Newsflash
OPINII

Medicii de familie din Franţa doresc revalorizarea actului medical

de Dr. Valentin PANTEA - dec. 9 2022
Medicii de familie din Franţa doresc revalorizarea actului medical

Primele două zile din decembrie au însemnat grevă de avertisment pentru medicii de familie din Franţa, nemulţumiţi de direcţia în care merge acum medicina de familie de acolo. Evident că această grevă nu s-a născut din nimic.

Medicii de familie francezi sunt în plină negociere cu Asigurările de Sănătate pentru un nou contract medical pentru următorii cinci ani. Negocierile au început la începutul lunii noiembrie și vor continua până în primăvara viitoare.

medici de familie greva

Merită semnalat că această mișcare de protest a pornit de la medicii tineri care au iniţiat organizaţia „Médecins pour demain”. Ei își doresc o reală îmbunătăţire a condiţiilor pentru medicina de familie, încât să fie motivaţi să-și deschidă un cabinet medical nou. Tinerii medici de familie își doresc un „choc d’attractivité” pentru medicina de familie, pentru ca aceasta să nu intre în colaps. Unii protestatari vorbesc chiar despre „ultima șansă de a salva medicina de
familie”.

În esenţă, medicii de familie din Franţa se plâng de deteriorarea condiţiilor de muncă, urmare a birocraţiei excesive, de faptul că sunt prost plătiţi, că sunt obligaţi să petreacă prea mult timp manageriind cabinetul și de faptul că Asigurările de Sănătate, prin măsurile pe care le propun, atentează la independenţa medicilor de familie. Toate aceste nemulţumiri, spun ei, au dus la creșterea nivelului de burnout în rândul medicilor de familie.

Nemulţumirile, nu doar de ordin financiar

Medicii de familie francezi nu mai sunt mulţumiţi cu plata a 25 de euro/consult (să nu uităm că în 2017 medicii de familie au făcut grevă pentru a fi plătiţi similar medicilor de alte specialităţi, cu 25 de euro/consult, nu cu 24). Un calcul simplu arată că, azi, din cei 25 de euro, aproximativ jumătate reprezintă taxe și impozite, încă 4 euro sunt cheltuiţi pentru cabinet, astfel că medicul de familie rămâne în mână cu doar 8 euro/consult.

În plus, media europeană este de circa 46 de euro/consult (România, cu cei 4,4 euro/consult, nu intră în discuţie!), iar în Franţa asistentele cu doar doi ani de studii și care monitorizează pacienţii cronici stabili sunt plătite cu 50 de euro/vizită. În plus, preţul consultaţiei nu s-a schimbat de șapte ani, în timp ce inflaţia a tot crescut. Ca atare, medicii de familie francezi cer acum o plată de 50 de euro/consult.

Pentru a înţelege mai bine nemulţumirea medicilor de familie din Franţa trebuie spus că, la ora actuală, în Franţa, un meseriaș are un tarif de 65 de euro/oră + TVA. Este de înţeles de ce medicii de familie sunt nemulţumiţi și doresc să le fie recunoscută și răsplătită mai bine munca.

Îmbogăţirea ofertei medicale

Dr. Noëlle Cariclet, purtătorul de cuvânt al „Médecins pour demain”, spune că „ideea nu este de a îmbogăţi medicii, ci de a îmbogăţi oferta medicală a acestora”. Modernizarea consultaţiei înseamnă a permite medicului să angajeze o secretară sau un asistent medical și eliberarea medicului de sarcinile administrative care reprezintă 20% din timpul petrecut în consultaţie. Se consideră că acum medicul de familie din Franţa petrece cam o oră și jumătate/zi pentru întocmirea actelor administrative, ceea ce e prea mult pentru un medic.

În plus, după trei ani de COVID, perioadă în care medicii de familie au fost în prima linie, aceștia sunt nemulţumiţi și de promisiunile neonorate. Cu toate că în plină pandemie președintele Macron le-a declarat medicilor „știm ce vă datorăm și vom pune la dispoziţie mijloacele necesare pentru a vă ajuta”, miliarde de euro au fost date spitalelor, în timp ce medicii de familie au fost „uitaţi”.

Libertatea de instalare

Dincolo de aspectul financiar, medicii sunt îngrijoraţi de libertatea lor de instalare, care este din ce în ce mai mult pusă sub semnul întrebării, mai ales când în Parlament se acumulează proiecte de lege privind „deșerturile medicale” din Franţa, fără ca parlamentarii să rezolve situaţia. În special, medicii de familie se opun ferm posibilităţii ca anumiţi asistenţi medicali să fie autorizaţi să prescrie medicaţie pacienţilor. Se consideră că astfel de acţiuni sunt o subminare mai ales a medicinei de familie.

Purtătorul de cuvânt al guvernului, Olivier Véran, a declarat că dorește să lase „Asigurările de Sănătate să lucreze cu sindicatele”. El a mai spus că a înţeles „perfect stresul, chiar și suferinţa în care se află un anumit număr dintre medicii noștri pentru că sunt epuizaţi, pentru că sunt toţi singuri”.

În ajunul grevei, reprezentanţii Asigurărilor de Sănătate le-au scris medicilor pentru a „reafirma rolul central al medicului generalist curant în cursul îngrijirii”. Fără să se angajeze la o sumă, directorul general al Asigurărilor de Sănătate, Thomas Fatôm, a spus că sunt pregătiţi „să reevalueze preţurile actelor și consultărilor”.

În replică, „Médecins pour demain” avertizează că „dacă nu suntem auziţi, vom chema la grevă dură și nelimitată din 26 decembrie”. Rămâne să vedem cum se va rezolva acest conflict dintre autorităţile medicale și medicii de familie.

Materialul a fost scris cu ajutorul colegilor medici de familie din Franţa.

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe