Newsflash
OPINII

Medicină sau comerţ?

Medicină sau comerţ?

Dacă stomatologia a fost acuzată la începuturi că ar comercializa medicina, în prezent, vedem că medicina privată practică o mercantilizare ce sfidează peste jumătate din populaţia acestei ţări.

CMSR

Nevoile de îngrijiri de sănătate ale românilor sunt tot mai mari și tot mai puţin satisfăcute în sistemul public de servicii medicale. Această situaţie este un factor determinant în reorganizarea și restructurarea furnizorilor de servicii de sănătate. După 1990, am pornit cu furnizori de servicii medicale aflaţi în totalitate în sistemul bugetar și bazat pe un tip de asigurări sociale de sănătate de tip naţional. Curând, stomatologia s-a privatizat – într-un ritm iniţial lent, apoi tot mai accelerat. Erau la vremea aceea confraţi din corpul medical, proaspăt înregimentaţi în nou-înfiinţatul Colegiu al Medicilor, care declarau maliţios că „stomatologia comercializează medicina”. Etichetarea medicinei dentare ca un domeniu medical liberalizat aproape în totalitate era făcută cu un oarecare reproș și cu  desconsiderare.

După 25 de ani, asistăm la un tablou al serviciilor medicale semnificativ schimbat. Stomatologia și-a consolidat statutul de domeniu medical preponderent privat și foarte bine organizat. În domeniul medicinei asistăm în ultimii ani la o extindere puternică a furnizorilor de servicii medicale private. Spitale, centre de diagnostic și servicii medicale ambulatorii concurează cu succes unităţile medicale bugetare. Contractarea de servicii medicale în sistemul public de asigurări sociale de sănătate de către aceste adevărate lanţuri naţionale și internaţionale de servicii medicale constituie o atracţie și o premisă de încredere pentru pacienţii tot mai exasperaţi de calitatea îngrijirilor în multe dintre unităţile bugetare.

Accesibilitatea și calitatea serviciilor

Rămân în discuţie următoarele repere: accesul pacienţilor la serviciile medicale, calitatea serviciilor medicale, sustenabilitatea asigurărilor sociale de sănătate și profitul economic generat de serviciile medicale. Oferta de servicii medicale este departe de a fi sinonimă cu accesarea acestor servicii, și asta din cauze financiare evidente. Fenomenul este identic la stomatologie și la medicină. Calitatea serviciilor medicale este bună și chiar foarte bună în stomatologie.

Cât privește serviciile medicale din spitale, în unităţile bugetare sunt mult prea multe probleme. De această situaţie profită furnizorii de servicii din privat. Sustenabilitatea serviciilor prin sistemul de asigurări de sănătate este o certitudine în spitalele bugetare și mult prea mult doar o promisiune și o amăgire în cele private. În ceea ce privește profitul economic, diferenţele sunt mari și sunt în favoarea sectorului privat. În stomatologie, privatizarea este cvasigenerală și cu vechime pe piaţa de servicii și nu se pot face comparaţii relevante cu furnizorii de servicii din sistemul bugetar, care sunt prezenţi într-o pondere infimă.

Investiţiile și managementul bun aduc rezultate

Un furnizor de servicii medicale, oricare ar fi el, trebuie să funcţioneze conform regulilor economiei de piaţă și poate rezista doar dacă face profit. Din nefericire, spitalele bugetare sunt de multe ori la limita subzistenţei sau chiar pe pierdere. Dar ele preiau cazurile grele care necesită îngrijiri costisitoare, inclusiv de la „concurenţa liberală”. Circulaţia pacienţilor între o unitate medicală bugetară și una privată se face adesea sub oblăduirea acelorași medici. Până la urmă, câștigătorii din aceste situaţii sunt furnizorii privaţi și mult prea puţin pacienţii. Banii rămân până la urmă obiectivul urmărit cu prioritate, aproape în exclusivitate.

De un astfel de sistem pot beneficia doar pacienţii care au resurse financiare considerabile, mult peste media populaţiei. Dar este o certitudine că servicii medicale de calitate se pot oferi doar dacă se fac investiţii. Bugetar sau privat, nu contează; investiţiile și managementul bun generează rezultatele.

Serviciile medicale sunt acum în modul cel mai evident niște servicii eminamente comerciale și profitabile pentru unii furnizori de servicii. Demnitatea și decenţa sunt subordonate setei de câștig. Unde găsim obiectivul primordial al asistenţei medicale, acela de a acorda îngrijiri medicale celor care au nevoie de ele? Se oferă servicii medicale doar celor care au suficienţi bani ca să poată alimenta câștigurile mari și imediate ale investitorilor în serviciile medicale private.

Spitalele din sistemul bugetar nu pot fi abandonate

Dacă stomatologia este privatizată și practica din domeniu este liberală în toate ţările cu economie de piaţă, spitalele și serviciile medicale generale din sistemul bugetar nu pot fi abandonate și lăsate pradă lanţurilor de spitale și așa-ziselor clinici private. Nu avem o populaţie care să-și permită să meargă doar la privat, iar bolile nu iartă! Cetăţeanul plătitor de asigurări sociale de sănătate trebuie să aibă o accesibilitate rezonabilă la servicii medicale compensate.

În laboratoarele, centrele de diagnostic și spitalele private, adesea fondurile pentru tratamente și servicii acordate prin casele de asigurări de sănătate se termină pentru luna în curs încă înainte de a începe luna. Nu aveau dreptate colegii care spuneau în anii ‘90 că stomatologii au mercantilizat medicina; medicii stomatologi privatizau atunci medicina dentară și deschideau drumul spre rentabilizarea și eficientizarea serviciilor medicale. Dar ceea ce vedem acum în medicină este o mercantilizare care este o sfidare pentru mult peste 50% din populaţia acestei ţări.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe