din mediul rural.
   În vederea îndeplinirii obiectivelor proiectului, medicii rezidenţi împreună cu medicul de familie care asigură satului asistenţa primară au asigurat un set de investigaţii gratuite, care constă în analize de bază (glicemie, colesterol, trigliceride), ECG, ecografie abdominală, atât pentru cei care beneficiază de asigurare medicală, cât şi pentru cei neasiguraţi. De asemenea, sub coordonarea cadrelor didactice universitare, studenţii medicinişti au evaluat prezenţa factorilor de risc pentru sănătate (diabet zaharat, dislipidemie, hipertensiune arterială, obezitate, fumat) şi au susţinut prezentări cu caracter educativ pentru populaţia generală, referitoare la optimizarea stilului de viaţă, igiena orală şi igiena alimentaţiei.
   Obiectivele activităţilor prezentate sunt de a asigura informarea şi creşterea nivelului de cunoştinţe în ceea ce priveşte un stil de viaţă sănătos şi a factorilor de risc, de a responsabiliza populaţia în vederea efectuării examenelor periodice în asistenţa medicală primară în zonele rurale defavorizate, de a contribui la îmbunătăţirea practicii studenţilor în medicină şi a abilităţilor de comunicare cu viitorii pacienţi şi totodată de a sensibiliza opinia publică şi instituţiile statului responsabile de aspectele specifice ale nivelului de educaţie sanitară şi de accesul populaţiei din mediul rural la serviciile de sănătate.
   Zonele rurale defavorizate sunt alese sub îndrumarea Colegiului Medicilor, care facilitează şi comunicarea cu medicul de familie local; acesta oferă spaţiul adecvat desfăşurării activităţilor.
   Proiectul de sănătate publică „Împreună pentru sănătate rurală“ este desfăşurat de Societatea Studenţilor în Medicină din Bucureşti, în parteneriat cu Colegiul Medicilor din România, Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila“, Facultatea de Medicină şi Medicină Dentară a Universităţii „Titu Maiorescu“, Direcţia de Sănătate Publică Giurgiu, Asociaţia Medicilor de Familie Bucureşti-Ilfov, companiile Siemens şi Roche.
  Societatea Studenţilor în Medicină din Bucureşti este cea mai veche organizaţie de profil din ţară şi are la activ peste 30 de proiecte anuale de mare amploare, printre care Congresul Naţional al Studenţilor şi Tinerilor Medici, Campanii de donare de sânge sau de prevenire a cancerului de col uterin, Zilele Educaţiei Medicale, cursuri de prim ajutor, programe educaţionale pentru copii (Micii Sanitari, Teddy Bear Hospital), Simularea examenului de admitere la Facultatea de Medicină, schimburi studenţeşti naţionale şi internaţionale, tabere studenţeşti la munte şi la mare, ceremonia de depunere a jurământului lui Hipocrat, diverse alte campanii de informare şi de sănătate publică, conferinţe şi seminarii de educaţie medicală.
   Recent, studenţii medicinişti împreună cu medici rezidenţi s-au deplasat şi în satele Olteni şi Călţuna, comuna Clinceni, judeţul Ilfov, pentru a contribui activ la acordarea de servicii şi investigaţii medicale populaţiei din sate, în regim gratuit.
 
 

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe