Newsflash
OPINII

Medicina defensivă

de Dr. Constantin BOGDAN - sept. 10 2015
Medicina defensivă
     Deși sintagma medicină defensivă a căpătat o anumită circulație, încă restrânsă, în realitate este vorba mai degrabă de o atitudine răzleț întâlnită în practica exercițiului medical. Când vorbim de medicină (atitudine) defensivă? De fiecare dată când, din cauza prudenței, uneori justificată, alteori exagerată, se temporizează o intervenție terapeutică, se introduce un termen de așteptare. Această conduită are și puncte bune, dar și dezavantaje. Principalul avantaj este că intervenția se poate face după stabilirea unui diagnostic mai bine precizat, a unor tendințe de evoluție mai clar delimitate și, prin urmare, va avea o mai mare eficiență. Pe de altă parte, elimină deciziile precipitate care nu au la bază o informare largă, precisă, documentată. Există și un revers al medaliei: amânarea unei decizii se poate solda cu agravări, depășiri ale momentului terapeutic optim și cu instalarea de complicații.
     O înțelegere mai bună a medicinii defensive o oferă analiza cauzelor, mecanismelor și consecințelor acestei atitudini. Am amintit prudența exagerată, care poate ascunde o nesiguranță în aprecierea unui tablou clinic, nevoia de a avea la îndemână o a doua părere (un anumit orgoliu a diminuat rolul și frecvența consultului intercolegial), investigații diverse care necesită dotări accesibile și un anumit interval de timp până la parvenirea rezultatelor.
     Un alt determinant al atitudinii în discuție îl constituie teama de acuzele de malpraxis, de eventualele acuzații din partea familiei sau a presei, în cazul unei evoluții clinice nefavorabile pacientului.
     Alte aspecte ale conduitei în discuție sunt trimiterile la o altă unitate (în unele cazuri un pacient a fost trimis succesiv la patru unități!), la alt medic, de aici la altul, trimiteri care de multe ori ascund lipsa de asumare a răspunderii, teama de decizie, nesiguranța. Nu este vorba de trimiterile justificate, ci de cele acuzate frecvent de familie și de presă, uneori soldate cu agravări sau chiar decese.
     Reforma sanitară și exigențele impuse de casele de asigurări au alimentat teama unor medici de a lua decizia unei internări. Deși exigența se referă la evitarea internărilor nejustificate, are drept efecte secundare și neinternarea unor cazuri care necesită această decizie, situații rezolvate prin temporizări, trimiteri la domiciliu cu o rețetă sau solicitări de a reveni. În unele cazuri, mult mediatizate de presă, obiect de analiză la colegiile medicilor și nu numai, starea pacienților (inclusiv copii) s-a agravat, complicându-se chiar cu decese. Între această exigență, economică în realitate (evitarea cheltuielilor cu internarea neindicată), și exigența etică (evitarea unui astfel de deznodământ nefericit), pe care medicina din nefericire tinde s-o piardă, ar trebui preferată etica.
     Alteori se evită realizarea unei investigații mai laborioase, dar în esență necesare, din teama medicului de a nu fi acuzat de cheltuieli exagerate.
     Consecințele medicinii defensive nu sunt de ignorat. Dacă o prudență rațională este firească, o prudență exagerată poate duce la întârzieri în punerea diagnosticului, poate favoriza precipitarea și agravarea evoluției, poate întârzia tratamentul și anula un deziderat primordial al actului medical: diagnosticul precoce. Teama exagerată de acuzații de malpraxis nu trebuie să prevaleze asupra unei judecăți responsabile.
     În privința programărilor, practică obișnuită și justificată în toate sistemele de sănătate de la noi și din alte țări, și acestea trebuie bine motivate (lipsă de locuri, număr mare de pacienți, servicii foarte aglomerate, în special cele de investigații deosebite, numărul de consultații recomandat de casa de asigurări). Dar programarea nu trebuie să devină o rutină neselectivă, fără o analiză temeinică a fiecărui caz, deoarece există și riscuri. Uneori un interval de timp prea mare lăsat până la programare în anumite afecțiuni poate favoriza evoluții nedorite, complicații, de multe ori fără manifestări clinice evidente, dar, în realitate, cu evoluții infraclinice ale proceselor patologice. Ceea ce, de fapt, contravine, cum spuneam, unui deziderat și principiu în practica medicală: diagnosticul precoce, urmat de inițierea, tot mai precoce, a terapiei, evident tot în beneficiul pacientului.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe