Newsflash
OPINII

Măsuri care ar putea opri exodul medicilor

de Prof. dr. Vasile ASTĂRĂSTOAE - aug. 26 2011
Măsuri care ar putea opri exodul medicilor

   Este cunoscut faptul că România alocă cele mai puţine fonduri pentru sistemul de sănătate. În plus, alocarea este realizată discreţionar, producând inechităţi majore în sistemul de sănătate. Dacă ţările din centrul şi estul Europei alocă între 6 şi 8% din PIB pentru sănătate, România a avut cea mai mare finanţare în 2008 – 4,5% din PIB. Aceasta este cauza pentru adevăratul exod al medicilor români spre alte ţări.

   Din 2007 până în prezent, au plecat peste 9.000 de medici. Anul 2011 pare a înregistra cel mai mare număr de plecări, de vreme ce, doar în primele trei luni ale anului, peste 800 de medici au solicitat certificate profesionale curente pentru a putea lucra în străinătate.

   În aceeaşi perioadă, producţia de medici specialişti a fost de peste 7.000. Acest lucru se înregistrează în situaţia în care România oricum avea cel mai mic număr de medici la mia de locuitori (1,9) din cele 48 de ţări afiliate la Biroul European al Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii. Anumite specialităţi vitale pentru sistemul de sănătate sunt „pe cale de dispariţie“, cum ar fi Anestezia şi terapia intensivă.

   Dacă vrem să oprim exodul medicilor, trebuie să ne raportam la motivaţia pe care o invocă ei atunci când pleacă. Conform studiilor finanţate de Colegiul Medicilor din România, medicii îşi ierarhizează motivele pentru care doresc să migreze în alte ţări astfel: în primul rând, este vorba despre realizarea carierei profesionale; în România, din cauza pletorei de acte normative şi a modalităţii de funcţionare a sistemului, cariera profesională este impredictibilă; modificăm în fiecare an norme şi regulamente, astfel încât niciun medic nu îşi poate face un plan de dezvoltare profesională. În al doilea rând, există o frustrare pentru că, exceptând centrele universitare, medicii nu au la îndemână mijloace de a se manifesta profesional şi prin urmare nu pot să facă ceea ce au fost învăţaţi să facă şi ştiu că pot face.

   Politizarea excesivă a sistemului şi decredibilizarea concursurilor este un alt motiv, pentru că îi umileşte pe medici, indiferent cât de buni ar fi.

   Un alt motiv extrem de important îl reprezintă veniturile obţinute. Medicii români câştigă în alte ţări de cel puţin zece ori mai mult şi lucrează în condiţii de confort şi siguranţă. În plus, dacă în România medicul este blamat, în celelalte ţări este respectat.

   Din păcate, până în prezent, problema extrem de gravă a exodului medicilor nu a constituit o prioritate pentru decidenţi. Dovezi în acest sens sunt măsurile luate: blocarea posturilor, care a determinat două generaţii de medici specialişti să îşi găsească loc de muncă pe alte meleaguri, reducerea cu aproximativ 35% a veniturilor.

   O serie de măsuri asumate de decidenţi ar putea stopa acest exod extrem de îngrijorător. Unităţile sanitare trebuie finanţate şi dotate în mod echitabil. Concursurile naţionale pentru ocuparea diverselor posturi trebuie organizate astfel încât să fie exclusă influenţa politicului. Veniturile medicilor trebuie să crească substanţial, astfel încât un medic rezident la început de carieră să aibă un salariu echivalent cu trei salarii medii pe economie (recomandarea Comisiei prezidenţiale pentru sănătate). Nu în ultimul rând, medicul nu trebuie blamat, ci respectat.  

Abonează-te la Viața Medicală!

Dacă vrei să fii la curent cu tot ce se întâmplă în lumea medicală, abonează-te la „Viața Medicală”, publicația profesională, socială și culturală a profesioniștilor în Sănătate din România!

  • Tipărit + digital – 249 de lei
  • Digital – 169 lei

Titularii abonamentelor pe 12 luni sunt creditați astfel de:

  • Colegiul Medicilor Stomatologi din România – 5 ore de EMC
  • Colegiul Farmaciștilor din România – 10 ore de EFC
  • OBBCSSR – 7 ore de formare profesională continuă
  • OAMGMAMR – 5 ore de EMC

Află mai multe informații despre oferta de abonare.

Cookie-urile ne ajută să vă îmbunătățim experiența pe site-ul nostru. Prin continuarea navigării pe site-ul www.viata-medicala.ro, veți accepta implicit folosirea de cookie-uri pe parcursul vizitei dumneavoastră.

Da, sunt de acord Aflați mai multe