Newsflash
OPINII

Medicina somnului, la ora reafirmării

de Prof. dr. Florin MIHĂLŢAN - dec. 12 2017
Medicina somnului, la ora reafirmării
     Șase sute de colegi s-au reunit pentru a afla lucruri noi despre tulburările respiratorii ale somnului la Conferința secțiunii de somnologie și ventilație non-invazivă a Societății Române de Pneumologie (SRP), organizată recent la Sinaia. Mottoul evenimentului care a alăturat cea de-a șaptea conferință de somnologie la a doua conferință de ventilație non-invazivă a fost „Să diagnosticăm somnul dintr-o răsuflare”. Manifestarea a fost un prilej unic de reafirmare a somnologiei românești, având în vedere că a reunit peste 70 de lideri de opinie din țară și 20 din lume, care au încercat să actualizeze cunoștințele legate de progresele somnologiei internaționale și românești.
     Ca de obicei, prima zi a fost dedicată cursurilor de pregătire care au urmărit să familiarizeze participanții cu o serie întreagă de strategii utilizate în acest domeniu. Astfel, am remarcat cursurile „Cum adaptăm modurile de ventilație la nevoile pacientului nostru”, „Cum alegem cel mai bun mod de ventilație pentru pacientul nostru”, „De ce managementul secrețiilor este atât de important în VNI – cum se utilizează Cough Assist”, dar și pe cele legate de servicii de graniță cu specialitatea ATI, precum: „Ventilația mecanică non-invazivă în perioada perioperatorie”, „Indicațiile pentru ventilația non-invazivă la pacientul critic din terapie intensivă” și „Pacientul dependent de ventilator: epidemiologie”. Alternativ cu acestea au existat oferte de cursuri de poligrafie și polisomnografie, printre care și un curs cu titlul „De ce este somnul atât de important?”. În zilele următoare au fost strecurate și cursuri de reabilitare, care au suscitat în special interesul tinerilor participanți.
     Ceremonia de deschidere prin vocea fostei președinte a secțiunii, dr. Oana Deleanu, a fost și momentul unui bilanț și al unei analize pertinente, toate acestea legate de strategiile și politicile secțiunii de somnologie și de ventilație non-invazivă. A urmat lansarea unei noi cărți de somnologie – „Tulburările respiratorii în timpul somnului – tratat de diagnostic și tratament”, care s-a constituit într-o nouă ofertă de informație cu adresabilitate în special pentru studenți și rezidenți.
     Următoarele trei zile au fost foarte interesante. Premiere absolute la astfel de manifestări SRP au fost așa-zisele „breakfast sessions”, unde s-au conturat și abordat teme extrem de variate, majoritatea susținute de lectori străini reputați. Dintre acestea merită amintite „Ventilația non-invazivă la domiciliu” (Joao Winck, Portugalia), „Cum se organizează un laborator de somnologie” (Fayssal El Husseini, Franța), „Cum se scrie un articol” (Erna Sif Arnardottir, Islanda) etc. Un alt gen de premieră pentru o astfel de manifestare SRP a fost includerea de prezentări ale unor „keynote speakers”, cum au fost de exemplu cele intitulate „Noutăți în fibroza pulmonară” (subsemnatul), „Tratamentul bronhodilatator în BPOC, „Unde se poziționează viziunea escaladării și dezescaladării?” (Ruxandra Ulmeanu), „Etichetarea pacienților cu SAS: importanța terapeutică” (Soren Berg).
     La eveniment au participat și studenți și rezidenți, care au prezentat lucrări într-o sesiune specială. A existat o masă rotundă cu medicii de familie din grupul RESPIRO pe tema „Somnologia în medicina primară”, cu subteme precum: „Rolul medicului de familie în diagnosticarea SASO”. A existat, de asemenea, și momentul unei analize a „Somnologiei în Europa de Est”, care a conținut expuneri venite din partea delegației din Bulgaria și Moldova, dar și o nouă perspectivă oferită de cercul de pneumologie și de grupul de lucru 9G, alte două prezențe provenind din structura SRP.
     Față de alți ani, s-au deschis și alte capitole, având subiecte comune de interfață cu alte asociații și specialități. Sunt de menționat aici simpozioanele de tipul: „De la gene la nutriție”, cu contribuții din partea neurologilor (Floriana Boghez, Cristian Falup-Pecurariu), al geneticienilor (Vasilica Plăiașu), al nutriționiștilor (Mirela Pelin), cele de somnologie pediatrică (Doina Pleșca, Mihaela Oros, Raluca Teleanu). Au fost prezentate mai multe puncte de vedere, precum cel al cardiologului (Natalia Pătrașcu, Miruna Micheu, Roxana Pleavă), al anestezistului (Radu Stoica, Dan Corneci), al dentiștilor și oreliștilor (George Mincu, Dragoș Ștefănescu, Teodor Trăistaru). A existat și un simpozion al tinerilor specialiști în somnologie. Au fost o multitudine de oferte interesante în cele trei zile, iar sălile de conferință au fost pline întotdeauna, mai ales acolo unde ele erau cu provocări clare pentru practicieni. Merită amintite titlurile de simpozioane precum: „Să vorbim despre principalele patologii”, „Să trecem de la VNI la somnologie”, „Să vedem cum putem face VNI”, „Provocări în patologia somnului”, „Limitările SASO”.
     Nu au lipsit nici sesiunile asistentelor, în ultima zi a conferinței, și nici cele clinice. Contribuția și prezența companiilor de aparatură la expoziția care a însoțit această conferință a fost importantă. Prezența masivă a unor profesori, lideri de opinie cunoscuți din străinătate a dovedit încă o dată creșterea în valoare a școlii românești de somnologie. Participarea importantă a altor specialiști și diversitatea temelor abordate a permis o actualizare a pașilor făcuți de somnologia românească în relația cu autoritățile din țară, dar și cu organizații de profil internaționale.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe