Newsflash
OPINII

Medicina stomatologică școlară, un pas important

de Prof. dr. Ecaterina IONESCU - mai 16 2016
Medicina stomatologică școlară, un pas important
     Sănătatea oro-dentară este un indicator al stării de sănătate generală şi reprezintă un factor important al calității vieții. Sănătatea orală este direct implicată în menținerea unei vieți sănătoase, deoarece aparatul dento-maxilar se află în strânse interrelații cu celelalte aparate și sisteme ale organismului, constituindu-se într-un tot unitar biologic, astfel că orice dereglare apărută la acest nivel poate atrage perturbări ale întregului organism, cu consecințe inclusiv financiare, greu de cuantificat.
     Studiile au arătat, în ultimii ani, că o stare de sănătate orală precară poate determina și afectări de natură psihologică, oamenii fiind din ce în ce mai conștienți de impactul psihosocial al modificărilor din sfera cavității orale și a dentiției.
     În prezent, există două boli care îngrozesc lumea prin prognostic, cancerul și infarctul miocardic, şi două afecțiuni prin frecvența lor, respectiv caria dentară și parodontopatiile, ambele din sfera de activitate stomatologică.
     Caria dentară constituie o problemă importantă de sănătate publică în întreaga lume. Datele publicate de Organizația mondială a sănătății (OMS) situează România pe ultimele locuri în Europa în privința experienței carioase la copiii de 5 ani (indicele DMFT = 4,4), respectiv la copiii de 12 ani (indicele DMFT = 7,5). De remarcat este faptul că, în anul 1986, indicele DMFT avea valoarea de 3,1.
     Aceste cifre ne proiectează la mare distanță de directivele și recomandările OMS, formulate în cadrul Programului „Sănătatea pentru toți în secolul XXI“, referitoare la sănătatea orală a populației. Acestea prevăd ca 90% din copiii cu vârsta de 6 ani să fie indemni la carie în anul 2020, la copiii de 12 ani indicele DMFT să nu depăşească valoarea 2, dar şi ca 75% din cei cu vârsta cuprinsă între 18 şi 20 de ani să nu prezinte carii şi afecţiuni parodontale, iar acelaşi procent din populaţia tânără să aibă suficiente cunoştinţe privind etiologia şi prevenţia afecţiunilor oro-dentare, pentru stabilirea unui diagnostic şi a unei atitudini preventive corespunzătoare.
     În acest context, Colegiul Medicilor Dentiști din România a luat act cu mare interes de orientarea strategică a Președinției și Ministerului Sănătății prin Programul „Educație pentru sănătate”, nutrind speranța unei abordări corespunzătoare și asupra sănătății orale. Considerând că declinul stării de sănătate orală în rândul copiilor și tinerilor este cauza, în mare măsură, a destructurării asistenței stomatologice din unitățile de învățământ (grădinițe, școli, universități), CMDR apreciază că se impun, ca necesități imperioase ale momentului, reconsolidarea, revigorarea și regândirea medicinii dentare școlare. Ea trebuie să se desfășoare într-un cadru instituționalizat, asigurat cu resursă umană competentă, de specialitate, în care să fie posibile depistarea precoce a îmbolnăvirilor și/sau prevenția acestora, dar și tratamentul precoce. Tratamentul cariei și complicațiilor sale necesită resurse financiare importante, ce se traduc în fapt printr-un efort financiar considerabil la nivelul țării. De altfel, într-un cadru instituționalizat și bine organizat se poate realiza și evaluarea reală a stării de sănătate orală, care ar putea fi pentru factorii de decizie un indicator al nevoii de îngrijire a populației din țara noastră, o coordonată esențială pentru alocarea țintită a resurselor financiare.
     CMDR consideră că reorientarea asistenței medicale stomatologice școlare ar constitui un pas important către asigurarea stării de sănătate a copiilor, viitorii adulți de mâine, integrați activ în procesul muncii, care vor contribui esențial la creșterea economică a țării dacă vor fi sănătoși.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe